Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κλιμακώνεται ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων

Σε μπαράζ νέων απεργιακών κινητοποιήσεων προχωρούν οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους στη Βρετανία - νοσηλευτές, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, πληρώματα ασθενοφόρων, προσωπικό αεροδρομίων, συνοριακοί υπάλληλοι, οδηγοί λεωφορείων κ.ά. - κλιμακώνοντας τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και δουλειά με δικαιώματα.

Σήμερα Τρίτη, πραγματοποιούν νέα απεργιακή κινητοποίηση και στάσεις εργασίας οι νοσηλευτές σε πλήθος δομών Υγείας σε όλη τη χώρα. Η ένωση «Royal College of Nursing» διεκδικεί μισθολογικές αυξήσεις 5% πάνω από τον πληθωρισμό (που τον Οκτώβρη ξεπέρασε το 11%) και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Εκπρόσωπος του σωματείου, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα των νοσηλευτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους, τόνισε πως υπάρχουν πάνω από 45.000 κενές θέσεις νοσηλευτών σε όλη τη χώρα και πως εξαιτίας αυτής της κατάστασης εδώ και μήνες αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία, ιατρικά ραντεβού και διαγνωστικές εξετάσεις.

Στις 21 και 28 Δεκέμβρη απεργούν τα πληρώματα των ασθενοφόρων (οδηγοί και τραυματιοφορείς), πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Η βρετανική κυβέρνηση, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, ετοιμάζει απεργοσπαστικό μηχανισμό με περίπου 600 στρατιωτικούς, που θα «αντικαταστήσουν» τους οδηγούς των ασθενοφόρων και 150 θα παράσχουν επιμελητειακή στήριξη...

Από τις 23 Δεκέμβρη έως το τέλος του μήνα απεργούν περίπου 1.000 συνοριοφύλακες. Η απεργία θα επηρεάσει και τα αεροδρόμια σε Χίθροου, Μάντσεστερ και Γκάτγουικ.

Στις 23 και 24 Δεκέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία «Royal Mail», ενώ χιλιάδες σιδηροδρομικοί υπάλληλοι απεργούν εκ νέου τις ίδιες μέρες. Θα ακολουθήσει νέα απεργία των σιδηροδρομικών την παραμονή των Χριστουγέννων.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην «Amazon» σε Βρετανία και Γερμανία

Παράλληλα, απεργιακό αγώνα ξεκινούν τη νέα χρονιά εκατοντάδες εργαζόμενοι και στη μεγάλη αποθήκη της «Αmazon» στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας, ψηφίζοντας πρόταση για απεργίες με κεντρικό αίτημα ωρομίσθιο ύψους 15 στερλινών.

Στην ψηφοφορία συμμετείχε το 63% των εργαζομένων στην αποθήκη και το 98% εξ αυτών υποστήριξε την πρόταση για απεργία που κατέθεσε το σωματείο GMB. Το συνδικάτο χαιρέτισε την απόφαση ως σημαντική νίκη, δεδομένων των εκβιαστικών πιέσεων που ασκεί η εργοδοσία. Πρόκειται για την πρώτη απεργία σε αποθήκες της «Amazon» στη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, σε κυλιόμενες απεργίες στις αποθήκες της «Amazon» σε όλη τη χώρα καλεί το συνδικάτο Verdi, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, με στόχο να μεγιστοποιηθεί η πίεση απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό κατά την εμπορική δραστηριότητα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το συνδικάτο ανέφερε ότι σε απάντηση στις «αυξήσεις» μισθών που υστερούσαν σε σχέση με τον πληθωρισμό, κάλεσε τους εργαζόμενους σε 7 γερμανικά κέντρα διανομής να σταματήσουν την εργασία τους.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά της «Amazon» μετά τις ΗΠΑ και το Verdi οργανώνει απεργίες στις γερμανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας από το 2013 σε μια μακροχρόνια διαμαρτυρία για τους χαμηλούς μισθούς και τις κακές συνθήκες εργασίας, καθώς η «Amazon» δεν αναγνωρίζει Συλλογικές Συμβάσεις στη Γερμανία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γερμανία (2023-02-15 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για την προετοιμασία της νέας απεργίας (2023-01-26 00:00:00.0)
Απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στην εταιρεία «Salesforce» (2023-01-05 00:00:00.0)
Ενώνουν τη φωνή τους και διεκδικούν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας (2022-11-26 00:00:00.0)
Απεργία των εργαζομένων στην «Amazon» (2019-11-30 00:00:00.0)
Απεργία των εργαζομένων της «Amazon» σε Ιταλία και Γερμανία (2017-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ