Κυριακή 10 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Σημαντική προσφορά

Το επίγραμμα είναι ένα είδος σύντομων ποιημάτων σοβαρού ή σατιρικού περιεχομένου, που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την αρχαιότητα. Μια συλλογή επιγραμμάτων που διαμορφώθηκε από διάφορους ανθολόγους σε διάστημα αρκετών αιώνων είναι γνωστή ως Ελληνική Παλατινή Ανθολογία. Διασώζει περισσότερους από 23.000 στίχους γραμμένους σε διάστημα μεγαλύτερο από 1.500 χρόνια (7ος α.ι π.Χ. έως 10ος αι. μ.Χ.) πάνω σε πλουσιότατη θεματολογία: ιστορικά γεγονότα, καθημερινά, ατυχήματα στη δουλιά, ερωτικές σχέσεις, τραγικές ιστορίες.

Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο: «Αρρώστιες και γιατροί σε αρχαία ελληνικά επιγράμματα» (εκδόσεις Βήτα) ο Γεράσιμος Ρηγάτος συγκεντρώνει 225 επιγράμματα που έχουν ως θέμα τους τις θεραπείες. Αλλα αναφέρονται σε γιατρούς (θεούς και θνητούς) τους οποίους εγκωμιάζουν ή σατιρίζουν ή κατακρίνουν. Παραθέτουμε μερικά δείγματα: «Γιατί πονάς τους πόνους της γέννας; Γιατί κάνεις παιδιά; Μακάρι να μη γεννά αυτή που μέλλει να δει το θάνατο του παιδιού της. Γιατί τάφο στο παλικάρι της τον Βιάνορα κατασκεύασε η μητέρα, ενώ έπρεπε ν' αξιωθεί η μητέρα να έχει τάφο από το παιδί της».

«Αμφιβάλλοντας για τις δεξιοτεχνίες των θνητών και στο θεό έχοντας όλες μου τις ελπίδες, αφού άφησα την Αθήνα με τα όμορφα παλικάρια, έγινα καλά, ερχόμενος, Ασκληπιέ, στο άλσος σου μέσα σε τρεις μήνες, ενώ είχα στο κεφάλι μου πληγή επί ένα χρόνο».

«Χειρουργώντας τον, έσφαξε τον Ακαστορίδη ο Αγέλαος. Γιατί, λέει, αν ζούσε τον έμελλε να κουτσαίνει ο δύστυχος». Ο συγγραφέας εκτός από τη μετάφραση, παραθέτει το πρωτότυπο κείμενο και σχόλια γλωσσικού, φιλολογικού και ιατρικού χαρακτήρα. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βιβλίο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έργο ζωής, αν ο Γεράσιμος Ρηγάτος ήταν λιγότερο παραγωγικός, αλλά ποιοτικός συγγραφέας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ