Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

ΑΒΑΝΑ.--

Ενώ τα σωστικά συνεργεία δίνουν τη μάχη για την ανάσυρση τριών ακόμα αγνοούμενων από τα συντρίμμια του ιστορικού ξενοδοχείου «Σαρατόγκα» στην Κούβα, στο κέντρο της Αβάνας, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές μετά την τρομερή έκρηξη στις 6 Μάη λόγω διαρροής φυσικού αερίου την ώρα που γινόταν ανεφοδιασμός από βυτιοφόρο, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι νεκροί είναι μέχρι στιγμής 40 (22 άνδρες και 18 γυναίκες, μεταξύ τους και 4 ανήλικοι, ηλικίας 10, 15 και 17 ετών), συνολικά οι τραυματίες φτάνουν τους 94 και στα νοσοκομεία παραμένουν 18 ασθενείς, 13 ενήλικες και 5 παιδιά, τα δύο σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για παιδιά που την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν σε παρακείμενο σχολείο και χτυπήθηκαν κυρίως από σπασμένα τζάμια.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η ολόπλευρη αρωγή του κουβανικού κράτους στους συγγενείς των θυμάτων και σε όλους τους πληγέντες από παρακείμενα κτίρια, που τους παρέχεται φιλοξενία σε ξενοδοχείο για όσο χρειαστεί μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στα σπίτια τους, με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών. Συγκινητική επίσης είναι από την πρώτη στιγμή η προσφορά του κουβανικού λαού για τον καθαρισμό της περιοχής αλλά και σε αίμα, για τις αυξημένες ανάγκες των νοσοκομείων που περιθάλπουν τους τραυματίες. Επιπλέον, με το πέρας των ενεργειών διάσωσης συλλέγονται και τα πρώτα στοιχεία για τις αιτίες του πολύνεκρου δυστυχήματος, που δηλώνεται ότι θα ερευνηθούν λεπτομερειακά, ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία.

Ακόμα, καθημερινά καταφτάνουν στην κουβανική κυβέρνηση, στον λαό και στο ΚΚ Κούβας μηνύματα συλλυπητηρίων και συμπαράστασης από όλο τον κόσμο.

Αλληλεγγύη από το ΚΚΕ

Σε μήνυμά του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Αγαπητοί σύντροφοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και τον κουβανικό λαό, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στο ξενοδοχείο "Σαρατόγκα" στην Αβάνα, που οδήγησε στον θάνατο 31 ανθρώπων και στον τραυματισμό άλλων 85 (σ.σ. ο αριθμός άλλαζε με την ώρα).

Το Κόμμα μας εκφράζει τα θερμά του συλληπτήρια στους συγγενείς και τους οικείους όσων έχασαν την ζωή τους και εύχεται την ταχεία ανάρρωση όλων των τραυματιών».

  • Η τραγωδία στην Κούβα συνέπεσε με την επίσκεψη του Προέδρου του Μεξικού, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, στην Αβάνα, όπου είχε συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις. Χτες, επιστρέφοντας στη χώρα του, ο σοσιαλδημοκράτης Μεξικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει τη «Σύνοδο της Αμερικής», που φιλοξενούν οι ΗΠΑ τον προσεχή Ιούνη, αν αυτές αποκλείσουν από τις εργασίες της κάποιες χώρες της ηπείρου και ειδικά την Κούβα. Παράλληλα όμως δήλωσε ότι η χώρα του θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο, από τον υπουργό Εξωτερικών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών (2011-09-10 00:00:00.0)
Συνεχίζει το καταστροφικό του πέρασμα ο «Αϊκ» (2008-09-10 00:00:00.0)
Παράνομη η συμπεριφορά των Αμερικανών διπλωματών (2008-05-24 00:00:00.0)
Περήφανη απάντηση στην αμερικανική προβοκάτσια (2006-02-08 00:00:00.0)
Σημαντική συνάντηση απαίτησης δικαιοσύνης (2005-06-01 00:00:00.0)
Σημαντικές συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ (2003-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ