Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέο «αμυντικό δόγμα» της Ιαπωνίας με διπλασιασμό στρατιωτικών δαπανών

Το Τόκιο χαρακτηρίζει την Κίνα «άνευ προηγουμένου πρόκληση» για τη «σταθερότητα»

Από γυμνάσια του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους
Από γυμνάσια του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους
Τη σοβαρή όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλα τα επίπεδα αποτυπώνει η νέα εθνική «αμυντική στρατηγική» της Ιαπωνίας, δίνοντας συνέχεια στην αντίστοιχη αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε διαμορφωθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κλιμακώνοντας την ολόπλευρη αναβάθμιση της στρατιωτικής της μηχανής.

Με φόντο την όξυνση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα, η Ιαπωνία χαρακτηρίζει την γείτονά της «άνευ προηγουμένου στρατηγική πρόκληση» για την «ειρήνη και τη σταθερότητά της», συνδέοντάς την με «σοβαρή ανησυχία για την Ιαπωνία και τη διεθνή κοινότητα».

Αναφερόμενο στη Ρωσία (με την οποία μετά την εισβολή στην Ουκρανία σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ άλλων για την επίσημη σύναψη ειρήνης, όπως εκκρεμεί ακόμα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), το Τόκιο υποστηρίζει ότι η εισβολή στην Ουκρανία «έχει συνταράξει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης». Επικρίνοντας την «επιθυμία της να καταφύγει στη βία για να πετύχει τους στόχους ασφαλείας της», εκφράζει ανησυχία για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας και σε Ασία - Ειρηνικό, όπως και για τη «στρατηγική της συνεργασία» με την Κίνα, που, όπως εκτιμά, «προκαλούν έντονη ανησυχία για την ασφάλεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα «στρατηγική εθνικής ασφάλειας» της Ιαπωνίας προβλέπει διπλασιασμό των ετήσιων στρατιωτικών δαπανών, ώστε από 1% του ΑΕΠ που είναι σήμερα να φτάσουν το 2% ως το 2027. Μεταξύ άλλων, προμηνύοντας κούρσες εξοπλισμών, τονίζεται ότι «η ικανότητα αντεπίθεσης είναι απαραίτητη» και σημειώνεται ότι κανένα προληπτικό πλήγμα «δεν θα γίνει ανεκτό». Σημειωτέον, πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο μέχρι και για αγορές 500 αμερικανικών πυραύλων Κρουζ «Tomahawk» που προετοιμάζονται, αλλά και για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς SM-6.

Τέλος, διαμηνύεται ρητά ως προτεραιότητα η ενίσχυση της συνεργασίας των «δυνάμεων αυτοάμυνας» (οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας) και του Λιμενικού με δυνάμεις άλλων χωρών. Οπως είπε ο πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, «η θεμελιώδης ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων μας είναι η πιο επείγουσα πρόκληση μέσα σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας».

Σχολιάζοντας το νέο ιαπωνικό δόγμα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, έσπευσε να δηλώσει ότι «ο στόχος της Ιαπωνίας να αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις της στην άμυνα θα ενισχύσει και θα εκσυγχρονίσει τη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, εκτίμησε ότι φανερώνεται «η ένθερμη δέσμευση της Ιαπωνίας στη διατήρηση της διεθνούς τάξης που είναι βασισμένη σε κανόνες και σε μια ελεύθερη και ανοικτή περιφέρεια του Ινδο-Ειρηνικού».

Τα δύο αμερικανικά υπουργεία σε κοινή τους ανακοίνωση επιδοκιμάζουν «τη δέσμευση της Ιαπωνίας για τον εκσυγχρονισμό της συμμαχίας μας μέσα από αυξημένες επενδύσεις σε ενισχυμένους ρόλους, αποστολές και ικανότητες και στενότερη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους και εταίρους». Καλωσορίζουν δε «τη σημασία που η Ιαπωνία διαθέτει στον συντονισμό ενός μεγαλύτερου εύρους εταίρων στον Ινδο-Ειρηνικό και παγκοσμίως. Από το Αφγανιστάν ως την Ουκρανία, η Ιαπωνία αποτελεί αναντικατάστατο εταίρο μας στην αντιμετώπιση των πιο πιεστικών προκλήσεων για την παγκόσμια σταθερότητα».

Νέα γυμνάσια Ρωσίας - Κίνας

Στο μεταξύ, αύριο, ξεκινούν στην περιοχή νέα γυμνάσια Ρωσίας - Κίνας, που θα διαρκέσουν έως τις 27/12.

Πρόκειται για ασκήσεις που οι δύο δυνάμεις διεξάγουν κάθε χρόνο από το 2012, οι οποίες βέβαια με δεδομένη την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αποκτούν νέες διαστάσεις. Οι ασκήσεις θα περιλάβουν εκτοξεύσεις πυραύλων και πυρά πυροβολικού στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Ρωσική ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο κύριος λόγος των γυμνασίων είναι να ενισχυθεί η ναυτική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα και να διατηρηθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού».

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στα τέσσερα πλοία της που θα πάρουν μέρος στις ασκήσεις θα περιλαμβάνεται και το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Varyag». Ακόμα, θα συμμετάσχουν έξι κινεζικά πλοία, μαζί με αεροπλάνα και ελικόπτερα και από τις δύο πλευρές.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα αναμένεται να φτάσει στο Πεκίνο η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, με αφορμή την 50η επέτειο σύναψης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Αντ. Αλμπανέζι, υποστήριξε ότι «η Αυστραλία επιδιώκει μια σταθερή σχέση με την Κίνα. Θα συνεργαστούμε όποτε μπορούμε, θα διαφωνήσουμε όποτε το οφείλουμε και θα δεσμευτούμε για το εθνικό συμφέρον».

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί, με φόντο και την πολύμορφη ενίσχυση της συνεργασίας Αυστραλίας - ΗΠΑ, μέσα από σχήματα όπως η Quad, η AUKUS, στρατιωτικές συμφωνίες κ.ά. Είναι ενδεικτικοί οι δασμοί που επιβλήθηκαν εκατέρωθεν σε διάφορα προϊόντα, οι υψηλοί τόνοι για στρατιωτικές συνεργασίες με νησιά του Ειρηνικού που και οι δύο πλευρές εντείνουν κ.ά.

Νέες πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας

Σε νέες δοκιμές δύο βαλλιστικών πυραύλων προχώρησε την Κυριακή η Βόρεια Κορέα, με κατεύθυνση την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (Θάλασσα της Ιαπωνίας). Σύμφωνα με τα επιτελεία της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, οι δύο πύραυλοι έφθασαν σε ύψος 500 - 550 χιλιομέτρων, ενώ κάλυψαν απόσταση 250 χιλιομέτρων.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε πως δοκίμασε «με επιτυχία» νέο κινητήρα «στερεού καυσίμου», ικανό να δώσει «μεγάλη ώθηση», κάνοντας λόγο περί «επιστημονικής και τεχνολογικής εγγύησης για την ανάπτυξη νέου όπλου στρατηγικού τύπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ