Τετάρτη 6 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο Ολυμπιακό νομοσχέδιο

Ενα ακόμα Ολυμπιακό νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται θέματα... «κοινωνικής συμπεριφοράς» (αυτούσια η έκφραση) κατά τη διάρκεια των αγώνων, προανήγγειλε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου του «Economist».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεις για τον εθελοντισμό, τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών για τη φιλοξενία των επισκεπτών, καθώς και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν τη συμπεριφορά των Αθηναίων. Βέβαια, χτες δε δόθηκαν περισσότερες εξηγήσεις, αλλά τα περί συμπεριφοράς παραπέμπουν σε ευρείας κλίμακας απαγορεύσεις στις μετακινήσεις των Αθηναίων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλων ειδών απαγορεύσεις (βλ. διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις). Αλλωστε, τα παραπάνω προβλέπονται από διάφορες μελέτες και σχέδια που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • την ενδεχόμενη παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών με τη θεσμοθέτηση της απαλλαγής του μισθώματος από φορολογία. Ακόμα, θα εξεταστεί η μεταβολή του καθεστώτος αστικής μίσθωσης, ώστε να είναι δυνατή για περίοδο μικρότερη των 90 ημερών.
  • τη χορήγηση ειδικών αδειών στους υποψήφιους εθελοντές από τις εργασίες τους την περίοδο που θα απασχοληθούν από τους φορείς της Ολυμπιάδας. Συμπληρωματικά εξετάζεται και το θεσμικό πλαίσιο για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα εθελοντισμού, για περιπτώσεις όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα διαπίστευσης, στο οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τα άλλα ο Ευ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντ. Οσβαλντ, από την οποία προέκυψε ότι «αλλάζει σελίδα η Ολυμπιακή προετοιμασία περνώντας από τα έργα στα λειτουργικά θέματα των αγώνων της διοργάνωσης», όπως είπε ο υπουργός. Από την πλευρά του ο Ντ. Οσβαλντ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ολυμπιακής προετοιμασίας, εκφράζοντας όμως ανησυχίες του για το χρόνο που πιέζει ασφυκτικά και ειδικότερα για τους τομείς της φιλοξενίας και των μεταφορών.

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα του συνεδρίου, ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο αυτονόητο. Οτι δηλαδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της Οικονομίας. «Για εμάς η Ολυμπιακή προετοιμασία είναι το πιο συγκεκριμένο σχέδιο πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ