Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η δασοκτόνα πολιτική απειλεί το Σέιχ Σου

Από την πυρκαγιά της Κυριακής

Eurokinissi

Από την πυρκαγιά της Κυριακής
Καμπανάκι για το τι μπορεί να συμβεί στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης αν δεν ανατραπεί η δασοκτόνα πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις αποτελεί η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, κάτω από την Περιφερειακή Οδό, σε σημείο κοντά στο Θέατρο Γης και σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, που υπολογίζεται ότι έκαψε περίπου 30 στρέμματα δάσους, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ ευνοϊκές ήταν και οι καιρικές συνθήκες καθώς δεν έπνεαν άνεμοι. Συνολικά επιχείρησαν 17 οχήματα, 75 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 1 ελικόπτερο Ericsson, 2 καναντέρ. Ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής ξεκίνησε έρευνα για τα ακριβή αίτια της φωτιάς.

Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Γιάννης Δελής, βουλευτής, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σε σχόλιό της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι η πυρκαγιά της Κυριακής χτυπά καμπανάκι για το τι μπορεί να συμβεί στο περιαστικό δάσος της πόλης αν δεν ανατραπεί η δασοκτόνα πολιτική που κάθε κυβέρνηση κληροδοτεί στην επόμενη.

Και τονίζει: «Η κατά τα άλλα "πράσινη" πολιτική της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων έχει ως αποτέλεσμα τις τραγικές ελλείψεις στην προστασία των δασών, που για το 2022 αποτυπώνεται στα εξής στοιχεία: 0,04% του προϋπολογισμού για τα δάση, καθαρισμός σε έκταση 1% των εκτάσεων που έχουν ανάγκη, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών στο 10% των αναγκών, 3.500 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια "προστατεύεται" το περιαστικό δάσος της πόλης, το οποίο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, εξαιτίας και της προσβολής του από το φλοιοφάγο έντομο που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα.

Επείγει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας του δάσους που θα προκύψει από επιστημονική μελέτη και θα περιλαμβάνει τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών αντιπυρικής προστασίας, την εξασφάλιση του απαραίτητου μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού και μέσων πυρόσβεσης, την κατάλληλη διάταξη δυνάμεων στο πεδίο. Επείγει επίσης η οικολογική ανόρθωση του δάσους, με την απομάκρυνση όλων των προσβεβλημένων - υλοτομημένων δέντρων και κλαδεμάτων με όλα τα μέτρα προστασίας, αλλά και η αναδάσωση με τη φύτευση του κατάλληλου δασοπονικού είδους με στόχο τη δημιουργία μεικτού δάσους πλατύφυλλων - κωνοφόρων, αξιοποιώντας και ενισχύοντας τα κρατικά φυτώρια για την προετοιμασία των ειδών που θα επιλεχθούν με βάση τη δασολογική επιστήμη.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ παρακολουθούν τις εξελίξεις και ακούραστα θα συνεχίσουν να προβάλλουν αιτήματα για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του Σέιχ Σου, με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων, του λαού της πόλης αλλά και την ανόρθωση του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου που αγκαλιάζει το πολεοδομικό συγκρότημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ