Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΟΑΣΘ ΚΑΙ ΣΤΑΣΥ
Κρεσέντο αυταρχισμού εναντίον των αγώνων των εργαζομένων

ΠΑΜΕ: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα και τις διεκδικήσεις μας

Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στο ΕΚΘ, προχωρούν σήμερα, Πέμπτη 12/5, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, παρά τη νέα απαγόρευση της απεργίας από τα δικαστήρια, όπου προσέφυγε η διοίκηση του Οργανισμού.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ και καταγγέλλουν κυβέρνηση και διοίκηση ΟΑΣΘ που προχωρούν σε επιπλέον μείωση μισθών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, περικόπτουν νομοθετημένα επιδόματα και την ίδια ώρα αποδομούν τα συνεργεία και κάθε διοικητική δομή του Οργανισμού, προχωρούν σε ανάθεση δρομολογίων σε ιδιώτες, απαξιώνουν και παροπλίζουν τον στόλο των λεωφορείων και δήθεν τον ανανεώνουν με πανάκριβο leasing παλαιών και αποσυρθέντων λεωφορείων ευρωπαϊκών πόλεων.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ αντί να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, καλεί το Συνδικάτο τους «να επιδείξει αίσθημα ευθύνης και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού».

Από τη μεριά του, το Συνδικάτο καλεί τους «υπεύθυνους» να αντιληφθούν ότι η υπομονή των εργαζομένων εξαντλήθηκε.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΠΑΜΕ

Τη νέα απαγόρευση της απεργίας των εργαζομένων του ΟΑΣΘ καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, μιλώντας για «κρεσέντο αυταρχισμού και τρομοκρατίας εναντίον των εργατικών αγώνων».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Λίγες ώρες μετά τις απειλές για διώξεις μέχρι και φυλακίσεις συνδικαλιστών της ΣΤΑΣΥ (βλ. παρακάτω), η "ανεξάρτητη" και "τυφλή" Δικαιοσύνη βλέπει καθαρά την κλιμάκωση των εργατικών αγώνων και προστρέχει να βοηθήσει κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους. Απαγορεύουν κάθε απεργία εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις!

Τη στιγμή που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια, που οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από ό,τι πριν από 15 χρόνια, η κυβέρνηση του απεργοκτόνου Χατζηδάκη αποδεικνύει ότι οι μόνες απεργίες που θα επιτρέπει είναι μάλλον αυτές που οι εργαζόμενοι θα ζητάνε μειώσεις μισθών!

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη βρώμικη επίθεση και τη λάσπη κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ εναντίον των εργαζομένων. Αυτοί οι ίδιοι που έχουν αφήσει τον λαό της Θεσσαλονίκης να ταλαιπωρείται από έναν γερασμένο και επικίνδυνο στόλο λεωφορείων, χωρίς παράθυρα εν μέσω πανδημίας και με πανάκριβα εισιτήρια, ζητούν από τους εργαζόμενους να επιδείξουν "αίσθημα ευθύνης".

Χωρίς ντροπή δηλαδή αποκαλούν τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, που μετράνε νεκρούς συναδέλφους τους εν μέσω πανδημίας, ανεύθυνους επειδή ζητάνε Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις. Κατηγορούν ως ανεύθυνους αυτούς που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνα ατυχήματα, λόγω της τραγικής κατάστασης του στόλου του ΟΑΣΘ. Κατηγορούν ως ανεύθυνους αυτούς που ζητάνε φθηνές και ασφαλείς μεταφορές για τους εργαζόμενους και τον λαό της Θεσσαλονίκης.

Λάσπη, συκοφαντίες, τρομοκρατία και δικαστήρια είναι τα όπλα μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής.

Η επίθεση εναντίον κάθε δίκαιου εργατικού αγώνα είναι επίθεση απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που δίνει τη μάχη της επιβίωσης.

Η νίκη κάθε συνδικάτου, η νίκη κάθε εργατικής διεκδίκησης είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των συνθηκών και τη διεκδίκηση αυξήσεων σε όλους τους κλάδους».

Καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης στη ΣΤΑΣΥ

Τις οργισμένες αντιδράσεις των συνδικάτων προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους επειδή προχτές, Τρίτη, συμμετείχαν μαζί με τα σωματεία τους στη στάση εργασίας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ με προσφυγή της στο δικαστήριο ζήτησε να κηρυχθεί εκ των υστέρων παράνομη και καταχρηστική η στάση εργασίας, οι συνδικαλιστές των σωματείων στη ΣΤΑΣΥ να τιμωρηθούν με χρηματική ποινή (1.500 ευρώ ο καθένας) και με προσωπική κράτηση 6 μηνών!

Τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ (ΣΕΛΜΑ, ΣΕΤ, ΣΗΕΚ, ΣΗΤΑ, ΣΗΑΜ, ΣΕΚΕΛΜΑ, Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ και Πρώτη Γραμμή) σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την προκλητική αξίωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ για φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο και τονίζουν πως πρόκειται για ενέργεια «ενταγμένη στην πολιτική της κυβέρνησης, που, όπως έχει αποκαλυφθεί, από μια σειρά νόμων, με αποκορύφωμα τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, επιδιώκει να αποδυναμώσει τον συνδικαλισμό και να βάλει στον "γύψο" τη συνδικαλιστική δράση, θυμίζοντας πρακτικές άλλων εποχών».

Ακόμα, ανακοινώσεις καταδίκης έχουν βγάλει η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ, η ΕΝΕΔΕΠ.

ΠΑΜΕ: Η τρομοκρατία και οι απειλές δεν θα περάσουν

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την τρομοκρατία και τις απειλές της κυβέρνησης, του υπουργείου Μεταφορών στους εργαζόμενους και στα σωματεία των ΜΜΜ. «Το "έγκλημά" τους», σημειώνει, «ήταν η συμμετοχή τους στη στάση εργασίας που προκήρυξε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και των εργαζομένων που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

Με τέτοιες μεθοδεύσεις η κυβέρνηση επιχειρεί όχι μόνο να εφαρμόσει το αντεργατικό έκτρωμα που έκαναν πολλές φορές κουρελόχαρτο οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στο λιμάνι και αλλού, αλλά να εμποδίσει, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, την απόφαση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ.

Θα το πούμε ξανά για μια ακόμη φορά:

Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους, τα Συνδικάτα και τις διεκδικήσεις μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ