Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Τριήμερη επίσκεψη του Παλαιστίνιου Προέδρου

Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλκι, τον επικεφαλής των αρχών ασφαλείας, Ματζίντ Φάρατζ, και άλλους αξιωματούχους, σε μια προσπάθεια σύσφιξης των διμερών και περιφερειακών σχέσεων, στο φόντο επιδείνωσης των συνθηκών ζωής του υπό κατοχή Παλαιστινιακού λαού.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος μετά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς και μεταξύ των πολιτειακών, επιχειρησιακών και επιστημονικών κοινοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πλευρά του, ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο την «εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Επίσης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης συναντήθηκε, χτες το μεσημέρι, με τους πρέσβεις αραβικών χωρών στην Κύπρο.

Συνάντηση Αμπάς - βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ

Πριν μεταβεί στη Λευκωσία (νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας) ο Αμπάς είχε συναντηθεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης με την Αμερικανίδα βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής, Μπάρμπαρα Λιφ. Της μετέφερε την επιθυμία του για την επίτευξη βιώσιμης λύσης στο Παλαιστινιακό, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στη βάση διεθνών αποφάσεων με πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ να αρθεί το όνομα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΡ) από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Χτες, στην Ιερουσαλήμ μετέβη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων πως «ξεπαγώνει» από την Ευρωπαϊκή Ενωση άμεσα η καθυστερημένη οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόντρες για τη Σύνοδο των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν (2019-06-13 00:00:00.0)
«Νεκρές οι συμφωνίες του Οσλο» λέει ο Αμπάς (2018-01-16 00:00:00.0)
Στην Κύπρο σήμερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ (2015-11-17 00:00:00.0)
Στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη ο Δ. Χριστόφιας (2011-03-15 00:00:00.0)
Ανυποχώρητοι οι Ισραηλινοί για τους εποικισμούς (2010-12-10 00:00:00.0)
Μεγάλη η συμμετοχή (2006-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ