Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Επιστροφή σε πλεονάσματα, με νέα βάρη στον λαό

Τις αμέσως επόμενες μέρες κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2022 - 2025, όπου η κυβέρνηση ΝΔ θα παρουσιάσει τα νεότερα δεδομένα και τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της γύρω από την εξέλιξη των ρυθμών ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, το επίπεδο του πληθωρισμού, τη διαμόρφωση των μεγεθών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού κ.λπ. Ουσιαστικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποτελεί τον προπομπό για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023 - 2026, που αναμένεται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με άξονα τις παρεμβάσεις στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και τις προβλεπόμενες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό βέβαια με τις ενισχύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των κρατικών προϋπολογισμών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ρυθμός ανάκαμψης για φέτος περιορίζεται σε ποσοστό λίγο πάνω από 3%, ενώ σε διπλάσια επίπεδα, στην περιοχή του 6%, αναμένεται ο εναρμονισμένος πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα 12μηνου 2022.

Παράλληλα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να εστιάζει στην επάνοδο των πρωτογενών πλεονασμάτων, που επίσης θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, καθώς και στη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους, που διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κάθε είδους παρεμβάσεις στήριξης στο εγχώριο κεφάλαιο

Μάλιστα, τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να προσδιοριστούν στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ μέχρι και το 2025. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ για το 2023, από έλλειμμα 2% του ΑΕΠ για φέτος, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου.

Φοροληστεία στον λαό

Τις επόμενες μέρες αναρτώνται και τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα φετινά χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή κατοικία. Η διορία για πληρωμή της πρώτης δόσης λήγει τέλη Μάη, ενώ η εξόφληση του ποσού προβλέπεται να γίνει με 10 μηνιαίες δόσεις μέχρι και τέλη Φλεβάρη 2023.

Παράλληλα, σε λειτουργία βρίσκεται από χτες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2021 για περίπου 6,4 εκατ. νοικοκυριά, με προθεσμία την 30ή Ιούνη. Τυχόν πρόσθετοι φόροι θα πληρωθούν σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τέλη Ιούλη και την τελευταία μέχρι τέλη Φλεβάρη 2023.

Σύμφωνα με τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,35 δισ. (από 9,7 δισ. πέρυσι), αύξηση 651 εκατ. ή 6,7%, ενώ γενικότερα η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα, καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια, συνθέτει το πλέγμα της φοροληστείας και για το 2022.

Η αυξανόμενη φορολεηλασία στο λαϊκό εισόδημα εμφανίζεται και στα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο α' τρίμηνο του 2022. Μεταξύ άλλων, ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση απογειώθηκε στα 4,9 δισ. ευρώ από 3,8 δισ., στο α' τρίμηνο του 2020 με αύξηση 1,1 δισ. και σε ποσοστό 29%, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης έφτασαν σε 1,53 δισ. ευρώ (από 1,36 δισ. πέρυσι), ενώ απ' αυτούς οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα έφτασαν σε 959 εκατ. (από 811 εκατ. πέρυσι), αύξηση 18,2%.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε αυτήν τη φάση λειτουργεί και ως τροφοδότης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Ο ΦΠΑ, για παράδειγμα, με συντελεστή 13%, υπολογίζεται και προστίθεται στην αυξημένη τιμή πώλησης, διευρύνοντας έτσι και τη μάζα των έμμεσων φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο.

«Δυσκολίες» με τον νέο κρατικό δανεισμό

Την ίδια ώρα, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους ορισμένες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές, με φόντο την ενίσχυση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και μπροστά στο ενδεχόμενο αύξησης των βασικών επιτοκίων του ευρώ από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προχώρησε χτες σε δημοπρασία 7ετούς ομολόγου, η οποία έφερε στην επιφάνεια την έντονα ανοδική τάση στο κόστος δανεισμού. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο που προέκυψε από τις προσφορές των «επενδυτών» έφτασε στο 2,51%, έναντι πολύ χαμηλότερων επιτοκίων σε προηγούμενες αντίστοιχες εκδόσεις κρατικών ομολόγων, ενώ το ύψος του νέου δανείου διαμορφώθηκε σε 1,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ισχυρίστηκε σχετικά ότι «το κόστος δανεισμού, αν και υψηλό, λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας, παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ