Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ - ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Νέο ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα

Νέο ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε χτες νωρίς το πρωί στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν μεταξύ των συνοριοφυλάκων στο Kekh, στην Περιφέρεια Sughd του Τατζικιστάν, σε μια περιοχή που υπάρχουν εκκρεμότητες στην οριοθέτηση συνόρων των δύο κρατών.

Σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ, οι συνοριοφύλακες του Κιργιστάν άνοιξαν πυρ με όλμους και υπήρξε αναφορά για έναν νεκρό Τατζίκο συνοριοφύλακα.

Μέχρι χτες το απόγευμα η κατάσταση στα σύνορα παρέμενε τεταμένη, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας Κιργιστάν. Πάντως εκπρόσωποι των δύο κρατών είχαν ήδη συναντηθεί για διαπραγματεύσεις και αποφάσισαν να αποσύρουν τις πρόσθετες δυνάμεις συνοριοφυλακής από τον τόπο του επεισοδίου και να συναντιόνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να ανταλλάσουν πληροφορίες για την κατάσταση.

Τα σύνορα Τατζικιστάν - Κιργιστάν εκτείνονται σε περισσότερα από 980 χλμ. και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, προέκυψαν δεκάδες αμφισβητούμενα τμήματα κατά μήκος τους συνόρων, ιδιαίτερα σε περιοχές με αποθέματα νερού και άλλου φυσικού πλούτου. Μέχρι τώρα περίπου 663 χλμ. στη μεθόριο περιοχή έχουν οριοθετηθεί ως σύνορα. Σε ορισμένες περιοχές, ξεσπούν κατά καιρούς διαμάχες και συγκρούσεις μεταξύ κατοίκων των παραμεθόριων περιοχών των δύο κρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ