Τετάρτη 11 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Νέος Πρόεδρος ο γιος του πρώην δικτάτορα Μάρκος

Ο 64χρονος Φερντινάντ Μάρκος ο νεότερος (γνωστός ως «Μπονγκ Μπονγκ» στη χώρα του), γιος και συνονόματος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, ο οποίος ανετράπη το 1986, επικράτησε με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, σε μια αναμέτρηση με φόντο την εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στην κρίσιμη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο Μάρκος εμφανιζόταν χτες να συγκεντρώνει πάνω από 30 εκατομμύρια ψήφους, έναντι περίπου 14 εκατομμυρίων της αντιπάλου του, Λένι Ομπρέδο (μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της χώρας).

Στην αντιπροεδρία θεωρούνταν εξίσου σίγουρη η επικράτηση της Σάρα Ντουτέρτε, κόρης του απερχόμενου Προέδρου της χώρας.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Μάρκος ζήτησε «να με κρίνετε όχι με βάση τους προγόνους μου, αλλά από τις πράξεις μου». Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είχε χαρακτηρίσει «συνταγή καταστροφής» την ανάμειξη της Ουάσιγκτον στη διευθέτηση των εδαφικών διαφορών που η Μανίλα έχει με το Πεκίνο στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και είχε περιγράψει ως «τη μόνη αληθινή μας επιλογή» τη διπλωματική διαπραγμάτευση που επέλεξε και η κυβέρνηση Ντουτέρτε, η οποία θεωρήθηκε ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια πρόταξε την ενίσχυση του συντονισμού με την Κίνα.

Σε ένα «κάδρο» σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών, η Ομπρέδο από τη μεριά της δήλωσε ότι «δεν τελειώσαμε ακόμα, τώρα απλά ξεκινάμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ