Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - Α' ΓΥΡΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
«Ισοπαλία» για τους συνασπισμούς Μακρόν - Μελανσόν

Copyright 2022The Associated P

Με τους δύο κύριους εκλογικούς συνασπισμούς να αναδεικνύονται ουσιαστικά «ισόπαλοι» σε ψήφους, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, η συμμαχία «Μαζί», όπου συμμετέχουν το κόμμα του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και οι πολιτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν, συγκέντρωσε 27,77% των ψήφων.

Με πολύ μικρή διαφορά, συγκεντρώνοντας 27,66%, ακολούθησε η «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ενωση» (NUPES), η κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον Ζακ Λικ Μελανσόν, στην οποία εκτός από την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το «μεταλλαγμένο» Γαλλικό ΚΚ και άλλες «προοδευτικές» δυνάμεις.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η NUPES αμφισβήτησε την βραχεία κεφαλή Μακρόν, καταγγέλλοντας ότι στο αποτέλεσμά της δεν συμπεριλήφθηκαν ορισμένοι υποψήφιοι που την υποστηρίζουν στην Κορσική και σε υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

Στοιχείο που υπογραμμίζεται είναι ότι η αποχή ξεπέρασε το 52%.

Την επόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί ο β' γύρος σχεδόν στο σύνολο των εκλογικών περιφερειών (από τους 577 βουλευτές μόλις οι 5 εκλέχθηκαν από τον πρώτο γύρο).

Με βάση στοιχεία του γαλλικού Τύπου, στον β' γύρο έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της NUPES, 208 προσκείμενοι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν (περισσότεροι παρά ποτέ) και 87 προσκείμενοι στους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους (λιγότεροι από ποτέ).

Οι πρώτες εκλογικές εκτιμήσεις μετά τον α' γύρο ανέφεραν ότι ο Μακρόν αναμένεται τελικά να εξασφαλίσει 275 με 310 έδρες και η NUPES από 180 έως 210. Σε κάθε περίπτωση το στρατόπεδο του Μακρόν, ακόμα και εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, φαίνεται ότι θα βγει αποδυναμωμένο. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων στο αστικό πολιτικό σκηνικό, η NUPES αναδεικνύεται σε ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, έναντι του κατακερματισμού και των μειωμένων ποσοστών που εμφάνιζε μέχρι πρότινος ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας - κεντροαριστεράς.

Σε ό,τι αφορά τη «γεωγραφία» της ψήφου, η NUPES προηγείται στην περιοχή του Παρισιού με 32,9% των ψήφων έναντι 28,61% της συμμαχίας «Μαζί». Η παράταξη Μακρόν προηγείται στη δυτική Γαλλία με ποσοστά κοντά στο 40%, ενώ η ακροδεξιά καταγράφει τα καλύτερα ποσοστά της στη νότια και στη βόρεια Γαλλία.

Οι δηλώσεις μετά τον πρώτο γύρο

Ο Εμ. Μακρόν ζήτησε σε δηλώσεις του μετά τον α' γύρο «ισχυρή πλειοψηφία» για τη συμμαχία «Μαζί!», κάνοντας λόγο για υπέρτατο «εθνικό συμφέρον». Ισχυριζόμενος πως «άκουσε» τις διαμαρτυρίες πολλών, κάλεσε τους Γάλλους να μην προσθέσουν στη σημερινή «διεθνή αταξία» την «εθνική αταξία» και να «μην οδηγήσουν τη χώρα στην ακινησία».

Η δε πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υποστήριξε ότι «είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση (...) Αντιμέτωποι με την κατάσταση του κόσμου και τον πόλεμο προ των πυλών της Ευρώπης, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε μπροστά με τόσο μικρή διαφορά. Καλώ όλες τις δυνάμεις της δημοκρατίας να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφότητα και ο κοσμικισμός».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν από τη μεριά του είπε ότι «γίναμε για άλλη μια φορά ηγετική πολιτική δύναμη, νικήσαμε την ακροδεξιά και επιστρέψαμε από το τίποτα, από τις κατακόμβες. Και αυτό είναι μη αναστρέψιμο αν ξέρουμε το τι να κάνουμε». Ζήτησε δε να μπει ένα «τέλος στα 30 χρόνια του νεοφιλελευθερισμού». Χαιρέτισε «το αποτέλεσμα μιας ιστορικής συμφωνίας, εκείνης που επέτρεψε τη γέννηση της NUPES» και ευχαρίστησε «όλους εκείνους που κατέστησαν δυνατή αυτή τη συμφωνία και που κατέστησαν σαφές στον λαό μας ότι ήμασταν έτοιμοι να κυβερνήσουμε».

Η δε Μαρίν Λεπέν είπε ότι «την επόμενη Κυριακή είναι σημαντικό να μην ψηφίσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν. Αν το αφήσετε να συμβεί, κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα τούνελ χωρίς φως για πέντε χρόνια». Αναφερόμενη πάντως στις εκλογικές περιφέρειες όπου θα γίνει αναμέτρηση δυνάμεων Μακρόν - Μελανσόν, κάλεσε να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι «μεταξύ των καταστροφέων από πάνω και των καταστροφέων από κάτω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απορρίφθηκε νέα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης (2023-06-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα παζάρια και η αναζήτηση «πλειοψηφίας για δράση» (2022-06-24 00:00:00.0)
Διεργασίες επιτάχυνσης της αναμόρφωσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό (2022-06-18 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στον... «γ' γύρο» και την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού (2022-04-23 00:00:00.0)
Στο φουλ οι προεκλογικές μηχανές και τα πολιτικά παζάρια (2022-04-15 00:00:00.0)
Σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία (2017-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ