Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Οι απαντήσεις επιβεβαίωναν την πλήρη υποβάθμιση

Οι γραπτές απαντήσεις που μεταβίβασαν στη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί «διαβεβαίωναν» για την τάχα πλήρη ετοιμότητα και επάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς, έλεγε τότε στη γραπτή του απάντηση πως «σας γνωστοποιούμε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει απόλυτη επίγνωση της αναγκαιότητας προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας και για τον λόγο αυτό η εφαρμογή πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί διαρκές αντικείμενο εργασίας για το υπουργείο», πως το υπουργείο «εξαντλεί κάθε δυνατότητα εξεύρεσης πόρων και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται εκτενείς προληπτικοί καθαρισμοί δασών με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», όπου βέβαια εμπλέκονται τα διάφορα «αρπακτικά».

Στην πραγματικότητα, όμως, σε έγγραφα, όπως το υπηρεσιακό σημείωμα που μεταβιβάστηκε από τη Διεύθυνση Προστασίας Δασών, Τμήμα Δασοπροστασίας και Αγρ. Ασφάλειας, της Γεν. Γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποκαλυπτόταν περίτρανα το ακριβώς αντίθετο: Η πλήρης υποβάθμιση της πυροπροστασίας από την κυβέρνηση, τα αποτελέσματα της οποίας ζουν σήμερα και οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής.

Οπως αναφερόταν, μέχρι και τις 11 Μάη που μεταβιβάστηκε το έγγραφο αυτό στη Βουλή ως απάντηση στην Ερώτηση του ΚΚΕ, «σχετικά με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ως πηγή χρηματοδότησης για την αντιπυρική προστασία, οι συνολικές πιστώσεις του εθνικού σκέλους του προϋπολογισμού αυτού, διαθέσιμες στο ΥΠΕΝ, ανέρχονται στο ποσό των 20.500.000,00 ευρώ», με τη «διευκρίνιση» μάλιστα ότι ακόμα και γι' αυτά τα όποια ψίχουλα «ακόμη δεν έχει καθοριστεί το ύψος των πιστώσεων» αφού στις 11 Μάη αναμενόταν... «η ενεργοποίηση του ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) του ΥΠΕΝ»!

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρονταν και άλλα εξίσου ενδιαφέροντα, όπως ότι έχει περιοριστεί πλέον «τα τελευταία έτη», λόγω της «συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής», η δυνατότητα της υπηρεσίας να μεταφέρει «πιστώσεις για δαπάνες πυροπροστασίας» στους σχετικούς λογαριασμούς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με αποτέλεσμα κατά το τρέχον έτος η πρώτη κατανομή για τη δασοπροστασία να ανέρχεται στο... δυσθεώρητο ύψος των 1.160.704 ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ