Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Πρόταση για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

«Επιθυμία μας να μείνουμε εκτός ΝΑΤΟ», λέει ο Βούτσιτς

Από παλιότερη συνάντηση του Βούτσιτς με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Διεύρυνση, Γ. Χαν
Από παλιότερη συνάντηση του Βούτσιτς με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Διεύρυνση, Γ. Χαν
Τη διατήρηση της «ουδετερότητας» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας υπερασπίστηκε ως επιλογή της σερβικής αστικής τάξης ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που δήλωσε ότι «είναι επιθυμία μας να μείνουμε εκτός ΝΑΤΟ και θα διατηρήσουμε αυτό το καθεστώς».

Οι δηλώσεις Βούτσιτς έγιναν στο πλαίσιο νέου του διαγγέλματος, όπου - επιβεβαιώνοντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλα τα επίπεδα, και στο στρατιωτικό - ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας (σε πρώτη φάση;) για περίοδο 90 ημερών. Η υποχρεωτική στράτευση καταργήθηκε στη χώρα το 2011. «Δεν μιλάμε για 6 μήνες, ούτε καν για 365 μέρες», συνέχισε, επιχειρηματολογώντας ότι η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία «υπηρετεί το καθήκον οι άνθρωποι να ωριμάζουν ώστε να γνωρίσουν τι είναι ο πατριωτισμός, η εργασία, το χρέος». Πρόσθεσε δε ότι η πρόταση θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί μετά από «μακρές και σοβαρές συζητήσεις» σε όλα τα αρμόδια όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Βουλής.

Παράλληλα, ενδιαφέρον είχαν τα σχόλιά του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε την αναγνώριση του Κοσόβου από μεγάλο τμήμα της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να δικαιολογήσει και την απόσχιση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Βούτσιτς εξέφρασε δυσαρέσκεια, εκτιμώντας ότι «η Σερβία στο άμεσο μέλλον θα δέχεται αφόρητες πιέσεις από δυτικές χώρες για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου», και συμπλήρωσε ότι η χώρα του πληρώνει ήδη υψηλό τίμημα για το ότι δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά όπως είπε «δεν θα σβήσει τις φιλίες της στην Ανατολή».

Κυρώσεις και από το Βελιγράδι ζητά το Βερολίνο

Στο μεταξύ, επαφές στην περιοχή ξεκίνησε ο ειδικός απεσταλμένος του Βερολίνου στα Δυτικά Βαλκάνια, Μάνουελ Σάρασεν, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να κάθεται σε δύο καρέκλες που απέχουν μίλια μεταξύ τους». Ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε η Σερβία να ενισχύσει τη στάση της όσον αφορά τη Ρωσία, να εφαρμόσει κυρώσεις, τουλάχιστον σταδιακά, και να προχωρήσει επιτέλους ο διάλογος εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Πρίστινα». Σημείωσε δε ότι «Γερμανία και ΕΕ είναι πιο ελκυστικές για τη Σερβία από ό,τι η ρωσική αυτοκρατορία του Πούτιν», αλλά και ότι «όταν ξέσπασε ο πόλεμος συνειδητοποιήσαμε πως δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στην περιοχή».

  • Με φόντο τα παζάρια για εξαίρεση της Βουλγαρίας από το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί κανένα «τελεσίγραφο» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση στα Σκόπια για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «ρητορική μίσους» κατά των Βουλγάρων της Β. Μακεδονίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ