Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ
Στο «πιάτο» των ιδιωτών η επιτροπεία ανηλίκων

Την ιδιωτικοποίηση της επιτροπείας σε βάρος των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», που ψήφισε χτες στη Βουλή.

Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, αποσύρεται ακόμα περισσότερο το κράτος από την αποκλειστική ευθύνη που θα έπρεπε να έχει για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και παραδίδει τα ζητήματα που αφορούν τη μέριμνα, τη φροντίδα του ανηλίκου, τη στέγαση, τη σίτιση, την εκπαίδευσή του, δηλαδή αυτό που περιλαμβάνει η επιτροπεία, στους ιδιώτες και πιο συγκεκριμένα στις ΜΚΟ, στους ΟΤΑ, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, διεθνείς οργανισμούς κ.ο.κ.

Η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Σ. Βούλτεψη, εμφάνισε το νομοσχέδιο ως προστασία των ανηλίκων, ενώ επιδόθηκε σε μακάβρια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πόσοι πρόσφυγες πνίγηκαν στο Αιγαίο με την κυβέρνηση της ΝΔ και πόσοι με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε επιπλέον να αντιδρά στο νομοσχέδιο καταγγέλλοντας τάχα την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της επιτροπείας, υπερασπιζόμενος το δικό του νόμο, τον οποίο παρουσίασε η εισηγήτριά του, Θ. Φωτίου, που όμως άνοιξε τον δρόμο γι' αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη καθώς είχε εντάξει τις ΜΚΟ στην επιτροπεία και καθιέρωνε τον θεσμό του «επαγγελματία επιτρόπου». Επιπλέον εμφάνισε την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της ΕΕ, που έχει συνεισφέρει με τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στον κατατρεγμό των παιδιών αυτών, ως ...προστάτη τους.

Στα σημεία ήταν και η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, με τον ειδικό του αγορητή, Γ. Καμίνη, να αναφέρει ότι «εμείς θα ψηφίζαμε το νομοσχέδιο που θα κεφαλαιοποιούσε την υφιστάμενη σημαντική τεχνογνωσία των ΜΚΟ στον τομέα της επιτροπείας, προκειμένου το κράτος να είναι σε θέση να ασκήσει τον πραγματικό του ρόλο».

Η Ελληνική Λύση βρήκε την ευκαιρία να χύσει το εθνικιστικό της δηλητήριο. Καταψηφίζοντας έκανε λόγο για το πόσο πληρώνει ο Ελληνας τους παράνομους μετανάστες. Ενώ κατά τάχθηκε το ΜέΡΑ25 υπερασπιζόμενο ωστόσο τη δράση των ΜΚΟ.

Το ζήτημα της επιτροπείας πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στο κράτος

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ανέφερε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου για το σύστημα της επιτροπείας και φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων δεν μπορεί παρά να ξεκινά από το γεγονός ότι «μιλάμε για παιδιά που στην πιο τρυφερή παιδική και εφηβική ηλικία έρχονται αντιμέτωπα με το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον ξεριζωμό και τον κατατρεγμό».

Τόνισε ότι το σύστημα της επιτροπείας πρέπει να έχει αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα, να ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να λειτουργεί προστατευτικά πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

Ομως, αντί γι' αυτό, «καθορίζετε ως επιτρόπους, δηλαδή υπεύθυνους για τη φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων, πραγματικά ένα συνονθύλευμα νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, ΟΤΑ, σωματεία, διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ διεθνείς και εγχώριες, αυτές δηλαδή για τις οποίες κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και κοπτόσασταν δήθεν για να τις καταργήσετε και σήμερα πραγματικά τους παραδίδετε στο πιάτο όλους αυτούς τους πολύ ευαίσθητους τομείς» και πρόσθεσε πως «κρατάτε ως φύλλο συκής την ευθύνη του κράτους, αλλά με έναν αποψιλωμένο από μόνιμο προσωπικό κρατικό μηχανισμό».

«Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα ταυτισμένα με τη στρατηγική της ΕΕ που ακριβώς έχει ως επιλογή την πριμοδότηση στην εμπλοκή των ΜΚΟ», τόνισε.

Ανέφερε ακόμα ότι «διαφωνούμε επίσης με την τοποθέτηση των ανηλίκων στα λεγόμενα "εποπτευόμενα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης", ακόμα και αν αυτό αφορά ανηλίκους άνω των 16 ετών, όπως είχαμε διαφωνήσει και με την αντίστοιχη διάταξη στο νομοσχέδιο του 2018 του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πρόκειται για κρίσιμες ηλικίες, τη στιγμή μάλιστα που καιροφυλακτούν τα εγκληματικά κυκλώματα εκμετάλλευσης ανηλίκων για διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία κ.λπ.», ενώ επιπλέον «η ΜΚΟ που διαχειρίζεται τις συγκεκριμένες κατοικίες θα έχει το δικαίωμα να συναινεί στην πρόσβαση των ανηλίκων στην αγορά εργασίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπλοκή των ιδιωτών στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα κάνουν γαργάρα τις αιτίες και τους υπεύθυνους για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων, οικογενειών με τα παιδιά τους, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να πέσουν στα δίχτυα των δουλεμπόρων κινδυνεύοντας να σκοτωθούν στον δρόμο ή να πνιγούν. Ενώ καταδίκασε και τα περί ...«αξιών» της ΕΕ που διακηρύσσουν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα υπενθυμίζοντας την Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών. Επισήμανε, ακόμα, δείχνοντας τη σαπίλα του συστήματος, ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος για το μοίρασμα ενεργειακών πηγών, αγορών, σφαιρών επιρροής μαίνεται, μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανάψει και άλλες εστίες, να προκαλέσει κι άλλη προσφυγιά. Απάντηση έδωσε και στις αναφορές της Ελληνικής Λύσης κάνοντας λόγο για «κρυπτοφασισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους χωρίς όρους (2022-04-23 00:00:00.0)
Ερώτηση για την προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων (2022-04-01 00:00:00.0)
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο κλιμάκωσης της καταστολής των ξεριζωμένων (2021-08-26 00:00:00.0)
Στοιχεία για τις χορηγήσεις ασύλου (2019-05-03 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ (2017-10-01 00:00:00.0)
Για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και το άσυλο (2009-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ