Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ»
Φιέστα με Μητσοτάκη για «real estate» της Εκκλησίας

Στην τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και ΤΑΙΠΕΔ για την «αξιοποίηση» έκτασης της Εκκλησίας στο Σχιστό παρέστη χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αφορά κτήμα που ανήκει στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ). Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την «ολιστική αξιοποίηση» της έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, «που βρίσκεται σε κομβική θέση, καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά».

Πρόκειται για κανονικό «real estate» στην περιοχή Σχιστού - Σκαραμαγκά, όπου σχεδιάζονται χρήσεις όπως γραφεία, κατοικίες, χώροι logistics, εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, «ήπιες» βιομηχανικές δραστηριότητες, εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, ακόμη και καύσης απορριμμάτων.

Επισήμως, το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια. Το, δε, ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.

Στη σχετική φιέστα ο πρωθυπουργός παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (είναι και πρόεδρος της «ΣΧΙΣΤΟ ΑΕ») είπε ότι γίνεται «το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ΄ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει», καθώς στην κυβέρνηση «θέλουμε η Εκκλησία να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της και μέσα από τα έσοδα από αυτήν την ακίνητη περιουσία, να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο».

Στην ουσία της υπόθεσης, βέβαια, υπογράμμισε, δείχνοντας και το μέγεθος της μπίζνας, ότι «η δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά».

Για να χρυσώσει εξάλλου το χάπι στον λαό της Δυτικής Αθήνας, που έχει τεράστια ανάγκη από ελεύθερους χώρους και πράσινο, έταξε ότι θα μπορέσουν «να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος», με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται σχετικά ότι «στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα».

Σημειωτέον, επισήμως το έργο θα αναπτυχθεί μεν σε έκταση ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, αλλά περιλαμβάνει και χώρο ενταγμένο από το 1999 (ν. 2742/99) στην Α' Ζώνη Προστασίας του όρους Αιγάλεω, χαρακτηρισμένου εδώ και πάνω από μισό αιώνα ως τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Μεγάλο τμήμα της έκτασης έχει χαρακτηριστεί ως δασική αλλά και ως αρχαιολογικός χώρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ