Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΜΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Το θέμα των αποζημιώσεων θεωρείται λήξαν

Ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, παρακολουθούσε απαθής τον Γερμανό συνάδελφό του να δηλώνει επί ελληνικού εδάφους ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έληξε τη δεκαετία του '60!

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων θεωρείται λήξαν. Αυτό δήλωσε με αρκετή δόση κυνισμού, κάνοντας παράλληλα επίδειξη ισχύος, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Hans Eichel, στη διάρκεια της χτεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη. Oτι ο τελευταίος δεν εκδήλωσε την παραμικρή αντίδραση στη σκαιότατη αυτή γερμανική θέση, η οποία αποτελεί προσβολή για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της γερμανικής θηριωδίας, απλώς προδίδει την ένοχη στάση συγκάλυψης στο συγκεκριμένο ζήτημα, που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Προκλητικός και αλαζόνας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε ρόλο προέδρου φιλόπτωχου ταμείου, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ότι η χώρα του έκανε το καθήκον της βοηθώντας τις φτωχές χώρες όπως η Ελλάδα, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

Το όλο θέμα προέκυψε στην ομιλία του Hans Eichel την προηγούμενη Τετάρτη, στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στην ομιλία του, εκθειάζοντας σε κάποιο σημείο το ευρώ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το μέλλον μας θα είναι μία συνεργασία και όχι μία αντιπαράθεση. Τι πρόοδος ενόψει της αιματηρής ιστορίας της Ευρώπης! Σκέφτομαι τον πόνο που έφερε στο ελληνικό έθνος η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία». Με αφορμή αυτό, στη διάρκεια της συνέντευξης, ο «Ρ» αφού υπενθύμισε ότι για τη συγκεκριμένη περίοδο η φασιστική Γερμανία ευθύνεται για 600.000 θύματα, για δεκάδες καμένα χωριά και εκατοντάδες χιλιάδες εκτελεσμένους, ρώτησε τον Γερμανό υπουργό να πάρει θέση στο αίτημα των αντιστασιακών οργανώσεων για τη χορήγηση αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων. Και ιδού η απάντηση του εκπροσώπου του γερμανικού ιμπέριουμ: «Το ερώτημά σας είναι πάρα πολύ δύσκολο. Γνωρίζετε και νομίζω ότι τη δεκαετία του '60 είχαμε συνάψει μια συμφωνία με την Ελλάδα και από τότε είδαμε κάποιες πληρωμές. Οσον αφορά στις αποζημιώσεις, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, θεωρήσαμε λήξαν το ζήτημα αυτό. Εμείς κάνουμε τη συμβολή μας στο να βοηθήσουμε τις φτωχότερες χώρες να βρουν το χώρο τους στην Ευρώπη και το κάνουμε αυτό και για την Ελλάδα. Γιατί εκείνες κάνουν τη δουλιά τους και εμείς πληρώνουμε μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία». Σε ελεύθερη δηλαδή μετάφραση: Σας δεχτήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μη μας ζαλίζετε τώρα με τις αποζημιώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανο επιβολής της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ η Επιτροπή Αναφορών (2016-12-22 00:00:00.0)
Να πληρωθούν οι γερμανικές αποζημιώσεις (2002-06-27 00:00:00.0)
«Θα αγωνιστούμε για το δίκαιο» (2002-03-09 00:00:00.0)
Εισήγηση για να μην κατασχεθούν τα γερμανικά ακίνητα (2002-01-31 00:00:00.0)
Κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα οι αγωγές (2001-09-15 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις και «δικαστικό πραξικόπημα» (2001-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ