Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Βροντερό «όχι» στο ξεπούλημα

Δυναμική συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου Σπάτων «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποίησαν χτες στις 10.30 π.μ. οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ), για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα της εταιρίας, που προωθεί η κυβέρνηση.

Η συγκέντρωση ήταν ιδιαίτερα μαζική, αν και πολλοί εργαζόμενοι παρέμειναν στα πόστα τους, αφού απαγορεύτηκαν με δικαστική απόφαση οι σημερινές στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 12 μεσημέρι και 6 - 9 μ.μ.), που είχε κηρύξει για χτες η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Με τη δυναμική τους συγκέντρωση οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να «κοντράρουν» το κυβερνητικό σχέδιο, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους επίδοξους αγοραστές ότι είναι διατεθειμένοι να υπερασπίσουν τόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας όσο και τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της ΟΑ επιστράτευσε όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει προκειμένου να αποτρέψει τη συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση, ενώ κλίμα βίας και τρομοκρατίας, κυρίως προς τους διοικητικούς υπαλλήλους, καλλιεργήθηκε και στο χώρο του αεροδρομίου. Στα αξιοσημείωτα, επίσης, της χτεσινής κινητοποίησης είναι ότι συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους (ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό εδάφους). Ετσι έπεσαν στο κενό οι διασπαστικές κινήσεις της διοίκησης και τμήματος του συνδικαλιστικού κινήματος (κυρίως από την ΠΑΣΚΕ).

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν ο αντιπρόεδρος της ΟΣΠΑ και στέλεχος της ΕΣΚ - Συνεργαζόμενοι Στ. Μανούσος, ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Κ. Λιάπης, πρόεδροι πρωτοβάθμιων σωματείων και επικεφαλής παρατάξεων.

Ο Στ. Μανούσος επισήμανε ότι η δυναμική παρουσία των εργαζομένων έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για το πόσο είναι διατεθειμένοι να αντιπαλέψουν το κυβερνητικό σχέδιο για το μέλλον της ΟΑ και των ίδιων. Εστειλε, επίσης μήνυμα - πρόσθεσε - προς τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι είναι ώρα να αφήσουν στην άκρη τις κωλυσιεργίες και να πάρουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ποινικοποίησης των αγώνων, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να αγνοήσουν δικαστικές αποφάσεις και τον απεργοκτόνο νόμο περί προσωπικού ασφαλείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την πολιτική, που τους στέλνει στα ταμεία του ΟΑΕΔ και στην ανεργία. Καταλήγοντας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη μαζική παρουσία των εργαζομένων, δεν πρόκειται να περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, μέσα και έξω από το συνδικαλιστικό κίνημα. Για το λόγο αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους να παραβρεθούν στο αυριανό έκτακτο συνέδριο της ΟΣΠΑ και να πιέσουν αποφασιστικά για ένα αγωνιστικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται τέλος, ότι στη χτεσινή συγκέντρωση «παρέλασαν» και συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και οι συνοδοιπόροι τους, παρά τις δυσκολίες που έφεραν για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης (απουσίαζαν στο εξωτερικό και δυσκόλεψαν την ψηφοφορία). Ετσι, συνέχισαν την υποκριτική στάση με τα «επαναστατικά» λόγια, αλλά την ουσιαστική υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής.

  • Πρόσθετη αποζημίωση 19 δισ. δρχ. διεκδικεί η διοίκηση της ΟΑ από το ελληνικό Δημόσιο, για την αναγκαστική έξωση της εταιρίας από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Με ανακοίνωσή της η διοίκηση αναφέρει ότι η αποζημίωση που ενέκρινε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας φτάνει τα 49 δισ. δρχ., ενώ το πραγματικό κόστος ανήλθε στα 68 δισ. δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ