Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Δολοφονία 9 αστυνομικών από τζιχαντιστές

Το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία τουλάχιστον 9 Ιρακινών αστυνομικών με βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής κοντά στην πόλη Κιρκούκ. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο χωριό Σάφρα, περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιρκούκ, στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσαν στο «Reuters» δύο πηγές. Αλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά.

Το ίδιο 24ωρο οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη «σταθερότητα του Ιράκ», ενόψει της 2ης Συνδιάσκεψης της Βαγδάτης για τη Συνεργασία και τις Εταιρικές Σχέσεις, που ξεκινά σήμερα.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ Σουδάνι ανακοίνωσε ότι την Κυριακή είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό συντονιστή του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ ΜακΓκερκ, ο οποίος του μετέφερε την επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Οι δυο τους συμφώνησαν για τη σημασία κλιμάκωσης των προσπαθειών με στόχο τη «μόνιμη ήττα» των τζιχαντιστών.

Η 1η Συνδιάσκεψη της Βαγδάτης πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, φέρνοντας σε κατάσταση διαλόγου τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

  • Την Κυριακή το ιρανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για την αντίδραση των ΗΠΑ σε σχέση με την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων του Ιράν με τη Ρωσία. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, όπως ορίζουν τα εθνικά της συμφέροντα (...) ενεργεί με ανεξάρτητο τρόπο για να ρυθμίζει τις διεθνείς σχέσεις της και δεν ζητάει την άδεια κανενός», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ. Στις 9/12 ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία για τη «στρατιωτική εταιρική σχέση μεγάλης κλίμακας» μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας. Ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, ανέφερε πως σε αντάλλαγμα για τις παραδόσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποιεί στην Ουκρανία, η Μόσχα προσφέρει στο Ιράν «επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης άνευ προηγουμένου», που «μεταμορφώνει τη σχέση τους σε πλήρη εταιρική σχέση» ως προς την άμυνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ