Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στα «σύννεφα» οι επιχειρηματικοί όμιλοι με «ζεστό» χρήμα και προνόμια

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση των «επενδυτικών» σχεδίων της Google για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region (περιοχή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους) στην Ελλάδα και την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη μίλησε, χτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι «οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα», καθώς «κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων». Πρόσθεσε ότι το «όραμά» του είναι «ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα» της χώρας «και βασικός πυλώνας αυτού του εθνικού σχεδίου είναι το σχέδιό μας "Ελλάδα 2.0". Είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας». Αποσιώπησε ότι το σχέδιο αυτό φέρνει, εν είδει μνημονίου, νέες θυσίες για τους εργαζόμενους και τον λαό με στόχο τα κέρδη των λίγων, ευθυγραμμιζόμενο τόσο με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της ΕΕ όσο και με τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου.

Ενώ σημείωσε ότι για να προσελκυσθούν «επενδύσεις» σαν αυτή της Google, «ο δρόμος βέβαια, το γνωρίζετε καλά, δεν στρώθηκε από μόνος του. Δόθηκαν πολλές μάχες, καταπολεμώντας το θηρίο της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό και το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, αλλάζοντας νοοτροπίες, διορθώνοντας ιδιοτροπίες, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο (...) ώστε αυτός με την σειρά του να επιστρέψει πίσω στις επιχειρήσεις τις οποίες ελαφρύνουμε με περισσότερα φορολογικά κίνητρα, με μειωμένους φόρους, μειωμένες εισφορές, αλλά δίνοντας και ακόμα πιο ενισχυμένα κίνητρα για καινοτόμες επενδύσεις όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα». Περιέγραψε έτσι ο ίδιος το κόκκινο χαλί που στρώνει στους μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσα από νέα φορολογικά προνόμια και χρηματοδοτήσεις, συν την παραπέρα επέλαση του εργασιακού μεσαίωνα.

Οπως επιβεβαιώνουν και τα όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός, οι επενδύσεις από μεγάλους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους σε υποδομές «υπολογιστικού νέφους» στην Ελλάδα, μόνο τυχαίες δεν είναι.

Μεταξύ άλλων έχουν ως επίδικο την «πίτα» των 7 δισ. ευρώ που με βάση τις «προδιαγραφές» του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ θα κατευθυνθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας» στην Ελλάδα. Θα γίνουν δηλαδή προνόμια, «ζεστό» χρήμα, υποδομές και διευκολύνσεις, στην προσπάθεια να ανοίξουν νέα πεδία - «ψηφιακής» - κερδοφορίας, ενώ στόχο έχουν να διευκολύνουν συνολικά την είσοδο των αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρωενωσιακή αγορά όπως και σε αυτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αξίζει άλλωστε να θυμίσουμε ότι όπως προβλέπει και το νομοσχέδιο για την «ψηφιακή διακυβέρνηση» που έχει περάσει με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, το Δημόσιο από φέτος θα στραφεί αποκλειστικά και υποχρεωτικά σε υπηρεσίες «υπολογιστικού νέφους» (Cloud), μεταξύ άλλων παραδίδοντας και τα πολύτιμα - από πολλές απόψεις - αυτά δεδομένα στους επιχειρηματικούς ομίλους, με όλες τις επικίνδυνες προεκτάσεις βέβαια που έχει η κίνηση αυτή, όπως δείχνουν και οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων, αλλά και συνολικά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που διαμορφώνουν πλαίσιο ασφυκτικών μέτρων χαφιεδισμού και συνολικά ελέγχου των «κρίσιμων» υποδομών. Ενώ όσον αφορά τα περί «ψηφιοποίησης» του αστικού κράτους, όπως δείχνει και η ως τώρα πείρα, αυτή αξιοποιείται ώστε πιο αποτελεσματικά να προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ