Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εντείνεται ο ενδοαστικός καβγάς στην ΕΕ για τα συμφέροντα των ομίλων

Σήμερα η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της λυκοσυμμαχίας

Ενδοαστικές αντιθέσεις στην ΕΕ και παζάρια για τα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης έρχονται πιο έντονα στην επιφάνεια μετά την προχτεσινή παρουσίαση των προτάσεων της Κομισιόν για την «αντιμετώπιση» των υψηλών τιμών Ενέργειας και ενόψει της σημερινής έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα που υπάρχει πλήρης συμφωνία στο φόρτωμα του «λογαριασμού» της «εξοικονόμησης» στις πλάτες των λαών.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία και μέσα, σύγκλιση θέσεων στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ καταγράφεται στην πρόταση για παροχή νέων τεράστιων κρατικών πακέτων σε μονοπώλια εισαγωγής Ενέργειας, όπως και φορολόγηση των «υπερκερδών» των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από πηγές χαμηλού κόστους (ΑΠΕ, λιγνίτης, πυρηνική ενέργεια), με βασικό κριτήριο τη συνολικότερη στήριξη των καπιταλιστικών οικονομιών και τη διασφάλιση της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής».

Αντιθέσεις καταγράφονται ωστόσο σε άλλα σημεία του σχεδίου της Κομισιόν και ιδιαίτερα στην πρόταση για επιβολή ανώτατης τιμής (πλαφόν) στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπέρ φαίνεται ότι τάσσονται οι χώρες της Βαλτικής, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου, παράλληλα με χώρες που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα για καύσιμα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ορισμένες χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Τσεχία, που πρώτη εξέφρασε αντιρρήσεις, η Ουγγαρία - το μέλος της ΕΕ με τους στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα - και η Σλοβακία θεωρούν πως η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό αέριο περιπλέκει το πρόβλημα. Εκτιμούν επίσης πως το μέτρο μπορεί να τις αποκόψει εντελώς από τις προμήθειες αερίου που ήδη είναι μειωμένες, καθώς η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει εντελώς τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε όσες χώρες επιβάλουν πλαφόν στην τιμή αγοράς του. Ειδικά η Ουγγαρία θέτει θέμα ομόφωνης έγκρισης οποιουδήποτε σχεδίου και όχι με πλειοψηφία, όπως προβλέπει η διαδικασία έκτακτης ανάγκης και επιθυμεί η Κομισιόν.

Η Πολωνία και η Ιταλία υποστηρίζουν το να τεθεί πλαφόν συνολικά στις τιμές του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ.

Η Γερμανία αναφέρεται ότι τηρεί στάση επιφύλαξης στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό αέριο, ενώ άλλες χώρες αμφισβητούν το αντίκτυπο του μέτρου στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ομοφωνία για το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό...

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι η ομοφωνία των αστικών κυβερνήσεων για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με τη μία ή την άλλη παραλλαγή των μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε το αντιλαϊκό χαράτσι στην Ενέργεια που φόρτωσε στον γερμανικό λαό και παραδέχθηκε ότι ο λόγος που επιβλήθηκε ήταν για να διασωθούν τόσο οι ενεργειακοί όμιλοι - πάροχοι όσο και όμιλοι που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο.

Αντίστοιχα παραδέχθηκε πως η λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» στην οικονομία γίνεται κυρίως για την απεξάρτηση από ρωσικούς υδρογονάνθρακες και δευτερευόντως για την «προστασία» του περιβάλλοντος. Απέφυγε δε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν φοβάται ότι θα υπάρξουν λαϊκές εξεγέρσεις, προτιμώντας να αναφερθεί στις «δύσκολες στιγμές που βιώνει η Γερμανία».

Για τη δε φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών Ενέργειας από άλλες πηγές, πλην φυσικού αερίου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι σαφώς ένα μέτρο για να σωθεί η αγορά ως αγορά».

ΗΠΑ: Παζάρια και πιέσεις για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Αντεγιέμο, συνεχίζοντας τις πιέσεις σε κομβικές χώρες - εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Ινδία, προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, είπε σε συνέντευξή του ότι η Ινδία (που εισάγει, όπως και η Κίνα, τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου) «συμφώνησε» να συνεχίσει τις συνομιλίες σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του G7 για την επιβολή πλαφόν.

Ο Αντεγιέμο δεν αποκάλυψε την τιμή - στόχο για το ανώτατο όριο, δηλώνοντας πως θα πρέπει να είναι «αποτελεσματική» ακόμη και αν η Ινδία και άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο (όπως η Κίνα) δεν συμμετάσχουν, επειδή θα δημιουργήσει «μεγαλύτερη διαφάνεια».

Βρετανία: Διετές «πάγωμα» λογαριασμών που... ακρίβυναν 54% σε έξι μήνες!

Το διετές «πάγωμα» των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου στη Βρετανία - που έχουν ήδη «απογειωθεί» το τελευταίο εξάμηνο - ώστε να μην ξεπερνά ο ετήσιος λογαριασμός τις 2.500 στερλίνες ανά ένα μέσο νοικοκυριό, ανακοίνωσε χτες η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας.

Το κόστος του λεγόμενου «παγώματος» (υπολογίζεται σε πάνω από 150 δισ. στερλίνες) θα καλυφθεί από τη φορολογία - δηλαδή από τον βρετανικό λαό - χωρίς να αγγιχτούν καν τα υπερκέρδη των μονοπωλίων Ενέργειας, «για να μη θιγούν οι επενδύσεις».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκανε η Τρας στη Βουλή, προβλέπεται να αφαιρεθούν το ίδιο διετές διάστημα οι λεγόμενοι «πράσινοι» φόροι, ύψους 150 στερλινών ανά νοικοκυριό.

Κατά τα λοιπά το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει επίσης τη χορήγηση νέων αδειών γεώτρησης για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, την επίσπευση επενδύσεων που θα στοχεύουν στην παραγωγή «καθαρών» μορφών Ενέργειας, αλλά και την άρση της απαγόρευσης των γεωτρήσεων για σχιστολιθικό αέριο. Τέλος, η κυβέρνηση θα διατηρήσει το έκτακτο βοήθημα των 400 στερλινών που είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ενώ γίνεται λόγος για υποτιθέμενο «πάγωμα» των λογαριασμών - που θα αυξάνονταν κατά 80% από 1η Οκτώβρη - τα λαϊκά νοικοκυριά τούς είδαν να αυξάνονται τουλάχιστον 54% από την περασμένη άνοιξη, με αποτέλεσμα από τότε εκατομμύρια πολίτες να δυσκολεύονται να πληρώσουν.

Χτες, στο μεταξύ, η Λιζ Τρας συζήτησε την «ενεργειακή κρίση» στην Ευρώπη με τον Ολαφ Σολτς. Οπως ανακοινώθηκε, συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της «ενεργειακής ανθεκτικότητας» και «ανεξαρτησίας», απέναντι στον «οικονομικό εκβιασμό της Ρωσίας». Η Λιζ Τρας είπε επίσης στον Ολαφ Σολτς ότι επιθυμεί να διευρύνει τη διμερή «αμυντική» συνεργασία και να βρεθεί μια λύση στην αντιπαράθεση Λονδίνου - Βρυξελλών για την εφαρμογή των συμφωνιών που υπογράφηκαν μετά το Brexit.

Στο 12% η παραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά στην ΕΕ

Τα φωτοβολταϊκά συνεισέφεραν αυτό το καλοκαίρι το 12% του ηλεκτρισμού που κατανάλωσε η ΕΕ, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ για τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών Ember.

Μεταξύ του Μάη και του Αυγούστου, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά συστήματα ανήλθε σε 99,4 τεραβατώρες (TWh).

Σύμφωνα με την έκθεσή του, οι 18 από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ κατέγραψαν αυτό το καλοκαίρι ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού με τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική, ειδικά η Ολλανδία (23% του ενεργειακού μείγματος), η Γερμανία (19%) και η Ισπανία (17%).

Η Γαλλία αντίθετα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο, με μόλις το 7,7% της παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα να προέρχεται από φωτοβολταϊκά συστήματα αυτό το καλοκαίρι.

Χωρίς αυτήν την παραγωγή, η ΕΕ θα ήταν υποχρεωμένη να εισαγάγει 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου επιπλέον, υπολόγισαν οι αναλυτές, έναντι τιμήματος 29 δισ. ευρώ στις τιμές που καταγράφονταν από τον Μάη ως τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Διεθνούς Ενέργειας (ΙΕΑ) διαπίστωσε σε έκθεσή της πως η λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια» (στην οποία υπολογίζει ...και τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ρεύματος) έχει δημιουργήσει πάνω από 50% περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις γεωτρήσεις και βιομηχανίες υδρογονανθράκων. Εκτιμάται πως πάνω από το 50% των περίπου 65 εκατ. θέσεων εργασίας του τομέα της Ενέργειας παγκοσμίως, εκτός της Ρωσίας και χωρών της Μέσης Ανατολής, αφορούν «πράσινη Ενέργεια». Προβλέπεται επίσης ότι ως το 2030 μπορεί να δημιουργηθούν έως και 14 εκατ. νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της Ενέργειας διεθνώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτιμήσεις για «πρωτοφανή» ανάπτυξη στις «πράσινες» μπίζνες των ΑΠΕ(2022-12-07 00:00:00.0)
Συσκότιση στα νοικοκυριά και μέτρα ενίσχυσης για «πράσινες» μπίζνες(2022-10-01 00:00:00.0)
Κρατικοποίηση του ενεργειακού μονοπωλίου «Uniper» στη Γερμανία(2022-09-22 00:00:00.0)
Το «ράλι» ακρίβειας στην Ενέργεια είναι μόνιμη κατάσταση για τον λαό(2022-01-21 00:00:00.0)
Μεγαλώνει ο χορός των κερδών(2009-04-23 00:00:00.0)
Φορο - κίνητρα για φυσικά πρόσωπα(2006-04-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ