Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητιέται από χτες ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις», που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία μέχρι αύριο Παρασκευή. Το νομοσχέδιο έχει ήδη απορριφθεί στη συνείδηση φοιτητών, διδασκόντων, εργαζομένων στα πανεπιστήμια και όχι μόνο, όπως δείχνουν οι πολύμορφες αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις τους, κόντρα στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να «περάσει» και αυτό το νομοθέτημά της κατακαλόκαιρο με τις σχολές κλειστές, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των προκατόχων της.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα από τους νόμους Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ, Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζοντας να ενσωματώνει στρατηγικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, προωθεί πιο επιθετικά τη λειτουργία των πανεπιστημίων ως εμπορικών κέντρων - ανώνυμων εταιρειών, την αξιολόγηση με κριτήρια της αγοράς, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, την κατηγοριοποίηση πτυχίων και τμημάτων, την επέκταση στην επιβολή διδάκτρων, συνολικά ένα πανεπιστήμιο ....«αυτόνομο» για να είναι εξαρτημένο στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα «παράγει» φτηνό και «ευέλικτο» εργατικό δυναμικό, υψώνοντας νέους ταξικούς φραγμούς στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών που θα βλέπουν από μακριά τις πύλες των πανάκριβων πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης υπερασπίστηκε το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου λέγοντας προκλητικά πως με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει πως είναι υπέρ της δημόσιας Παιδείας! Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, προσπάθησε μεν να καλύψει το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου πίσω από βαρύγδουπες εκφράσεις περί δήθεν αναβάθμισης των σπουδών, καινοτομίας, εξωστρέφειας κ.ο.κ, στο διά ταύτα έδειξε τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης εκθειάζοντας τη «σύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ότι βγήκε στα κεραμίδια, χωρίς ωστόσο ούτε μία στιγμή να αμφισβητεί τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και την «αναγκαία σύνδεση» του «συμμετοχικού» και «δημοκρατικού» πανεπιστημίου «με την οικονομία», εννοείται την καπιταλιστική. Αντίστοιχα το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων όπως π.χ. η πανεπιστημιακή αστυνομία...

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι το δίκαιο και οι αγώνες των φοιτητών βρίσκουν τον δρόμο τους και αυτό φάνηκε στην ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια που αποτέλεσε ένα χαστούκι στην κυβέρνηση και απέδειξε πως οι φοιτητές ξέρουν ποια είναι η δύναμή τους. Ενώ έκαναν καθαρό ότι «εσείς είστε με την απόγνωση, εμείς με τη γνώση, με το πανεπιστήμιο της κοινωνικής προόδου», που απευθύνεται σε όλους και όλες, που διαχέει την επιστημονική γνώση και έρευνα σε όλους, που είναι πραγματικά ελεύθερο από τις δεσμεύσεις των εκμεταλλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ