Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Ανεβαίνει η αντιπαράθεση με επίκεντρο την Ταϊβάν

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας, με επικεφαλής τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας, στις 13 Ιούνη
Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Κίνας, με επικεφαλής τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας, στις 13 Ιούνη
«Η Κίνα υιοθετεί μια πιο πιεστική και επιθετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις εδαφικές της διεκδικήσεις», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν, ο οποίος παρεμβαίνοντας στον «Διάλογο Σάνγκρι-Λα» (ετήσιο φόρουμ για την ασφάλεια) στη Σιγκαπούρη κατηγόρησε το Πεκίνο για «ανησυχητική» αύξηση του αριθμού επικίνδυνων επεισοδίων μεταξύ αεροσκαφών ή πλοίων του και άλλων από ξένες χώρες. Εστιάζοντας στην Ταϊβάν, ο Οστιν είπε ότι «η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για την Κίνα (...) Εμείς θα κάνουμε ό,τι μας αναλογεί για να διαχειριστούμε αυτές τις εντάσεις με υπευθυνότητα, για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση και να επιδιώξουμε την ειρήνη και την ευημερία», για να καταλήξει ότι «η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν (...) αποτελεί ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος». Αναφερόμενος δε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη χαρακτήρισε «προεπισκόπηση ενός κόσμου όπου επικρατεί χάος και αναταραχή και στον οποίο κανείς μας δεν θα ήθελε να ζήσει».

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Ουέι Φενγκχέ, κάλεσε την αμερικανική πλευρά «να σταματήσει να σπιλώνει και να περιορίζει την Κίνα» και πρόσθεσε ότι «οι διμερείς σχέσεις δεν μπορούν να βελτιωθούν αν η αμερικανική πλευρά δεν το κάνει αυτό», ενώ μιλώντας για την Ουκρανία είπε ότι «η Κίνα δεν παρείχε ποτέ καμία υλική υποστήριξη στη Ρωσία». Υπογράμμισε πάντως ότι η συνεργασία Κίνας - Ρωσίας «θα συνεχίσει να αναπτύσσεται», ότι «δεν στοχεύει καμία τρίτη χώρα» και ότι αποτελεί «μια εταιρική σχέση, όχι συμμαχία». Για τη δε Ταϊβάν ξεκαθάρισε ότι «αν κάποιος τολμήσει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα, ο κινεζικός στρατός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να ξεκινήσει πόλεμο, όποιο κι αν είναι το τίμημα (...) Θα παλέψουμε με κάθε κόστος και θα παλέψουμε έως το τέλος».

Σημειωτέον, τη Δευτέρα έγινε στο Λουξεμβούργο συνάντηση ανάμεσα στον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, και τον Κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιετζί. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», ο Τζιετζί είπε ότι «το ζήτημα της Ταϊβάν άπτεται των πολιτικών θεμελίων των σινοαμερικανικών σχέσεων και αν δεν τύχει σωστού χειρισμού, θα έχει επιζήμιο αντίκτυπο». Από τη μεριά του ο Σάλιβαν επανέλαβε «τη θέση μας εδώ και πολύ καιρό για την ενιαία Κίνα, καθώς και τις θέσεις μας και τις ανησυχίες μας για τις εξαναγκαστικές και επιθετικές ενέργειες του Πεκίνου στα Στενά της Ταϊβάν».

Σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «ειλικρινή» και «παραγωγική» συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας η αμερικανική πλευρά «υπογράμμισε τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας». Τα δε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ για συνομιλία «ειλικρινή, σε βάθος και εποικοδομητική», αναφέροντας ότι «εδώ και κάποιον καιρό (...) η αμερικανική πλευρά επιμένει να περιορίσει και να σπρώξει πίσω την Κίνα στην παγκόσμια σκακιέρα».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, την Κυριακή Ρωσία και Κίνα εγκαινίασαν την πρώτη γέφυρα τροχοφόρων στον ποταμό Αμούρ, που θα συνδέει τη ρωσική πόλη Μπλαγκοβεστσένσκ με την κινεζική Χαϊχέ. Το έργο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομική και ευρύτερη συνεργασία των δύο χωρών. «Στον σημερινό κατακερματισμένο κόσμο, η γέφυρα Μπλαγκοβεστσένσκ - Χαϊχέ μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει ένα ιδιαίτερο, συμβολικό νόημα. Θα γίνει μία ακόμα γραμμή φιλίας που θα συνδέει τους λαούς της Ρωσίας και της Κίνας», δήλωσε ο Γιούρι Τρούτνιεφ, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και απεσταλμένος του Προέδρου Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Απω Ανατολής. Ενώ ο Ρώσος πρέσβης στο Πεκίνο, Αντρέι Ντενίσοφ, είπε ότι «αναμφίβολα η νέα συνοριακή διέλευση θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αμοιβαίου εμπορίου μεταξύ των χωρών μας, το οποίο εμφανίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παέι για νέο ρεκόρ φέτος - νομίζω ότι υπάρχουν όλες οι πιθανότητες να φτάσει το όριο των 200 δισ. δολαρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ