Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Και μη λησμόνη...

Ενα μικρό, συλλεκτικό, θα λέγαμε κομμάτι, ένα μικρό κομψοτέχνημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΡΙΝΝΗ». Ο εκδότης Στρατής Φιλιππότης, που, ανάμεσα στις πολλές «εκδοτικές αρετές» του (φιλοπατρία, αγάπη για το βιβλίο, την τέχνη, κέφι, μεράκι, καλαισθησία, ένστικτο, γνώσεις κ.τ.λ) έχει και τόλμη. Κυρίως αυτό. Δεν ενδιαφέρεται για την εμπορικότητα ενός βιβλίου όσο για την ποιότητα, και πολλές φορές για τη σπανιότητα της ποιότητας. Εχοντας λοιπόν στην κατοχή του διακόσιες σπάνιες φωτογραφίες Cart Postal δε δίστασε να τις τυπώσει για να τις διασώσει, προσφέροντας μας μια μοναδική εικαστική απόλαυση.

Στον προσεγμένα καλογραμμένο και, σχεδόν, λυρικό, θα λέγαμε, πρόλογό του ο Ηρακλής Ανδύρας γράφει:

«Ευχή από καρδιάς ή προσήκουσα διαταγή; Της ταπεινής νοσταλγίας περήφανο μήνυμα ή μια προσπάθεια ακόμη να συγχωρεθούν ανομολόγητες παραλείψεις; Αν όλα μαζί κι άλλα πολλά, τι το καλύτερο. Και σοφότερο. "Ενθυμού...", πάντως. Ει δυνατόν, τα πάντα: Για πάντα... Και όσο σκληρή σαν τηνιακός γρανίτης φαντάζει η εντολή - πρόσκληση, ποιος μπορεί να κοντραριστεί με την εντολέα όταν αυτή Μνήμη καλείται και εγγονή ζείδωρης Πείρας είναι. Μεγάλη της των Ανθρώπων Σχολής. Διότι περί αυτού πρόκειται».

Ενθυμού, λοιπόν για όσους επιλήσμονες δεν είναι. Γιατί θυμάμαι πως μια φορά έθεσα στον εαυτό μου την εξής ερώτηση: «Πόσο έζησες;». Και εκείνος, αδίστακτος και αυθόρμητος μου ψιθύρισε: «Τόσο όσο θυμάσαι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ