Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Παραμένουν αποκλεισμένοι οι κάτοικοι

Παραμένει αποκλεισμένος ο διάδρομος Λατσίν, μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, καθώς συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία και τον «έξω κόσμο».

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, κατήγγειλε πως παρατηρούνται ελλείψεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο διάδρομος Λατσίν βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για συμφωνία ειρήνης και οριοθέτησης των συνόρων τους, με το Μπακού να επιμένει να κλείσει, καθώς έχουν κατασκευαστεί άλλες εναλλακτικές οδοί και αυτός ο δρόμος είναι ο μοναδικός που συνδέει τον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, με την Αρμενία.

Την προηγούμενη Δευτέρα, μια ομάδα Αζέρων που αυτοαποκαλούνται «οικολόγοι ακτιβιστές», απέκλεισαν τον διάδρομο του Λατσίν, απαιτώντας να σταματήσει η παράνομη εξόρυξη στο κοίτασμα χρυσού Gyzylbulag και στο κοίτασμα χαλκού - μολυβδαινίου Damirli στο Καραμπάχ, στην περιοχή που ελέγχουν οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί μετά τον πόλεμο. Την περασμένη Τρίτη το Μπακού διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου.

«Επί οκτώ ημέρες, ο διάδρομος του Λατσίν έχει κλείσει, οι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι αποκλεισμένοι, στο κρύο, οικογένειες βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές. Πολίτες με σοβαρά προβλήματα υγείας στερούνται φαρμάκων και ιατρικής περίθαλψης», σύμφωνα με τον Πασινιάν.

«Οι προγραμματισμένες επεμβάσεις στα ιατρικά ιδρύματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ αναβλήθηκαν», ανακοίνωσε και το υπουργείο Υγείας της αυτοαποκαλούμενης «Δημοκρατίας» του Αρτσάχ, υπογραμμίζοντας πως έχει σταματήσει η προμήθεια φαρμάκων και υλικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ