Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Στρατός στους δρόμους και συνέχεια διαδηλώσεων

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σρι Λάνκα, με αίτημα να παραιτηθεί και ο Πρόεδρος της χώρας, Μαχίντα Ρατζαπάξα (έχει παραιτηθεί από την πρωθυπουργία ο αδελφός του), μετά τις εκτοξεύσεις τιμών σε ρεύμα, φάρμακα, τρόφιμα εδώ και μήνες, αλλά και την τεράστια δυσκολία προμήθειας βασικών ειδών (π.χ. πετρελαίου).

Απέναντι στις διαδηλώσεις εντείνεται η καταστολή, με χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στους δρόμους των πόλεων, ενώ χτες το υπουργείο Αμυνας έδωσε εντολή να πυροβολείται όποιος «λεηλατεί δημόσια περιουσία ή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή» άλλων.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσημα ότι έχουν σκοτωθεί 8 άτομα, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 200 στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, αλλά και μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων της κυβέρνησης Ρατζαπάξα.

Αναλύσεις για την «κατάλληλη στιγμή» για τις ΗΠΑ

Σημειωτέον ότι υπέρ των διαδηλωτών εμφανίζονται και κινήσεις όπως η πρωτοβουλία «Σώστε τη Σρι Λάνκα», που - σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα - κάνει λόγο για «μεγάλη κραυγή για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αναδύθηκε σε όλη τη χώρα», ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και επιδιώκει να κατατεθούν προτάσεις προς το ΔΝΤ (όπου η χώρα έχει απευθυνθεί για δάνειο), Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.

Μετά την παρέμβαση της Αμερικανίδας πρέσβειρας, Τζούλι Τσανγκ, που καταδίκασε «τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», ενδιαφέρον έχουν και αναλύσεις, όπως μία στην ιαπωνική «NIKKEI ASIA» που ανέφερε ότι «για τις ΗΠΑ δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή από την τωρινή για να προσφέρει στήριξη στο Κολόμπο», κάτι που συνδέει με τη «στρατηγική αντιπαλότητα με την Κίνα». Τόνισε ότι «για να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας στην Ασία, η Ουάσιγκτον έχει ήδη δυναμώσει τη σχέση της με την Ινδία και ένα από τα βασικά ζητούμενα της ινδικής εξωτερικής πολιτικής είναι να αποδυναμώσει την κινεζική επιρροή στη Σρι Λάνκα». Κατέληξε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν την «περιφερειακή πρωτοκαθεδρία» της Ινδίας και «την αντιμετώπιση της περικύκλωσης (άλλων κρατών) από την Κίνα», ενώ πρότεινε το σχήμα Quad να αναλάβει δράση για τη στήριξη της Σρι Λάνκα, αρχικά για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και «τη διατροφική ασφάλεια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαίνει «συναγερμό» ενάντια στο «ασιατικό ΝΑΤΟ» (2022-04-07 00:00:00.0)
Διάλυση της Βουλής από τον πρωθυπουργό και καταγγελίες για παρέμβαση των ΗΠΑ (2022-04-05 00:00:00.0)
Περιοδεία Μόντι στον Ινδικό Ωκεανό (2015-03-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-06-28 00:00:00.0)
Οι πληγέντες ακόμα περιμένουν (2006-03-10 00:00:00.0)
Νέα κυβέρνηση, παλιά αδιέξοδα (2004-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ