Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεκάδες νομοσχέδια κομμένα στα μέτρα των μονοπωλίων

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Τζόνσον να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του βρετανικού κεφαλαίου στους εντεινόμενους διεθνείς ανταγωνισμούς, κλιμακώνοντας παράλληλα την αντιλαϊκή επίθεση, αποτύπωσε η χτεσινή συνοπτική παρουσίαση 38 νομοσχεδίων. Η εν λόγω παρουσίαση στο Κοινοβούλιο έγινε εθιμοτυπικά από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος εκφώνησε τη σχετική ομιλία για λογαριασμό της βασίλισσας Ελισάβετ που απουσίαζε για λόγους υγείας.

Χαρακτηριστικά, την ώρα που ο βρετανικός λαός αντιμετωπίζει λαίλαπα πληθωρισμού και πανάκριβες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ο Μπ. Τζόνσον ανέφερε ότι «κάθε λίρα που δίνεται για μείωση των λογαριασμών είναι μία λίρα χαμένη από επενδύσεις», ισχυριζόμενος ότι αυτές οι επενδύσεις «μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ακρίβειας».

Ζητώντας ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τις συνέπειές της, ανέφερε ότι «καμία κυβέρνηση δεν είναι απρόσβλητη από την ακρίβεια και καμία δεν μπορεί ουσιαστικά να προστατεύσει τους πάντες από τις επιπτώσεις», την ίδια ώρα που εξασφαλίζει νέα τεράστια πακέτα για τη στήριξη των μονοπωλίων αλλά και για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Εξίσου χαρακτηριστικά, η βρετανική κυβέρνηση προωθεί αυστηρότατες ποινές απέναντι σε απεργούς, διαδηλωτές κ.λπ. Ετσι, οι ποινές για διαδηλωτές που εμποδίζουν «κρίσιμες υποδομές», π.χ. αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς ή ακόμη και τυπογραφεία, ανεβαίνουν στους 12 μήνες και τα πρόστιμα αυξάνονται.

Από την πλευρά των Εργατικών, δύναμης με πολλά «παράσημα» στην αντιλαϊκή πολιτική, ο ηγέτης τους, Κιρ Στάρμερ, επέρριψε ουσιαστικά στην κυβέρνηση αναποτελεσματικότητα στην υπηρέτηση των στόχων του κεφαλαίου, κατηγορώντας την για πολιτική που οδηγεί «στη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, στον υψηλό πληθωρισμό και την υψηλή φορολογία». Επιχειρώντας δε να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ, είπε και δυο κουβέντες για ανυπαρξία νομοσχεδίων στήριξης των εργαζομένων και του λαού.

Αντιπαράθεση για το Πρωτόκολλο Βρετανίας - ΕΕ

Στα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν χτες, περιλαμβάνονται 6 που επιχειρούν μονομερή τροποποίηση του Πρωτοκόλλου Βρετανίας - ΕΕ για τις μετά το Brexit σχέσεις τους.

Αντιδρώντας, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μ. Μάρτιν, κάλεσε τον Τζόνσον να εντατικοποιήσει τις συνομιλίες με την ΕΕ ώστε να αποφευχθούν «οιεσδήποτε μονομερείς δράσεις». Ζήτησε επίσης από τον Τζόνσον να αποφύγει την παραβίαση των κανονισμών που διαμόρφωσε το Πρωτόκολλο ΕΕ - Βρετανίας, με αφορμή πληροφορίες βρετανικών εφημερίδων που φέρουν την υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, να είναι έτοιμη να απορρίψει μονομερώς μεγάλα τμήματά του στα θέματα του εμπορίου.

«Αυστηρές» προειδοποιήσεις προς τον Τζόνσον απηύθυναν χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Ο. Σολτς, και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρο. «Βρήκαμε μια καλή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία και κανείς δεν πρέπει να παρακάμψει μονομερώς τη συμφωνία στην οποία συμφωνήσαμε αμφότεροι», ανέφερε ο Σολτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ