Πέμπτη 12 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Σε κινητοποιήσεις οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ για τα προβλήματα των μεταπτυχιακών Ειδικής Αγωγής

Τεράστια έξοδα για έναν φοιτητή, την ίδια ώρα που για 20 μέρες δεν μπορεί να καταθέσει τα χαρτιά του στον ΑΣΕΠ

Αμεση λύση στο οξυμένο πρόβλημα των μεταπτυχιακών φοιτητών του Προγράμματος Ειδικής Αγωγής απαιτούν οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις Ανθρωπιστικές Σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών, που υλοποιεί το πρόγραμμα από κοινού με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Μετά από πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, με ψήφισμά τους στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων στις σχολές Παιδαγωγικών και Φιλοσοφίας, οι εκλεγμένοι της ΠΚΣ απαιτούν άμεσες συνεδριάσεις, ώστε οι σύλλογοι να διεκδικήσουν να δοθεί νέα προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών μέχρι το τέλος Ιούνη, για να προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τα πτυχία ή να γίνουν δεκτές οι βεβαιώσεις περάτωσης σπουδών χωρίς ημερομηνία κτήσης τίτλου στους πίνακες του ΑΣΕΠ (με ανοιχτή την ημερομηνία κατάθεσης της βεβαίωσης ολοκλήρωσης των σπουδών με ημερομηνία κτήσης).

Το πρόβλημα, που αφορά χιλιάδες τελειόφοιτους Ειδικής Αγωγής, αφορά και εκατοντάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές του συγκεκριμένου προγράμματος, που δεν μπορούν να ενταχθούν στους πίνακες (κλείνουν στις 23 Μάη) επειδή, τυπικά, το ακαδημαϊκό έτος ολοκληρώνεται 20 μέρες μετά.

Αφετηρία... τα 5.000 ευρώ

Την ίδια ώρα, όπως ανέφερε η πρωτοετής φοιτήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος, Μαρία Καρίμαλη, τα δίδακτρα ξεκινούν από 5.000 ευρώ μειούμενα ανάλογα με τον βαθμό πτυχίου κάθε τελειόφοιτου, ενώ μόνο το κόστος των φθηνότερων βιβλίων ξεκινά από τα 40 ευρώ, με τα μαθήματα να είναι 3 ανά εξάμηνο (συνολικά 9 στα δύο έτη).

«Αν κοπείς σε κάποιο μάθημα, πρέπει να πληρώσεις έξτρα 60 ευρώ για να εξεταστείς ξανά. Αν δεν παραδώσεις κάποια εργασία, 200 ευρώ και στην πρακτική δεν πληρωνόμαστε», σημείωσε, εξηγώντας ότι πολλοί απ' τους φοιτητές ούτως ή αλλιώς είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν για να τα φέρουν βόλτα στα ήδη μεγάλα προβλήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζουν, κάτι που δεν υπολογίζεται.

Και δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιείται με αδρά δίδακτρα. Αντίστοιχο που αναφέρεται ως «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση», που ξεκίνησε απ' το περασμένο καλοκαίρι, χρεώνεται με 5.800 ευρώ τα δύο έτη, με τους εισακτέους να είναι ήδη 1.600!

Την ίδια στιγμή, εμπόδια μπαίνουν και από τις φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, που πλειοψηφούν στους Συλλόγους Παιδαγωγικών και Φιλοσοφίας. «Επί της ουσίας συμφωνούν στη λειτουργία του Πανεπιστημίου με επιχειρηματικούς όρους, παρά τις όποιες φραστικές διαφορές τους. Αποφεύγουν να τοποθετηθούν στην αιτία των προβλημάτων των φοιτητών, αποφεύγουν τις διαδικασίες του κινήματος. Με προφάσεις δεν συνεδριάζουν τα ΔΣ, δεν προσκαλούν ΓΣ», ανέφερε ο Κώστας Αναστασόπουλος, εκλεγμένος με την ΠΚΣ στον ΦΣ της Φιλοσοφίας.

Κάλεσε σε ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής» στις 18 Μάη, τονίζοντας ότι οι εκλεγμένοι της θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και για το ζήτημα των μεταπτυχιακών το επόμενο διάστημα. «Να αγωνιστούμε μέσα από τους συλλόγους μας, ώστε το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά», σημείωσε.

  • Το θέμα ανέδειξε σε πρόσφατη Ερώτησή του στην υπουργό Παιδείας στη Βουλή το ΚΚΕ. Αναλύοντας τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ για το τριετές «κλείδωμα» των πινάκων του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, απαίτησε άμεσα να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (2006-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ