Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΣΥΝΟΔΟΣ COP15
Παζάρια και συμφωνίες στο όνομα της βιοποικιλότητας

Μετά από μακρόχρονα παζάρια, πάνω από 190 χώρες υιοθέτησαν το Σαββατοκύριακο μία συμφωνία στο Μόντρεαλ του Καναδά, στη σύνοδο COP-15, η οποία υποτίθεται ότι στοχεύει στο να σταματήσει την καταστροφή της βιοποικιλότητας.

Οι δεκάδες χώρες κατέληξαν σε συμφωνία υπό την αιγίδα της Κίνας, της χώρας που προεδρεύει της COP-15.

Η λεγόμενη «συμφωνία του Κουνμίνγκ - Μόντρεαλ», που φέρει την ονομασία «σύμφωνο ειρήνης με τη φύση», υποτίθεται πως επιδιώκει την προστασία των χερσαίων εκτάσεων, των ωκεανών και των ειδών της φύσης από τη μόλυνση, την υποβάθμιση και τη λεγόμενη κλιματική κρίση.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους, που καταστρέφουν διαρκώς το περιβάλλον για να υπηρετήσουν την καπιταλιστική κερδοφορία, δεν μπορούν να προστατέψουν σε καμία περίπτωση τη φύση και τη βιοποικιλότητα, ενώ όπως και στην περιβόητη «πράσινη ανάπτυξη», βρίσκονται σφοδροί ανταγωνισμοί για νέα πεδία κερδοφόρας επένδυσης συσσωρευμένων κεφαλαίων.

Χαρακτηριστικά, και στη συγκεκριμένη συμφωνία, με ορίζοντα το 2030, σφοδρά παζάρια διεξάγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα - και θα συνεχιστούν - γύρω από τα κεφάλαια που θα χρηματοδοτούν τις προβλέψεις της και τους όρους για τη διάθεσή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ