Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
«Πάει το ΠΑΣΟΚ να βγει από το αδιέξοδο και κάνει προτάσεις»...

Ερωτήσεις υπέβαλαν οι δημοσιογράφοι στον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη, στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε χθες με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του Χρ. Θεοχαράτου, εκδόσεις «Τυποεκδοτική». Τις παραθέτουμε, μαζί με τις απαντήσεις του Χαρίλαου Φλωράκη.

- Υπάρχει συγγένεια μεταξύ της κυβέρνησης του '89 και της πρότασης Λαλιώτη για συνεργασία;

- Καμιά συγγένεια της κυβέρνησης Τζανετάκη του '89 και της κυβέρνησης του Ζολώτα, με τούτο εδώ. Αλλο το πράγμα τούτο. Τότε, και πρέπει αυτό να μας είναι καθαρό στο μυαλό, ήταν το σκάνδαλο Κοσκωτά για το οποίο ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε να δώσουν λόγο όλοι, όσο ψηλά ακόμα κι αν βρίσκονται, εννοώντας φυσικά και τον εαυτό του. Και έπρεπε να δοθεί μια λύση στο σκάνδαλο. Ο νόμος έλεγε, εάν από την παρούσα Βουλή δεν αποφασιστεί η διεκπεραίωση του σκανδάλου, παραγράφεται. `Ημασταν μπροστά σ' αυτό το δίλημμα. Μια λύση ήταν να πούμε βγάλτε τα μάτια σας και μη μας ανακατεύετε εμάς. Αλλά και σήμερα ακόμα θα μας κατηγορούσατε ότι εμείς πήγαμε και σκεπάσαμε το σκάνδαλο. Και δώκαμε μια ψήφο εμπιστοσύνης αποκλειστικά να μην παραγραφεί το σκάνδαλο. Τρεις μήνες ήταν αυτοί. Πέντε νομοσχέδια βάλαμε εμείς, τα κυριότερα από τα οποία έγιναν δεκτά ομόφωνα. Το ζήτημα της εθνικής ενότητας, της ιθαγένειας κλπ. από την κυβέρνηση Τζανετάκη. Και αν θέλετε λύθηκε κατά τη γνώμη μου ένα θεμελιακό πρόβλημα. Ποιο; Εσείς είστε νέοι βέβαια, δεν έχετε ζήσει την κατάσταση μετά το '50 που ακόμα και στα χωριά υπήρχαν καφενεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Και αναφέρω το χωριό γιατί στο χωριό είναι μακρινοί, κοντινοί συγγενείς ή συμπέθεροι. Καταλαβαίνετε να είναι ο κόσμος σε τρεις παρατάξεις. Με την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας αυτά εξέλειπαν. Και σήμερα υπάρχει εθνική ενότητα. Τούτο εδώ είναι άλλο. Τώρα πάει το ΠΑΣΟΚ να βγει από το αδιέξοδο και κάνει τις προτάσεις. Τώρα μάς θυμήθηκε; Σε κάθε εκλογές μας θυμούνται. Και γιατί δε βγαίνουν να πουν. Θέλουν κυβέρνηση με την Αριστερά; Τι προβλήματα θα λύσουν; Διάβασες τίποτε εξαγγελίες τι προβλήματα θα λύσουν; Και εδώ υπάρχουν ζωτικά προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Θέλεις να σου αναφέρω; Για την ανεργία, για τη φτώχεια, για την υγεία, για την ασφάλεια; Για πείτε μου τι λένε, τι θα κάνουν; Τσιμουδιά. Μονάχα κυβέρνηση με την Αριστερά.

- Επομένως τι απαντάει η Αριστερά;

- Το ΚΚΕ απάντησε όχι κατηγορηματικά.

- Σχετικά με τη συνεργασία στις δημοτικές στη Θεσσαλονίκη;

- Ακούτε είναι διαφορετικό ζήτημα τοπικά. Ενα παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, ή σε μια άλλη μεγάλη πόλη, υπάρχουν πρόσωπα τέτοια, τα οποία διατυπώνουν υγιείς απόψεις γύρω από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και είναι και πρόσωπα τα οποία έχουν μια γενικότερη εκτίμηση και κύρος στον κόσμο, δεν έχουμε αντίρρηση να συνεργαστούμε ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν.

- Η ΓΓ λέει «όχι» σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

- Γενικά ναι. Στάσου τώρα ντε, με παρακολούθησες τι είπα; Γιατί ρε παιδιά πάτε έτσι; Εάν σε ορισμένες τοπικές οργανώσεις, υπάρχουν τέτοια πρόσωπα τα οποία διατυπώνουν υγιείς απόψεις γύρω από τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης το ένα, δεύτερο έχουν εκτίμηση, κύρος στον κόσμο - μπορεί να ανήκει στη ΝΔ μπορεί να ανήκει στο ΠΑΣΟΚ - αλλά είναι αναγνωρισμένος, δεν έχουμε εκεί αντίρρηση. Επαναλαμβάνω όχι γενική συνεργασία αλλά τοπικά. Καλά εσείς έχετε εδώ στη Θεσσαλονίκη ρε παιδιά. Δεν υπάρχει συνεργασία; Τι λέει ο Σαχίνης;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ