Κυριακή 3 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ραντεβού με τα σκουπίδια θα δώσει η Αττική το 2004!

Ταυτόχρονο ραντεβού με τα σκουπίδια και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα δώσει η Αττική τον Αύγουστο του 2004, αν η κυβέρνηση δεν πάρει άμεσα μέτρα και δεν εξαντλήσει κάθε περιθώριο, προκειμένου να ετοιμαστεί ο νέος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο μοναδικό ΧΥΤΑ της Αττικής, στο Θριάσιο Πεδίο, ο οποίος δέχεται το 95% των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου. Ο μοναδικός αυτός χώρος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων κλείνει οριστικά, λόγω υπερκορεσμού, τον Αύγουστο του 2004.

«Σήμερα, ο υπάρχων ΧΥΤΑ, όπως μας εξήγησε ο Γιώργος Σπιθουράκης, επόπτης υγειονομικής ταφής και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων, υπολογίζεται ότι θα κρατήσει μέχρι τον Ιούλιο του 2002 και περιμένουμε τον υπό δημοπράτηση νέο ΧΥΤΑ για να έχουμε χώρους απόθεσης μέχρι τον Αύγουστο του 2004. Μέχρι τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν έχει γίνει η προκήρυξη των μελετών για τη χωροθέτηση των νέων ΧΥΤΑ και, ύστερα από αυτήν την καθυστέρηση, είναι σχεδόν απίθανο να κατασκευαστεί μέχρι το 2004 ο νέος, που θα καλύπτει τις ανάγκες».

Ο ΧΥΤΑ των Ανω Λιοσίων, ο οποίος βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), δέχεται καθημερινά 5.000 τόνους απορριμμάτων και 1.500 κυβικά χώματος εκσκαφών, το οποίο χρησιμοποιείται στη χωματοκάλυψη του χώρου ταφής των απορριμμάτων. Η εικόνα του, μάλιστα, έχει αισθητά βελτιωθεί, σε σύγκριση με το παρελθόν, αφού και έργα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού γίνονται και φύλαξη του χώρου υπάρχει, ώστε να εμποδίζεται η διέλευση ρακοσυλλεκτών στο χώρο. Ενα από τα έργα που είναι σε ανάπτυξη είναι το υπερσύγχρονο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης ( πλαστικά, χαρτί, μέταλλο), καθώς και κομποστοποίησης των απορριμμάτων (παραγωγή προϊόντος, που θα χρησιμοποιείται σαν λίπασμα), μαζί με τις αναγκαίες αποθήκες, το οποίο έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 1.200 τόνων απορριμμάτων την ημέρα σε πλήρη ανάπτυξη, 300 τόνων χωνεμένης λάσπης από την Ψυττάλεια και 130 τόνων από κλαδέματα και άλλα ξύλα. Εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο σε οκτώ περίπου μήνες, αφού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένει να δημοπρατηθεί και να εκτελεστεί το έργο της απόσμωσης (εξάλειψη της μυρωδιάς). Κι αυτό επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια αθετούσε τη συμφωνία της να καλύψει το κόστος της σύνδεσης με τη ΔΕΗ.

Στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, προκειμένου να παραδοθεί στον ΕΣΔΚΝΑ για να μπει στην παραγωγή, βρίσκεται και ο αποτεφρωτήρας παθογόνων (νοσοκομειακών αποβλήτων), ο οποίος σε πλήρη ανάπτυξη έχει τη δυνατότητα αποτέφρωσης 30 τόνων το εικοσιτετράωρο. Ενώ, όμως, οι δυνατότητες του αποτεφρωτήρα μπορούν να επεξεργαστούν τα νοσοκομειακά απορρίμματα, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και από την επαρχία, η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.

«Το σημείο που απομένει να ολοκληρωθεί, όπως μας δήλωσε ο Γ. Σπιθουράκης, είναι η πολιτική απόφαση της διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ, με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν αυτά τα εργοστάσια. Από ό,τι διαφαίνεται και από δηλώσεις της διοίκησης, θέλει να παραχωρήσει τη λειτουργία τους σε ιδιώτες. Βέβαια, εδώ αντιμετωπίζει την αντίθετη άποψη των εργαζομένων, όπως έχει εκφραστεί και μέσα από το σωματείο τους».

Οπως είναι γνωστό, τα απορρίμματα μεταφέρονται με αυτοκίνητα των Δήμων στο ΧΥΤΑ, και εκεί ξεκινά το έργο της ελεγχόμενης απόρριψης, η διάστρωση, η συμπίεση και η χωματοκάλυψη. Ασφαλώς, το κόστος της μεταφοράς θα ήταν πολύ μικρότερο, αν συγκεντρώνονταν σε σταθμούς μεταφόρτωσης, συμπιέζονταν και μεταφέρονταν στη συνέχεια στον ΧΥΤΑ. «Αν και το πρόγραμμα του Συνδέσμου προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία πέντε σταθμών μεταφόρτωσης στην Αττική και δύο εργοστασίων μηχανικής ανακύκλωσης, όπως μας δήλωσε ο Γ. Σπιθουράκης, αυτό το πρόγραμμα καθυστερεί και δεν υλοποιείται, με ευθύνη κύρια της κυβέρνησης, που δεν προχώρησε στις απαιτούμενες χωροθετήσεις, αλλά και των τελευταίων διοικήσεων του ΕΣΔΚΝΑ, που δε διεκδίκησαν τη χωροθέτηση αυτή. Η καθυστέρηση αυτή δίνει το περιθώριο και το δικαίωμα στους Δήμους να μισθώνουν ιδιώτες, προκειμένου να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο ΧΥΤΑ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους αποκομιδής και απόθεσης των απορριμμάτων, το οποίο περνάει στους πολίτες».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ- Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ