Πέμπτη 28 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ
Με «άμεσα χτυπήματα» και σε ΝΑΤΟικό έδαφος σε περίπτωση «στρατηγικής απειλής» προειδοποιεί η Ρωσία

Στόχο για μακρόχρονη αποδυνάμωση της Ρωσίας θέτουν ανοιχτά οι ΗΠΑ, στην πλάτη των λαών, που υπομένουν βαριές συνέπειες και κινδύνους

Με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας να αναλύει ανοιχτά τον στόχο των ΗΠΑ να πετύχουν συνολικότερη αποδυνάμωση της Ρωσίας μέσα από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, και τον Ρώσο Πρόεδρο να προειδοποιεί χτες με «αστραπιαία χτυπήματα» εναντίον οποιουδήποτε παρέμβει στην Ουκρανία και δημιουργήσει «στρατηγική απειλή» για τη Ρωσία, κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνει τη συνεχή όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας, όπως και τους κινδύνους ευρύτερης και μακρόχρονης ανάφλεξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην ανατολική και νότια Ουκρανία, αυξάνονται συνεχώς οι αποστολές ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στο Κίεβο, ενώ η ουκρανική κυβέρνηση εξέφρασε την «προθυμία» της να καταλάβει στρατιωτικά την Υπερδνειστερία, επιβεβαιώνοντας ότι οι επεισοδιακές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για παραπέρα διάχυση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.

ΗΠΑ: Στόχος η αποδυνάμωση της Ρωσίας

Παρέχοντας αθρόα στρατιωτική υποστήριξη δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, όπως και μέσα από το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, κινήσεις με πολύπλευρους κινδύνους και βαριές συνέπειες για τους λαούς, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πετύχουν μια πιο μακρόχρονη αποδυνάμωση της Ρωσίας, ενισχύοντας αντίστοιχα τη δική τους θέση στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση γι' αυτόν τον στόχο της Ουάσιγκτον, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την πολεμική σύναξη που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στη βάση Ραμστάιν στη Γερμανία για τον στρατιωτικό συντονισμό απέναντι στη Ρωσία, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν ανέφερε: «Θέλουμε να το κάνουμε δυσκολότερο για τη Ρωσία να απειλεί τους γείτονές της και να τους καταστήσουμε λιγότερο ικανούς να το κάνουν».

Κάνοντας λόγο για πολύ μεγάλες ρωσικές στρατιωτικές απώλειες και μείωση των αποθεμάτων σε πυρομαχικά ακριβείας, ανέφερε ότι η Ρωσία «είναι με όρους στρατιωτικής ικανότητας πιο αδύναμη σε σχέση με όταν ξεκίνησε» τον πόλεμο.

«Θα είναι δυσκολότερο γι' αυτούς», πρόσθεσε, «να αντικαταστήσουν κάποια από αυτήν την ικανότητα καθώς προχωρούν, εξαιτίας των κυρώσεων και των εμπορικών περιορισμών που τους έχουν επιβληθεί».

«Ετσι», επανέλαβε, «θέλουμε να καταστήσουμε σίγουρο ότι δεν θα έχουν την ίδια ικανότητα να απειλούν τους γείτονές τους την οποία είδαμε στην αρχή αυτής της σύγκρουσης».

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι ο Οστιν φρόντισε να αφήσει πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Απαντώντας σε ερώτημα αν κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «αυτό θα είναι μια κυρίαρχη απόφαση» και πρόσθεσε ότι «στο μέλλον, αν η δυνατότητα υπάρχει, νομίζω ότι η Ουκρανία θα επιδιώξει να υποβάλει ξανά αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ».

Κατά τ' άλλα, ανέφερε ότι «αυτό πιθανότατα είναι κάτι λίγο πιο μακρινό» και ότι «οι εικασίες σε αυτό το σημείο δεν είναι χρήσιμες».

Ρωσία: Μπορούμε να χτυπήσουμε ΝΑΤΟικές χώρες που στέλνουν όπλα στο Κίεβο

Από την πλευρά της Ρωσίας, μία μέρα μετά τις παραπάνω επισημάνσεις του Οστιν αλλά και τις συντονισμένες αποφάσεις ευρωατλαντικών χωρών για αποστολή βαρέων όπλων στο Κίεβο, ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη προειδοποίησε για «άμεσα χτυπήματα» σε όποιον απειλήσει τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας.

«Αν κάποιοι απέξω κινηθούν για να παρέμβουν στις τρέχουσες εξελίξεις» στην Ουκρανία, «θα πρέπει να ξέρουν ότι θα δημιουργήσουν όντως στρατηγικές απειλές για τη Ρωσία, οι οποίες είναι απαράδεκτες για μας, και ότι η απάντησή μας στις επιθέσεις θα είναι άμεση και γρήγορη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εχουμε όλα τα εργαλεία για να το κάνουμε», προειδοποίησε, «εργαλεία για τα οποία οι άλλοι δεν μπορούν να καυχηθούν αυτήν τη στιγμή, αλλά δεν θα καυχηθούμε. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν παραστεί ανάγκη και θα ήθελα να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Εχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις».

Η παραπάνω προειδοποίηση του Πούτιν παραπέμπει μεταξύ άλλων σε σύγχρονους ρωσικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όπως ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Sarmat», που δοκιμάστηκε επιτυχώς πριν λίγες μέρες.

Ο Πούτιν είχε δηλώσει κατά τη δοκιμή ότι θα υποχρεώσει όσους απειλούν τη Ρωσία «να το ξανασκεφτούν». Χτες ο Ντμ. Ρογκόζιν, επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos», είπε ότι φέτος θα κατασκευαστούν 46 «Sarmat», με τους πρώτους να αναπτύσσονται στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι προγραμματίζεται μια σειρά δοκιμών των πυραύλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις παραπάνω «προειδοποιήσεις» του Πούτιν, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απείλησε για χτυπήματα στο έδαφος χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία.

«Αντιλαμβανόμαστε σωστά ότι προκειμένου να διακόψουμε τη ροή αποστολής όπλων μπορούμε να χτυπήσουμε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου;», προειδοποίησε η Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε δε ότι «από αυτά τα όπλα υπάρχει θάνατος και αιματοχυσία στην Ουκρανία».

Οι προειδοποιήσεις της Ζαχάροβα ήρθαν μία μέρα μετά τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, Τζ. Χίπι, με τις οποίες προέτρεψε το Κίεβο να προχωρά σε βομβαρδισμούς εντός της Ρωσίας και χαρακτήρισε «απόλυτα νόμιμη» τη χρήση βρετανικών όπλων σε αυτά τα χτυπήματα.

Νέες αποφάσεις αποστολής ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων

Καθώς η ιμπεριαλιστική σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας κλιμακώνεται, αυξάνεται καθημερινά η ροή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών προς το Κίεβο, ενώ προχωρούν οι σχεδιασμοί για νέα διεύρυνση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα.

Με φόντο τις αποφάσεις της προχτεσινής σύναξης στρατιωτικού συντονισμού απέναντι στη Ρωσία, που οργάνωσαν οι ΗΠΑ στο Ραμστάιν, μετά και τις ανακοινώσεις ΗΠΑ και Γερμανίας για την αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αντίστοιχες ανακοινώσεις έκανε και η Ολλανδία.

Οπως γνωστοποίησε, θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων «Panzerhaubitze 2000» το Κίεβο. Πρόκειται για τα πιο βαριά αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, τα οποία μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση μέχρι και 50 χιλιομέτρων. Η Γερμανία - όπου κατασκευάζονται - θα εγγυηθεί την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά. Η Ολλανδή υπουργός Αμυνας, Κάισα Ολονγκρεν, διευκρίνισε ότι για την εκπαίδευση των πληρωμάτων θα χρειαστούν «βδομάδες, αν όχι μήνες» και ότι ακόμα και μετά τον πόλεμο αυτά τα όπλα θα παραμείνουν εξαιρετικά σημαντικά για τον ουκρανικό στρατό...

Επίσης, η Πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα δήλωσε χτες έτοιμη να παραδώσει στην Ουκρανία περισσότερα όπλα. Σύμφωνα με την ίδια, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παράδοση σλοβακικών αυτοκινούμενων πυροβόλων «Howitzer». Η Σλοβακία έχει ήδη παραχωρήσει στην Ουκρανία πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα «S-300». Η Τσαπούτοβα υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για περαιτέρω παραδόσεις όπλων είναι να μην υπονομευτεί η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβακίας. Γι' αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, διεξάγονται συνομιλίες και με χώρες του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ ήδη προωθούν τον εκσυγχρονισμό των όπλων της ανατολικής πτέρυγας της λυκοσυμμαχίας, μέσω της «αντικατάστασης» οπλισμού που στέλνεται στην Ουκρανία με πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα.

Η Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, έχει στείλει στο Κίεβο περισσότερους από 5.000 αντιαρματικούς πυραύλους, 1.360 βλήματα κατά κτιρίων, 4,5 τόνους εκρηκτικών και 5 συστήματα αεράμυνας. Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν επίσης η αποστολή μιας σειράς τεθωρακισμένων οχημάτων και η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους.

Καθώς στον πόλεμο στην Ουκρανία εμπλέκονται και οι σύμμαχοι της Δύσης από την περιοχή του Ειρηνικού, η Αυστραλία - που συμμετείχε και στη σύσκεψη στο Ραμστάιν - θα διαθέσει επιπλέον όπλα στο Κίεβο. Οπως ανακοίνωσαν χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και ο υπουργός Αμυνας Π. Ντάτον, το νέο πακέτο εξοπλισμού, αξίας 19,7 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την παράδοση 6 ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 και πυρομαχικών.

Προετοιμασία εδάφους για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σε ένα τέτοιο έδαφος «τρέχει» και η προετοιμασία του εδάφους για τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με διεργασίες για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Οι δύο χώρες μπορεί να αποφασίσουν μαζί αν θα ενταχθούν ή όχι στο ΝΑΤΟ, δήλωσε προχτές στους δημοσιογράφους ο Φινλανδός ΥΠΕΞ Π. Χααβίστο.

Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα της φινλανδικής εφημερίδας «Iltalehti» και της σουηδικής «Expressen», οι οποίες, επικαλούμενες καλά πληροφορημένες πηγές, ανέφεραν ότι τον Μάη Φινλανδία και Σουηδία θα ανακοινώσουν μαζί την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την «Iltalehti», οι ηγέτες των δύο χωρών σχεδιάζουν να συναντηθούν μετά τα μέσα Μάη και αμέσως μετά να ανακοινώσουν ότι σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα πιο πριν, την περασμένη Παρασκευή, οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία ανακοίνωσαν ότι διεξάγονται «διαβουλεύσεις σχετικά με την πολιτική ασφαλείας στους κόλπους του κόμματός μας», οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 12 Μάη «και κατόπιν θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία λήψης μιας απόφασης».

Με φόντο αυτές τις διεργασίες, και ενώ Φινλανδία και Σουηδία συμμετέχουν εδώ και χρόνια σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, πολεμικά πλοία από την Ολλανδία, την Εσθονία και τη Λετονία έφταναν στη Φινλανδία, στο λιμάνι Τούρκου, για την πραγματοποίηση διήμερων ναυτικών γυμνασίων, με στόχο την προετοιμασία των φινλανδικών πλοίων για τη συμμετοχή τους σε «δυνάμεις αντίδρασης» του ΝΑΤΟ.

«Προθυμία» Ουκρανίας να καταλάβει στρατιωτικά την Υπερδνειστερία

Στο μεταξύ, στο προσκήνιο παραμένει η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνουν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των τελευταίων ημερών σε στόχους στην Υπερδνειστερία.

Οπως ανακοίνωσαν χτες οι αρχές της αποσχισθείσας από τη Μολδαβία επαρχίας, τη νύχτα ερρίφθησαν πυρά «από το έδαφος της Ουκρανίας» εναντίον χωριού στο οποίο βρίσκεται αποθήκη πυρομαχικών των ρωσικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι την προχτεσινή νύχτα «εντοπίστηκαν πολλά drones επάνω από το χωριό Κολμπάσνα», ενώ χτες το πρωί ερρίφθησαν πυρά εναντίον του χωριού «από το έδαφος της Ουκρανίας».

Από την πλευρά της Ουκρανίας ο Αλ. Αρίστοβιτς, σύμβουλος του Β. Ζελένσκι, έσπευσε να δηλώσει ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να καταλάβει την Υπερδνειστερία αν υπάρξει επίσημο αίτημα από τη Μολδαβία. Υπενθυμίζεται ότι στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα επαρχία εδρεύουν περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες...

Η λύση του ζητήματος της Υπερδνειστερίας είναι δυνατή μόνο με πολιτικά μέσα, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Μολδαβίας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

«Προκλητική» χαρακτήρισε τη δήλωση του Ουκρανού αξιωματούχου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Γεωργία: Καταγγέλλει τα σχέδια «δεύτερου μετώπου» κατά της Ρωσίας

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρ. Γκαριμπασβίλι, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει «δεύτερο μέτωπο» εναντίον της Ρωσίας. Είχαν προηγηθεί νέες κατηγορίες από το Κίεβο για μη επαρκή στήριξη από την ηγεσία της Γεωργίας (π.χ. με τη μη εφαρμογή των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας), ενώ σε αυτό το πλαίσιο έχει ανακληθεί ο πρέσβης της Ουκρανίας από τη χώρα.

Παραπέρα, ο Γκαριμπασβίλι κατηγόρησε τον φυλακισμένο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Μ. Σαακασβίλι, ότι έφτασε στη χώρα το περασμένο φθινόπωρο προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για «να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο από εδώ» απέναντι στη Ρωσία.

Εντείνονται ρωσικές επιχειρήσεις και βομβαρδισμοί στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο της εισβολής στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι «πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζια και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μ. Μιζίντσεφ. Ο ίδιος έκανε λόγο για «αποκατάσταση της ομαλότητας» στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιόρθωση υποδομών και έναρξη της σποράς.

Τον ισχυρισμό της Μόσχας για κατάληψη όλης της περιφέρειας της Χερσώνας διέψευσε χτες ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, ενώ πυραυλικές επιθέσεις σημειώνονται σε ολόκληρη την χώρα. Μεταξύ άλλων σφοδρές μάχες σημειώνονται στην πόλη Ποπάσνα, δυτικά του Λουγκάνσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης μια σειρά πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι επλήγησαν σύστημα αεράμυνας «S-300» και μια «τεράστια ποσότητα ξένων όπλων και πυρομαχικών» που είχαν παραδοθεί στο Κίεβο. Το χτύπημα έγινε με πυραύλους υψηλής ακρίβειας «Kalibr», που ερρίφθησαν από τη θάλασσα στο εργοστάσιο αλουμινίου της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τη Μαριούπολη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στις επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων από το εργοστάσιο «Azovstal», ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα εξακολουθεί να εξετάζεται. Μια σχετική συμφωνία «επί της αρχής» είχε ανακοινωθεί από τον ΟΗΕ μετά την προχτεσινή επίσκεψη του γγ του Οργανισμού Αντ. Γκουτέρες στη Μόσχα και τη συνάντησή του με τον Πούτιν. Ο Γκουτέρες έφτασε χτες στο Κίεβο και σήμερα αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ουκρανό Πρόεδρο.

Παράλληλα, παρά τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας για απαντητικά χτυπήματα σε κέντρα εξουσίας στο Κίεβο, φαίνεται ότι συνεχίζονται ουκρανικές επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους, στις επαρχίες κοντά στα σύνορα.

Στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, που γειτονεύει με την Ουκρανία, επεκτάθηκε το ισχύον επίπεδο ασφαλείας «υψηλού τρομοκρατικού κινδύνου» μέχρι 10 Μάη. Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών σε χωριό 15 χλμ. νότια του Μπέλγκοροντ, χωρίς να έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα αίτια. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά.

Στη Βορονέζ, πρωτεύουσα επαρχίας που γειτονεύει με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS ακούστηκαν δύο εκρήξεις και διενεργείται έρευνα. Στο Κουρσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε προχτές το βράδυ ουκρανικό drone.

Παράλληλα, η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB ανακοίνωσε ότι εντόπισε και συνέλαβε ομάδα σαμποτέρ στο Μπέλγκοροντ η οποία σχεδίαζε την πραγματοποίηση σαμποτάζ σε σιδηρόδρομους που μεταφέρουν ρωσικά στρατεύματα.

Την ίδια ώρα μεγαλώνει το δράμα των προσφύγων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάνω από 5,3 εκατ. Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στη Ρωσία υπολογίζεται ότι έχουν καταφύγει περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες, ενώ πάνω από 7,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ