Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Διεκδίκηση και αλληλεγγύη για να προστατευτεί ο λαός

«Παρατηρητής» το υπουργείο Εργασίας με «συστάσεις» προστασίας

Είδη ανάγκης για τους πυρόπληκτους συγκέντρωνε χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής
Είδη ανάγκης για τους πυρόπληκτους συγκέντρωνε χτες το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής
Σε θέση μάχης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εργατικά συνδικάτα που δρουν σε χώρους δουλειάς της περιοχής, προκειμένου να προστατευτεί η ζωή και η υγεία των εργαζομένων στις φλεγόμενες περιοχές της Αττικής.

Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου, έκαναν παρέμβαση σε εταιρείες, αφού πολλές βιομηχανίες του κλάδου εδρεύουν στην Ανατολική Αττική. Χάρη στην παρέμβασή τους έκλεισαν εργοστάσια και χώροι δουλειάς που βρίσκονται σε περιοχές που κινδυνεύουν από τις πυρκαγιές, για να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος για τους εργαζομένους.

Το Συνδικάτο τονίζει παράλληλα πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση εργαζόμενος που απειλείται το σπίτι του, να δεχθεί πίεση από οποιονδήποτε εργοδότη να παραμείνει στη δουλειά. Απαιτεί να χορηγηθεί άδεια με αποδοχές στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που έχουν υποστεί καταστροφές.

Καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε επικοινωνία με το Συνδικάτο και δηλώνει πως μαζί με την Ομοσπονδία και όλα τα ταξικά συνδικάτα αγωνίζεται για όλα τα μέτρα προστασίας, για την επόμενη μέρα της ζωής των πληγέντων, των εργαζομένων.

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Στο μεταξύ, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, φορείς αλλά και απλός κόσμος από περιοχές της Αττικής ανταποκρίθηκαν χτες στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους και τους πυροσβέστες που επιχειρούν στα μέτωπα της ευρύτερης περιοχής της Πεντέλης. Στην πλατεία του Γέρακα συγκεντρώθηκαν νερά, μπισκότα, φρυγανιές, κουλούρια, κονσέρβες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Τα πορτμπαγκάζ γέμισαν και τα «συνεργεία» με την αλληλεγγύη πήραν τον δρόμο τους για τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ και τις επόμενες μέρες, με βάση τις ανάγκες, θα προγραμματιστούν νέες πρωτοβουλίες.

«Συστάσεις» από το υπουργείο Εργασίας...

Μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε για τους εργαζόμενους της περιοχής, το υπουργείο Εργασίας περιορίστηκε να επισημάνει, μέσω μιας απλής ανακοίνωσης, «την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Το υπουργείο Εργασίας υπενθύμισε ως απλώς ...παρατηρητής πως «σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης», ωστόσο, αυτές οι συστάσεις προφανώς δεν αρκούν για να καλύψουν τους εργαζόμενους που δέχονται εργοδοτικές πιέσεις για να εργαστούν ακόμα και σε συνθήκες που κινδυνεύει η ζωή τους.

Στο διά ταύτα, το υπουργείο ψέλλισε μόνο ότι «θα εξετάζονται αμέσως» οι όποιες καταγγελίες γίνουν στη διαλυμένη Επιθεώρηση Εργασίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ