Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Εναν μήνα χωρίς την «έκτακτη» αποζημίωση από τις πλημμύρες οι κάτοικοι της Ορεστιάδας

Παρά τις επισκέψεις και τις σχετικές διαβεβαιώσεις των στελεχών κάθε βαθμίδας της τοπικής και κεντρικής διοίκησης, για άμεση καταγραφή και αποζημίωση των πληγέντων, δεκάδες νοικοκυριά όπως και ιδιοκτήτες καταστημάτων στις πλημμυρόπληκτες από την κακοκαιρία «Genesis» της 11ης Ιούνη περιοχές του δήμου Ορεστιάδας, οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς να έχουν λάβει την «άμεση» αποζημίωση των 600 ευρώ και την αποζημίωση για τις κατεστραμμένες οικοσκευές τους.

Οι νέες αυτές καταστροφές προκλήθηκαν κυρίως λόγω της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικής προστασίας, των ασυντήρητων υποδομών, των ακαθάριστων ρεμάτων και της πολιτικής του μικρότερου κόστους για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, που θυσιάζεται στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων και της γεωστρατηγικής ανάπτυξης της περιοχής, όπως προκύπτει και από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στην Ερώτηση του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, απαντώντας στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη, για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ΠΕ Εβρου, αναφέρει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ΚΥΑ, στην οποία να οριοθετούνται περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου για την κακοκαιρία «Genesis», από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, παραμένει ανολοκλήρωτη η καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες επιτροπές, λόγω των προϋποθέσεων και των δικαιολογητικών που απαιτεί ο νόμος, με αποτέλεσμα η έκδοση της ΚΥΑ για την οριοθέτηση των περιοχών να αναμένεται να καθυστερήσει αρκετά και κατ' επέκταση και η καταβολή των αποζημιώσεων, αφήνοντας δεκάδες πληττόμενους κατοίκους να παλεύουν να επιβιώσουν σε συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας.

Παράλληλα με το ζήτημα των αποζημιώσεων, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη συντήρηση των υποδομών και τον καθαρισμό των ρεμάτων, αφήνοντας τους κατοίκους να ζουν με την αγωνία μιας νέας πλημμύρας, αποδεικνύοντας άλλη μια φορά πως κυβέρνηση και ΕΕ προτιμούν να αποζημιώνουν από το να προλαμβάνουν, προφανώς γιατί τους κοστίζει λιγότερο.

Η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στον λαό να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση από κυβέρνηση, περιφερειακή και δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους στον βαθμό που τους αναλογούν, έτσι ώστε να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών στα σπίτια, στις επιχειρήσεις και στις καλλιέργειες, να υπάρξει άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις. Να ενισχυθεί άμεσα η αντιπλημμυρική θωράκιση της ΠΕ Εβρου με έργα υποδομής που θα προστατεύουν τις καλλιέργειες και τα σπίτια και να προχωρήσει, επιτέλους, η αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ και η ενίσχυσή του με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ