Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Από τις σχολές δεν λείπει η αστυνομία αλλά οι δωρεάν σπουδές, οι καθηγητές, οι υποδομές, τα πτυχία με αξία, σχολιάζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Κρίνοντας ότι «δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ» η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές ενάντια στην πρόσληψη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). «Προχωράμε δυναμικά την πολιτική μας για ένα σύγχρονο, ασφαλές περιβάλλον γνώσης, διδασκαλίας, έρευνας, όπως αξίζει στα ΑΕΙ μας», έσπευσε να δηλώσει άμεσα η υπουργός Παιδείας, με τα απαράδεκτα σκηνικά καταστολής και προβοκάτσιας των προηγούμενων ημερών από το ΑΠΘ να συμπληρώνουν την εικόνα...

Σε ό,τι αφορά το αίτημα ακύρωσης που είχαν υποβάλει συνολικά 32 νομικά και φυσικά πρόσωπα, σύλλογοι ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, διοικητικού προσωπικού, φοιτητές και μέλη ΔΕΠ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Δημήτρης Σκαλτσούνης, το δικαστήριο αποφάνθηκε μεταξύ άλλων ότι η συγκρότηση των ΟΠΠΙ «δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ (άρθρο 16 παρ. 1 και 5 Συντ., αντίστοιχα) η - πέραν της πρόβλεψης μέτρων ασφάλειας και προστασίας προσώπων και υποδομών στα ΑΕΙ, αρμοδιότητας των ιδίων αυτών οργάνων (άρθρα 12-17 ν. 4777/2021) - σύσταση ΟΠΠΙ, οι οποίες συγκροτούνται (και) από ειδικούς φρουρούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται προς τούτο, λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, δεν φέρουν πυροβόλο όπλο και υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις πανεπιστημιακές αρχές και όργανα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κρίθηκε ομόφωνα πως «από καμία διάταξη του ν. 4777/2021 δεν προκύπτει ότι τίθενται σε κίνδυνο οι ατομικές ελευθερίες (συνδικαλιστική, ανάπτυξης της προσωπικότητας, προσωπική, κίνησης και εγκατάστασης)».

Η πανεπιστημιακή αστυνομία νομοθετήθηκε μέσα στην πανδημία, μαζί με άλλα μέτρα έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια αλλά και μέτρα που υψώνουν νέους φραγμούς στην προσπάθεια των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, κομμάτι ενός συνολικού αντιδραστικού πλαισίου, ενώ χρηματοδοτείται γενναία τη στιγμή που τα πανεπιστήμια στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. Τις στοχεύσεις ανέδειξαν οι φοιτητές με τους αγώνες τους από την πρώτη στιγμή, ενώ και προχτές φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας με κινητοποίηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δήλωσαν για μία ακόμα φορά πως δεν θα επιτρέψουν να μπει η αστυνομία στις σχολές τους.

ΚΝΕ: Από τις σχολές δεν λείπει η αστυνομία αλλά οι δωρεάν σπουδές, οι καθηγητές, οι υποδομές, τα πτυχία με αξία!

«Οι φοιτητές με τον αγώνα τους και δυναμώνοντας τους συλλόγους τους να ακυρώσουν το κυβερνητικό σχέδιο έντασης της καταστολής!», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή και την απόφαση του ΣτΕ. Αναλυτικά τονίζει:

«Στις χτεσινές, απαράδεκτες εικόνες εισβολής πάνοπλων αστυνομικών στο ΑΠΘ και αξιοποίησης στημένων σκηνικών, ήρθε σήμερα να προστεθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει συνταγματική την πανεπιστημιακή αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το "timing" των γεγονότων ταιριάζει γάντι με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για επιτάχυνση της εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακόμα και πριν από τις φοιτητικές εκλογές.

Είναι γελασμένη η κυβέρνηση αν θεωρεί πως με τέτοιες μεθόδους θα αποφύγει να εκφραστεί στις φοιτητικές εκλογές η μαζική νεανική δυσαρέσκεια για την πολιτική της!

Από τις σχολές δεν λείπει η αστυνομία αλλά οι δωρεάν σπουδές, οι καθηγητές, οι υποδομές, τα πτυχία με αξία! Οι φοιτητές θέλουν το πανεπιστήμιο να είναι χώρος πραγματικής μάθησης, ακαδημαϊκής ελευθερίας, συναναστροφής, αγώνα για τα δικαιώματά τους και όχι χώρος καταστολής, απαγορεύσεων και υποβάθμισης της γνώσης. Δυναμώνοντας τους συλλόγους τους μπορούν να τα καταφέρουν!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ