Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υγεία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο Χανίων

Η πάλη για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, που θα λειτουργεί στην υπηρεσία των αναγκών του λαού, είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε υπόθεση ενός ευρύτερου μετώπου τόσο των εργαζομένων σε όλους τους τομείς των νοσοκομείων, όσο και των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων που κατεξοχήν τους αφορά, ως ασφαλισμένους, η παρεχόμενη περίθαλψη.

Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε με τρόπο σαφή κατά τη χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων, όπου είχε συνάντηση με εκπροσώπους της διοίκησης του νοσοκομείου και μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων. Τα χαρακτηριστικά αυτής της συσπείρωσης και του αγώνα συνδέονται άρρηκτα με το γεγονός ότι η προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Υγείας, που συνειδητά γίνεται από την κυβέρνηση, συνοδεύεται από τη θέση πως «ο τομέας της Υγείας θα πρέπει να λειτουργεί εμπορικά, να σχετίζεται με τα κέρδη». Είναι μέρος της γενικότερης επιχείρησης που πραγματοποιείται για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του, χωρίς όρια και περιορισμούς. Είναι η ίδια πολιτική που εκδηλώνεται με τις αλλαγές οι οποίες επιχειρούνται στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία και γενικά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας όπου η λογική του κέρδους διεκδικεί να πάρει τις θέσεις του κοινωνικού δικαιώματος.

Είναι χαρακτηριστικό, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, ότι τον όρο «ασθενής» πάνε να τον αντικαταστήσουν με τον όρο «πελάτης» και μάλιστα με βάση κατεύθυνση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Είναι το ίδιο που συμβαίνει και στους δημόσιους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όπου και εκεί ο όρος «πελάτης» παίρνει τη θέση του όρου «συνδρομητής». «Οι κίνδυνοι, είπε η Αλ. Παπαρήγα, για ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση στον τομέα της Υγείας όλο και αυξάνουν. Ολα τα μέτρα και οι αποφάσεις, οι γενικές κατευθύνσεις, οι υποδείξεις και οι υποχρεωτικές επιλογές υποτάσσονται στο ότι ο τομέας της Υγείας θα πρέπει να λειτουργεί εμπορικά, να σχετίζεται με τα κέρδη».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί αποσκοπούν στην αποδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων όχι όμως και στην πλήρη διάλυσή τους γιατί οι επιχειρηματίες θέλουν τα δημόσια νοσοκομεία να υπάρχουν και να λειτουργούν για να τα χρησιμοποιούν για τη δική τους κερδοφορία. Με τον ίδιο τρόπο που θέλουν να χρησιμοποιούν την κρατική υποδομή, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού, σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Θέλουν λοιπόν, τόνισε, τα νοσοκομεία να είναι συμπληρωματικά των δικών τους δραστηριοτήτων. Η υποβάθμιση αυτή γίνεται μέσω της διαδικασίας της χρηματοδότησης, με τους εξής τρόπους: Περικοπές στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία και την Υγεία. Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα ασφαλιστικά ταμεία. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με τη διαρκή μείωση των εργαζομένων που απασχολούνται μόνιμα αλλά και εξαιτίας της αύξησης αυτών που παρότι είναι μισθωτοί πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπως και των ανασφάλιστων. Σύμπραξη ιδιωτών με ασφαλιστικές εταιρίες με τη σύναψη επιχειρηματικών ασφαλιστικών συμβολαίων.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το δημόσιο σύστημα Υγείας να υποσκάπτεται και να μπαίνει η ιδιωτικοποίηση και από το παράθυρο, όπως γίνεται και με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Το ΚΚΕ, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, δεν είναι κατά της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων αλλά είναι ενάντια σε αυτή τη συγκεκριμένη λειτουργία, που εισάγει την ιδιωτικοποίηση, που εισάγει τη διατίμηση και στις ίδιες τις ιατρικές υπηρεσίες. Και σε όλα αυτά, σημείωσε, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι η ανάγκη καλύτερης διαχείρισης του δημόσιου και του κοινωνικού τομέα.

Η πρόταση πάλης που κάνει το ΚΚΕ, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, διεκδικεί ένα σύστημα Υγείας δημόσιο που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, την εργοδοσία και τις εισφορές των εργαζομένων, οι οποίες δεν μπορεί να αυξηθούν άλλο. Ενα σύστημα Υγείας δωρεάν που θα προάγει την ισότιμη μεταχείριση και θα δίνει έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στα πλαίσια αυτά οι γιατροί, όπως και όλο το προσωπικό, θα πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης, όμως με καλούς μισθούς και ανάλογες συνθήκες εργασίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο γιατροί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο για να περιγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να τονίσουν την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της προστασίας αλλά και της παραπέρα διεύρυνσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ