Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Κόκκινο Δίκτυο
Λυκοσυμμαχίες...

Αχ, αυτοί οι ιμπεριαλιστές! Πάνω που τους βλέπεις ενωμένους και αγαπημένους, να φτιάχνουν μέτωπα κατά της «τρομοκρατίας», τους ξεφεύγει και από καμιά αντίθεση που τους χαλάει το «ίματζ». Βλέπετε, ο έρωτας, ο βήχας και οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις δεν κρύβονται κι ας έχουμε κι απόκριες αυτές τις μέρες.

Πρόσφατα, λοιπόν, μάς ήρθε ένα τηλεγράφημα από το «Αθηναϊκό Πρακτορείο». Τι έλεγε η είδηση; Οτι η βελγική Γερουσία καταγγέλλει τους Ευρωπαίους εταίρους, για το ότι δε φέρονται και τόσο «εταιρικά» προς το Βέλγιο. Δηλαδή ότι πέφτει θύμα εκτεταμένων υποκλοπών και βιομηχανικής κατασκοπίας από τους ίδιους τους Ευρωπαίους εταίρους. Αφορμή η παρουσίαση των συμπερασμάτων μιας έκθεσης σχετικά με την επέκταση του κατασκοπευτικού συστήματος «Εσελον» στο Βέλγιο, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της Γερουσίας Αρμάν Ντε Ντέκερ.

Ο κ. Ντε Ντέκερ, λέει συγκεκριμένα ότι, «το Βέλγιο είναι πιθανότατα η χώρα στον κόσμο που πέφτει περισσότερο θύμα υποκλοπών κυρίως λόγω της σημαντικής συγκέντρωσης διεθνών οργανισμών στο έδαφός του», ενώ προειδοποιεί ότι κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας όπως κινητά τηλέφωνα, φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τηλεφωνικές επικοινωνίες μπορεί να παρακολουθείται στο Βέλγιο. Επίσης αποκαλύπτει ότι «η ίδια η βελγική κυβέρνηση είναι απροστάτευτη και είναι καιρός να ανοίξουμε τα μάτια μας και να παύσουμε να είμαστε αφελείς όταν γνωρίζουμε ότι οι ίδιοι οι σύμμαχοί μας μάς κατασκοπεύουν». Ενώ διερωτάται αν υπάρχει μια «πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και μάλιστα απέναντι σε μια φιλοευρωπαϊκή χώρα, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει το Βέλγιο.

Στην έκθεση της βελγικής Γερουσίας επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του «Εσελον», όπως και το ότι συστήματα κατασκοπίας διαθέτουν και μέλη της ΕΕ, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία. Επίσης γίνεται αναφορά στο ότι «οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου δε διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υποκλοπές που γίνονται εν αγνοία του Βελγίου σε βελγικές εταιρίες από παραδοσιακά φιλικές χώρες».

Να θυμίσουμε εδώ ότι η ίδια η ΕΕ σε προσωρινό σχέδιο έκθεσης για το «Εσελον» (18 Μάη 2001) παραδέχεται ότι υπάρχει το «Εσελον» (με μικρότερη εμβέλεια όμως, απ' όσο νομίζουμε, γιατί η χρήση των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών - τις οποίες ελέγχει κατά βάση το «Εσελον» - σε προσωπικές επικοινωνίες δεν είναι τόσο διαδεδομένη) και ασχολείται κυρίως με το πώς θα καταπολεμηθεί η βιομηχανική κατασκοπία, για να λειτουργήσει... σωστά η «ελεύθερη αγορά», για την οποία είναι αυστηρότατη και δε... σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Ενώ για την παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, επαναλαμβάνει τα γνωστά. Δεν επιτρέπεται η παραβίασή τους, εκτός κι αν... (παραθέτει διάφορα παραθυράκια, με τα οποία επιτρέπεται, όπως λόγοι «εθνικής ασφάλειας» αρκεί να υπάρχουν και οι «θεσμοί» που ελέγχουν τις παραβιάσεις).


Γιάννης ΚΥΡΑΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ