Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΜΑΣΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Δεν έχουν αποζημιωθεί όλοι οι σεισμόπληκτοι 18 μήνες μετά τους σεισμούς

18 μήνες συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από τότε που οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις, έως και 6,3 Ρίχτερ, και οι εκατοντάδες μετασεισμοί αναστάτωσαν τον νομό της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και εκατοντάδες οικογένειες βιώνουν τον δικό τους «Γολγοθά», αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουν την ανεπάρκεια αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, στο Δαμάσι Τυρνάβου, από το αρχικό επίδομα των 600 ευρώ έχουν αποκλειστεί πάνω από 20 οικογένειες, που ενώ τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές, δεν πήραν απολύτως τίποτα, γιατί δεν είναι δηλωμένα ως πρώτη κατοικία. Μέχρι σήμερα αποζημίωση για τις οικοσκευές πήραν μόλις οι 30 από τους συνολικά 130 που εγκρίθηκαν ως δικαιούχοι, χωρίς να υπάρχει κάποια ενημέρωση για το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους. 63 οικογένειες εξακολουθούν να μένουν στα μικρά κοντέινερ, κάτω από συνθήκες καύσωνα το καλοκαίρι ή ψύχους τον χειμώνα και χωρίς να έχει τοποθετηθεί πάνω απ' αυτά ένα προστατευτικό στέγαστρο. Μέχρι σήμερα γκρεμίστηκαν μόνο τα σπίτια που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», δηλαδή κατεδαφιστέα. Δεν υπάρχει ενημέρωση πότε θα μπορέσουν να ξανακατοικήσουν τα σπίτια τους αυτοί οι άνθρωποι.

Ακόμα, τον Μάρτη του 2021, που έγινε ο σεισμός, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα δινόταν στους πληγέντες κατοίκους ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, σήμερα με τις ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα, τα 1.000 ευρώ δεν επαρκούν. Μετά τον σεισμό στην Κρήτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κατέθετε 20.000 ευρώ στους λογαριασμούς όσων των σπίτι χαρακτηρίστηκε «κόκκινο», δηλαδή κατεδαφιστέο. Μέχρι σήμερα κατατέθηκαν 14.000 ευρώ, ποσό που προφανώς δεν επαρκεί, ενώ σε εκείνους που το σπίτι χαρακτηρίστηκε «κίτρινο», που μπορεί δηλαδή να επισκευαστεί, κατέθεσαν 8.000 ευρώ. Με το που θα δοθεί έγκριση για οικοδομική άδεια, θα πιστωθεί το 80% του κόστους. Ωστόσο, ούτε έγκριση για οικοδομικές άδειες δόθηκε και γενικώς οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι του Δαμασίου, όπως και άλλων χωριών, βρίσκονται αντιμέτωποι με μία απίστευτη γραφειοκρατία.

Τα παραπάνω προβλήματα αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, καταθέτοντας Ερώτηση προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας προκειμένου να δοθούν απαντήσεις και λύσεις στις αγωνίες και τα προβλήματα των πληγέντων.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητάνε από την περιφερειακή αρχή να τους ενημερώσει τι σκοπεύει να κάνει:

-- Για να δοθεί και στους αποκλεισμένους σεισμόπληκτους το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ από την κυβέρνηση;

-- Για να δοθεί άμεσα αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους για το 100% των ζημιών σε α' και β' κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή - ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες;

-- Για να μηδενιστούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας; Για την αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν; Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «περίμενε» εκατοντάδες σεισμόπληκτες οικογένειες για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους(2024-03-09 00:00:00.0)
Και «γδαρμένοι» και εγκαταλειμμένοι από κράτος και κυβέρνηση(2023-08-26 00:00:00.0)
Κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι συνεχίζουν το μαρτύριο των σεισμόπληκτων(2023-06-29 00:00:00.0)
Σε απόγνωση οι επαγγελματίες της Εστίασης στο Δαμάσι(2021-05-13 00:00:00.0)
Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να βιώνουν την καταστροφή(2021-03-23 00:00:00.0)
Ερώτηση για τους σεισμόπληκτους Λάρισας(2003-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ