Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Στις 13 - 16 Ιούλη η περιοδεία Μπάιντεν

«Κλείδωσαν» οι ημερομηνίες της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, σε Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και κατεχόμενη Παλαιστίνη. Η επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 16 Ιούλη. Πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο και το Ισραήλ ανέφεραν πως το ταξίδι του Προέδρου Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία καθώς εδώ και μήνες επιτρέπεται το πέρασμα αεροσκαφών από το Ισραήλ μέσα από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας μολονότι οι δύο χώρες ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων (αλλά προετοιμάζουν το έδαφος αργά και σταθερά με τέτοιες «διευθετήσεις»).

Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ θα βοηθήσει «στην ενσωμάτωση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή».

Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπένετ φαίνεται να επαναφέρει στο προσκήνιο την παλιότερη πρόταση για τη συγκρότηση ενός «ΝΑΤΟ Μέσης Ανατολής» (γνωστότερο παλιότερα, επί Προέδρου Ντ. Τραμπ) σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μέτωπο χωρών κατά του Ιράν.

Σε κείμενο ομιλίας του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Μπένι Γκαντς, ενόψει της επίσκεψης Μπάιντεν, αναφέρεται πως θα πρέπει χώρες της περιοχής να αναπτύξουν κοινή στρατιωτική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο ίδιο κείμενο ο Γκαντς αναφέρεται στους δεσμούς ασφαλείας του Ισραήλ με τις χώρες του Κόλπου, οι οποίοι ενισχύθηκαν στο πλαίσιο της ανάπτυξης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσά τους το 2020 με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, καθώς και με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, και σε προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

Στο κείμενο πάντως δεν διευκρινίζεται αν ο όρος «δύναμη» αναφέρεται σε κοινή στρατιωτική δύναμη ή σε ανάπτυξη γενικότερων κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Στο μεταξύ, σιγοβράζει η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Ιράν, η οποία αντανακλάται, σε ένα βαθμό, και στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία είναι «μια ασφαλής χώρα». Με τον τρόπο αυτό απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στην πρότερη έκκληση του Ισραήλ προς τους υπηκόους που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν από τη χώρα λόγω πιθανών ιρανικών επιθέσεων ως αντίποινα σε ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις κατά ιρανικών δυνάμεων στη Συρία και αλλού. Νωρίτερα το ισραηλινό Channel 13 μετέδωσε πως ματαιώθηκαν σχέδια Ιρανών πρακτόρων να κάνουν επίθεση σε Ισραηλινούς τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη, υπαινισσόμενο συνεργασία ανάμεσα στις ισραηλινές και τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (Μοσάντ, ΜΙΤ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ