Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εξοπλισμοί στην Ταϊβάν και συμμαχίες για «κοινό όραμα σε Ινδο-Ειρηνικό»

Από επίσκεψη της Προέδρου της Ταϊβάν στη βάση Πενγκχού, εν αναμονή νέων εξοπλισμών από ΗΠΑ
Από επίσκεψη της Προέδρου της Ταϊβάν στη βάση Πενγκχού, εν αναμονή νέων εξοπλισμών από ΗΠΑ
Την αποφασιστικότητα του αμερικανικού κεφαλαίου να ενισχύσει την παρουσία του στον Ινδο-Ειρηνικό, απέναντι στην Κίνα, οξύνοντας ειδικά την αντιπαράθεση γύρω από την Ταϊβάν, επιβεβαιώνουν τα σχέδια έγκρισης στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,1 δισ. δολαρίων προς τις ταϊβανέζικες αρχές.

Οπως μετέδωσε το «Politico» επικαλούμενο τρεις πηγές με σχετική ενημέρωση, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την πώληση πακέτου που περιλαμβάνει 60 αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84L (κόστους 355 εκατ. δολαρίων), 100 πυραύλους αέρος - αέρος AIM-9X Block II Sidewinder (85,6 εκατ.), καθώς και παράταση της σύμβασης για ραντάρ, συνολικού κόστους 655,4 εκατ. δολαρίων.

Η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κίνας, της οποίας ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Λιου Πενγκιού, δήλωσε ότι «η αμερικανική πλευρά πρέπει να σταματήσει αμέσως τις πωλήσεις όπλων και τη στρατιωτική επαφή με την Ταϊβάν, να σταματήσει να δημιουργεί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντάσεις στα Στενά της Ταϊβάν και να ακολουθήσει τη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι δεν υποστηρίζει την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν"». Επανέλαβε δε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά και ισχυρά μέτρα για να υπερασπιστεί σθεναρά «την κυριαρχία και τα συμφέροντα ασφάλειάς της».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να διασφαλίσουν χρήσιμες συνεργασίες για τη προώθηση των σχεδιασμών τους ευρύτερα, η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ Γουέντι Σέρμαν υποδέχτηκε χτες στην Ουάσιγκτον τον Βιετναμέζο ομόλογό της, Νγκιέν Μινχ Βου, στο πλαίσιο του «9ου Διαλόγου ΗΠΑ - Βιετνάμ για τον Ειρηνικό». Σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την «ισχύ της διμερούς συνεργασίας» και «έδωσαν έμφαση στο κοινό μας όραμα για τη προώθηση μιας σταθερής και ευήμερης περιοχής στον Ινδο-Ειρηνικό».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, στην Ταϊπέι βρέθηκε και ο ΥΠΕΞ της Γουατεμάλας Μάριο Μπούκαρο, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του θα «υποστηρίζει πάντα» την Ταϊβάν. Στη διάρκεια συνάντησής του με την Ταϊβανέζα Πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν, ο Μπούκαρο χαρακτήρισε τις δύο πλευρές «ομονοούσες» χώρες, τις οποίες ενώνει «δημοκρατική συμμαχία», ενώ πρόσθεσε ότι «η ειρήνη δεν είναι διαπραγματεύσιμη, και ειδικά η εθνική κυριαρχία δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Είπε ακόμα πως η επίσκεψή του στο νησί έχει στόχο «να στείλει στον κόσμο το μήνυμα πως είναι σημαντικό να επιδεικνύεται αλληλεγγύη προς τον λαό της Ταϊβάν», με «την πεποίθηση ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να δώσει λύση σε οποιαδήποτε σύγκρουση».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν επέκρινε ως «πηγή των εντάσεων στα Στενά τις δυνάμεις για την "ανεξαρτησία" της Ταϊβάν, που αναζητούν ξένη υποστήριξη, περιλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ» και κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «στο όνομα της διατήρησης της σταθερότητας στον Δυτικό Ειρηνικό προσπαθούν κατάφωρα να πιέσουν την Κίνα πάνω στο ταϊβανέζικο θέμα».

Νέα αμερικανική ανησυχία για τις Νήσους Σολομώντα

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι, σχολίασε προχτές τις εξελίξεις γύρω από τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων στις Νήσους Σολομώντα, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της νησιωτικής χώρας ότι θα επανεξετάσει το σχετικό πλαίσιο.

Στις αρχές της βδομάδας η κυβέρνηση Σογκαβάρε ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η είσοδος ξένων πολεμικών πλοίων στα χωρικά ύδατα των Νήσων, μέχρι να διαμορφωθεί νέα διαδικασία για την έγκριση του ελλιμενισμού τους. Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, μάλιστα, πρόσφατα δεν δόθηκε σχετική άδεια ελλιμενισμού τόσο σε αμερικανικό όσο και σε βρετανικό πολεμικό πλοίο.

Αν και δεν συνέδεσε ευθέως τις εξελίξεις με την Κίνα, ο Κέρμπι έκρινε σκόπιμο να εκφράσει «λύπη» για το ότι «έχουμε την κινεζική προσπάθεια για παρενόχληση και επίθεση κατά εθνών σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό, προκειμένου να ικανοποιήσουν και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους εθνικά - εγωιστικά συμφέροντα ασφάλειας, αντί για τα ευρύτερα συμφέροντα για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό». Φυσικά, τα σχόλια Κέρμπι ήταν μια έμμεση πλην σαφής υπενθύμιση και της Συμφωνίας Πεκίνου - Χονιάρα που έκλεισε την άνοιξη για ενίσχυση της συνεργασίας τους στην ασφάλεια, και η οποία προκάλεσε από την πρώτη στιγμή την ανησυχία της Ουάσιγκτον και όλων των συμμάχων της στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινήσεις επικίνδυνης κλιμάκωσης σε όλα τα μέτωπα (2022-11-12 00:00:00.0)
Διεργασίες με φόντο την αντιμετώπιση Ρωσίας - Κίνας (2022-05-03 00:00:00.0)
Νέες στρατιωτικές συμφωνίες της AUKUS (2022-04-09 00:00:00.0)
Με πλήθος αναφορών στην Ουκρανία και την «ένωση των δημοκρατιών του κόσμου» (2022-03-03 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση με την Κίνα (2020-05-22 00:00:00.0)
Κινεζικές αντιδράσεις για αμερικανικό ελλιμενισμό (2018-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ