Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
Συγκάλυψη και απειλές για «στόματα κλειστά»

Eurokinissi

Με την επιχείρηση συγκάλυψης, που έχει στήσει από την πρώτη κιόλας μέρα η κυβέρνηση της ΝΔ, να είναι σε εξέλιξη, στην οποία περιλαμβάνονται ακόμα και προληπτικές «υπενθυμίσεις» - απειλές από στελέχη του κόμματος για ποινές φυλάκισης σε όποιον «ανοίξει το στόμα του», ξεκινάνε την ερχόμενη Τρίτη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, οι καταθέσεις των προσώπων που εμπλέκονται με τις υποθέσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών.

Οι πρώτοι που έχουν κληθεί είναι οι δύο πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θ. Δραβίλλας και Ι. Ρουμπάτης. Ενώ την Τετάρτη θα ακολουθήσουν οι άλλοι δύο διοικητές της ΕΥΠ, ο πρώην Π. Κοντολέων και ο νυν Θ. Δεμίρης και έπεται συνέχεια.

Η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι συνεδριάσεις «κεκλεισμένων των θυρών», δηλαδή απόρρητες, με τους βουλευτές να μην έχουν άμεση πρόσβαση ούτε στα πρακτικά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, σχετικά με το απόρρητο που επικαλείται η κυβερνητική πλειοψηφία, ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που αποδεικνύει ότι δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, όπως η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Οτσαλάν που είχε συγκροτηθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή άπτονταν εθνικών θεμάτων και της εξωτερικής πολιτικής, πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, μέλη της Επιτροπής όπως οι Γ. Βαρβιτσιώτης, Μ. Εβερτ, Πρ. Παυλόπουλος, Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη και άλλοι με υπόμνημά τους διαμαρτύρονταν για τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης, όπως έλεγαν, της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) της Επιτροπής, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η μη χορήγηση πρακτικών στους βουλευτές, «παρά το γεγονός ότι αυτό - δηλαδή η χορήγηση των πρακτικών - ήταν απόλυτα νόμιμο», όπως ανέγραφαν στο υπόμνημά τους. Σχολίαζαν μάλιστα ότι «πιστεύουμε ότι τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, ουδέποτε άλλοτε ο θεσμός της Εξεταστικής Επιτροπής υπηρέτησε τόσο πιστά τις κυβερνητικές προθέσεις»...

Μακριά από τη διερεύνηση τα πρόσωπα που τελικά θα καταθέσουν

Χτες, η δεύτερη μέρα των συνεδριάσεων της Επιτροπής ήταν αφιερωμένη ακριβώς στη διαμόρφωση της λίστας των προσώπων που θα κληθούν στην Επιτροπή, με τον τελικό λόγο να έχει βέβαια η κυβερνητική πλειοψηφία, της οποίας οι προθέσεις είναι πλέον σαφείς...

Ετσι, σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ στην Επιτροπή θα κληθούν να καταθέσουν ακόμα - πέρα από τους πρώην διοικητές και τον νυν της ΕΥΠ - ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της ΑΔΑΕ, στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (μέχρι χτες το απόγευμα, κατά τις πληροφορίες, η ΝΔ δεν είχε καταλήξει αν θα καλέσει μόνο την προσωρινή διοικήτρια της Αρχής Αλ. Ρογκάκου ή και τον προηγούμενο Αγ. Μπίνη), οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών KRIKEL και INTELLEXA και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ απέρριψε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συμφώνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, να κληθούν στην Επιτροπή ο πρωθυπουργός και υπουργοί, με αποτέλεσμα τα δύο κόμματα να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.

Ο δε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με δήλωσή του χτες έλεγε ότι «αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες, δεν είναι όσοι θα αποκαλύψουν την αλήθεια. Αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπίας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τη συγκάλυψη «με αποκλεισμό όλων των κρίσιμων μαρτύρων από την Εξεταστική».

Εκφοβισμός και απειλές για συγκάλυψη του σκανδάλου

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, κατήγγειλε την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών και παρακολουθήσεων.

Οπως τόνισε: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της ελεγχόμενης από τη ΝΔ πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτή διαμορφώνει το έδαφος για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Σε αυτό το έδαφος κινούνται και οι απαράδεκτες απειλές της κ. Μπακογιάννη. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το κλίμα απειλών και εκφοβισμού.

Το ΚΚΕ αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια αντιπάλεψε και θα αντιπαλεύει καθημερινά. Είναι φανερό ότι καταψηφίσαμε την πρόταση πλειοψηφίας (της ΝΔ) για το ποιοι μάρτυρες θα εξεταστούν. Δεν θα διευκολύνουμε τις προσπάθειες της πλειοψηφίας για συγκάλυψη.

Αντίθετα, θα επαναφέρουμε με κάθε ευκαιρία τις προτάσεις μας για τους μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν, για την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης όλων των υποθέσεων, για την αποκάλυψη του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και τη δράση των πολυπλόκαμων μηχανισμών παρακολούθησης».

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη λίστα μαρτύρων

Το ΚΚΕ συμφώνησε με την ουσία της αντίστοιχης πρότασης, που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, και επιπλέον ζήτησε να κληθούν ακόμα και πρόσωπα που αφορούν την περίοδο στην οποία απλώνονται οι παρακολουθήσεις σε βάρος της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τα πολιτικά πρόσωπα οι:

- Κοντονής Σταύρος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

- Καλογήρου Μιχάλης, υπουργός Δικαιοσύνης επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

- Τσιάρας Κωνσταντίνος, υπουργός Δικαιοσύνης

- Κατρούγκαλος Γιώργος

Από την ΑΔΑΕ

- Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της Αρχής

- Χρήστος Ζαμπίρας, πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ (2015-'19)

Επίσης, τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις αντίστοιχες Ομάδες Ελέγχου που συγκρότησε η ΑΔΑΕ. Οι εμπλεκόμενοι εισαγγελείς. Οι υπεύθυνοι Ασφάλειας και Απορρήτων των παρόχων τηλεφωνίας. Οι υπεύθυνοι της Κρατικής Ασφάλειας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αρχές και πάροχοι από τις χώρες: Εσθονία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Πολωνία, Φινλανδία, Ολλανδία, Μάλτα, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία, Βέλγιο και ΗΠΑ για το θέμα του email που στάλθηκε μέσω «σκοτεινού διαδικτύου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ