Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΙΡΑΚ
Νέες επαφές για την ευρύτερη «σταθερότητα στην περιοχή»

Τη συμβολή του Ιράν στη σταθερότητα στο Ιράκ αλλά και την ετοιμότητα της Βαγδάτης να συνεισφέρει περαιτέρω στις συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης - Ριάντ υπογράμμισε ο Ιρακινός ΥΠΕΞ Φουάντ Χουσεΐν, σε επαφές του στην ιρανική πρωτεύουσα. Ο Χουσεΐν έφτασε στην Τεχεράνη προχτές, ενώ στην πρωτεύουσα της δικής του χώρας βρίσκονταν σε εξέλιξη συγκρούσεις μεταξύ οργανώσεων σιιτών που στηρίζουν αλλά και εναντιώνονται στη συνεργασία με το Ιράν, μετά και από ανακοίνωση του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ περί «οριστικής αποχώρησής» του από την πολιτική. Σημειωτέον ότι στη διάρκειά τους έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30 άτομα, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Το κόμμα του αλ Σαντρ - που είχε βγει πρώτο αλλά χωρίς πλειοψηφία στις εκλογές του περασμένου φθινοπώρου - ζητούσε εδώ και καιρό άμεση προκήρυξη εκλογών, τασσόμενο ενάντια στη σύσφιξη της συνεργασίας με την Τεχεράνη, με φόντο τις ευρύτερες διεργασίες στη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων και για την αναβάθμιση παλιών και ενεργειακών συνεργασιών που ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε πιο «επιτακτικά» στο προσκήνιο.

Αυτές τις διεργασίες επιβεβαίωσαν άλλωστε και οι επαφές Χουσεΐν στην Τεχεράνη, όπου μεταξύ άλλων ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊζί υποστήριξε πως «οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έχει λάβει το Ιράκ για τη βελτίωση μεταξύ των χωρών της περιφέρειας, μακριά από ξένες αναμείξεις, διαδραματίζουν αποτελεσματικό ρόλο στην ώθηση της συνεργασίας στην περιοχή μας», προσθέτοντας ότι «η αποκατάσταση των σχέσεων Ιράν - Σ. Αραβίας θα λειτουργήσει προς το συμφέρον της περιφερειακής ασφάλειας». Οσον αφορά δε τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Ιράκ, ο Ραϊζί κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές σε διάλογο, με στόχο τη «διασφάλιση νέας διοίκησης για πολιτική σταθερότητα».

Μεταξύ άλλων ο Χουσεΐν συνάντησε και τον ομόλογό του Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, στον οποίο επέλεξε να σημειώσει ότι το Ιράκ δεν θα επιτρέψει ποτέ να χρησιμοποιηθούν εδάφη του για εκτόξευση απειλών κατά του Ιράν.

Οσον αφορά την κατάσταση στη Βαγδάτη, οι οπαδοί του Αλ Σαντρ που προχτές είχαν εισβάλει και στη βουλή αποχώρησαν τελικά, μετά από νέα παρέμβαση του Αλ Σαντρ, του οποίου ωστόσο η στάση γεννά πολλά ερωτήματα. Πάντως, η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Βαγδάτη προκάλεσε τη «μεγάλη ανησυχία» και της Γαλλίας, της οποίας το ΥΠΕΞ κάλεσε στη «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε «άμεση, υπεύθυνη δράση». Κάλεσε δε όλους τους «πολιτικούς παίκτες στο Ιράκ να εμπλακούν σε αυθεντικό, εποικοδομητικό εθνικό διάλογο» και ζήτησε από τους ηγέτες όλων των πλευρών να μείνουν αφοσιωμένοι «στο συνταγματικό πλαίσιο, σεβόμενοι την ακεραιότητα των ιρακινών θεσμών, που πρέπει να λειτουργούν χωρίς εμπόδια».

Χτες, το Ιράν ανακοίνωσε ότι τελικά άνοιξαν πάλι τα σύνορα με το Ιράκ, που η Τεχεράνη αργά τη Δευτέρα το βράδυ είχε κλείσει.

  • Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τις πρόσφατες συγκρούσεις στη Βαγδάτη που οδήγησαν στον θάνατο αμάχων, το ελληνικό ΥΠΕΞ εκφράζει «ιδιαίτερη ανησυχία», καλεί για αποφυγή χρήσης βίας και άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης και καλεί «σε διάλογο τις πολιτικές δυνάμεις εντός των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα και τη Νομοθεσία της χώρας πλαισίων».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δολοφονία 9 αστυνομικών από τζιχαντιστές (2022-12-20 00:00:00.0)
Νέος αιφνιδιασμός από το «στρατό του Μεχντί» (2008-04-19 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και προειδοποιήσεις για εμφύλιο (2006-11-28 00:00:00.0)
Σε πολιορκία... (2004-04-16 00:00:00.0)
Βομβαρδισμοί «ρουτίνας» ενώ οξύνεται ο λεκτικός πόλεμος (2002-02-05 00:00:00.0)
1980: Αρχίζει ο «παράλογος» πόλεμος Ιράν - Ιράκ (2000-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ