Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέο πακέτο - μαμούθ για τη στήριξη των μονοπωλίων στη Γερμανία

...ενώ ο πληθωρισμός σπάει ρεκόρ 71 χρόνων και εντείνονται «νουθεσίες» για «εξοικονόμηση Ενέργειας» στα λαϊκά νοικοκυριά

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης για την παρουσίαση των νέων μέτρων στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης για την παρουσίαση των νέων μέτρων στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας
Με πακτωλούς δισεκατομμυρίων για τη στήριξη των μονοπωλίων απαντούν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ στις αυξανόμενες προβλέψεις για την εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης, την ίδια ώρα που το εργατικό - λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται από τον τεράστιο πληθωρισμό και τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται να περικόψουν ακόμα περισσότερα από την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους σε θέρμανση και Ενέργεια, επειδή δεν πιάνονται οι στόχοι της «εξοικονόμησης» για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, στη Γερμανία, τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας (Ifo, ΙfW, IWH και RWI, με τη συμβολή και των Wifo και IHS), με κοινή πρόβλεψή τους προχώρησαν στην αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2022, στο 1,4% από το 2,7% που προέβλεπαν τον περασμένο Απρίλη, ενώ για το 2023 προβλέπουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,4%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,1%.

Η γερμανική παραγωγή θα διαμορφωθεί 160 δισ. ευρώ χαμηλότερα αυτό το έτος και στο επόμενο, σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν πριν από πέντε μήνες, εν μέρει λόγω της δραστικής αύξησης του ενεργειακού κόστους, εκτιμούν τα ινστιτούτα σε μια διετή έκθεση την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για τις δικές της εκτιμήσεις.

Τα ινστιτούτα προειδοποιούν μάλιστα ότι αν και η «ενεργειακή κρίση» αναμένεται να υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ πάνω από τα προ κρίσης επίπεδα, που σημαίνει «μόνιμη απώλεια ευημερίας για τη Γερμανία».

Γερμανία: Αξιώσεις και πανηγύρια του κεφαλαίου για τα νέα κυβερνητικά μέτρα

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην εκτίναξη των τιμών Ενέργειας για τα γερμανικά μονοπώλια, ο Μ. Wansleben, γενικός διευθυντής του βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου DIHK, «προειδοποιεί» για συνέπειες, για «διακοπή παραγωγής, απώλειες στη δημιουργία αξίας, μετεγκατάσταση της παραγωγής στο εξωτερικό, ακόμη και κλείσιμο εργοστασίων». «Ο αριθμός των επιχειρήσεων που είτε δεν λαμβάνουν καθόλου συμβόλαια προμήθειας Ενέργειας είτε τα λαμβάνουν μόνο σε ακραίες τιμές, αυξάνεται για την ώρα», ανέφερε.

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού «ακούει» άμεσα τις «προειδοποιήσεις» αυτές των μονοπωλίων. Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Ο. Σολτς, ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας, ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα κρατικά επιδοτούμενο «φρένο» στην τιμή του φυσικού αερίου καθώς και μείωση του φόρου επί των πωλήσεων καυσίμων.

Το προσωρινό «φρένο» στην τιμή του φυσικού αερίου και του ρεύματος θα επιδοτήσει έως την άνοιξη του 2024 την κατανάλωση, εξασφαλίζοντας τα τεράστια έσοδα των μονοπωλίων της Ενέργειας. Ως μέτρο θα αντικαταστήσει την προγραμματισμένη επιβολή έκτακτης εισφοράς για την κατανάλωση φυσικού αερίου, τα έσοδα της οποίας θα πήγαιναν και πάλι στα μονοπώλια του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζονται οι ενεργειακοί όμιλοι, ενώ και με το νέο μέτρο του «φρένου» ο λογαριασμός θα καταλήξει μέσω της φορολογίας πάλι στις πλάτες του γερμανικού λαού. Επιπλέον, θα μειωθεί στο 7% από 19% ο φόρος επί των πωλήσεων στο φυσικό αέριο.

Καθόλου τυχαία, τα γερμανικά μονοπώλια έσπευσαν να χαιρετίσουν το νέο πακέτο. «Αυτή είναι μια σημαντική ανακούφιση», δήλωσε ο Wolfgang Grosse Entrup, επικεφαλής του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών (VCI), «τώρα χρειαζόμαστε λεπτομέρειες γρήγορα, καθώς οι εταιρείες έχουν όλο και περισσότερο την πλάτη τους στον τοίχο».

Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί με νέο δανεισμό φέτος, καθώς το Βερολίνο κάνει χρήση της αναστολής του συνταγματικά κατοχυρωμένου ορίου για το νέο χρέος στο 0,35% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να συμμορφωθεί με το όριο ξανά από το επόμενο έτος.

Νέο ρεκόρ του πληθωρισμού - Εντείνονται οι πιέσεις για «εξοικονόμηση»

Σε αυτό το φόντο, ο πληθωρισμός στη Γερμανία συνεχίζει να σπάει ρεκόρ δεκαετιών, χτυπώντας το εισόδημα των εργαζομένων και του λαού. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, ο πληθωρισμός (υπολογισμένος με βάση τα πρότυπα της ΕΕ) έφτασε στο 10,9% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβρη, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από τον Δεκέμβρη του 1951!

Τον Σεπτέμβρη οι τιμές της Ενέργειας αυξήθηκαν κατά 43,9% σε ετήσια βάση και οι τιμές των τροφίμων κατά 18,7%. Αλλοι παράγοντες που οδηγούν τον πληθωρισμό στα ύψη είναι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών, καθώς η οικονομική ανάκαμψη βρισκόταν σε εξέλιξη, πριν καν την κλιμάκωση του «ενεργειακού πολέμου» με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στην προαναφερθείσα κοινή έκθεσή τους, τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα προβλέπουν «απογειωμένο» πληθωρισμό και το 2023, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 8,8%.

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι νουθεσίες για μεγαλύτερη «εξοικονόμηση» Ενέργειας από τα λαϊκά νοικοκυριά: Η ρυθμιστική αρχή δικτύων της Γερμανίας με ανακοίνωσή της τόνισε πως τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις χρησιμοποίησαν υπερβολικά πολύ φυσικό αέριο την περασμένη βδομάδα, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν, και δήλωσε ότι απαιτείται εξοικονόμηση τουλάχιστον 20% για να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου τον χειμώνα. Σημειώνει συγκεκριμένα ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 14,5% σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την περίοδο 2018 - 2021.

Ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος της υπηρεσίας, χαρακτήρισε τα στοιχεία «πολύ απογοητευτικά»... Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποθηκευτεί φυσικό αέριο, ακόμη και αν πέσουν ακόμη περισσότερο οι θερμοκρασίες τον χειμώνα, και ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τον καθένα ξεχωριστά»...

Οι «καμπάνες» για τα κρατικά χρέη χτυπούν και πάλι για τους λαούς

Την ίδια ώρα που ανακοινώνονται νέα πακέτα - μαμούθ για τη στήριξη των μονοπωλίων, εντείνονται και οι «νουθεσίες» και οι προειδοποιήσεις για την αύξηση του κρατικού χρέους, με την «καμπάνα» να χτυπά και πάλι για τους λαούς, οι οποίοι θα πληρώσουν με νέες περικοπές και νέα χαράτσια για τη «βιωσιμότητα» του χρέους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Ολι Ρεν, δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφύγουν να αυξήσουν υπερβολικά τις δαπάνες τους λόγω της «ενεργειακής κρίσης», καθώς «η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους για περισσότερες από το ένα τρίτο των χωρών της Ευρωζώνης, βρίσκεται σε σοβαρή απειλή».

«Οι προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να εντοπίσουν τρόπους περιορισμού των λογαριασμών Ενέργειας των νοικοκυριών, είναι κατανοητές. Αλλά η αδιάκριτη αύξηση των δαπανών δεν θα βοηθούσε στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού», αναφέρει ο Ρεν σε ανακοίνωσή του.

Στα «καμπανάκια» ήρθε να προστεθεί και η νέα υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, ο οποίος υποχώρησε περισσότερο και από το αναμενόμενο κατά τον μήνα Σεπτέμβρη, όπως έδειξαν στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χτες.

Συγκεκριμένα, ο μηνιαίος δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 93,7 μονάδες τον Σεπτέμβρη από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 97,3 τον Αύγουστο.

Η εμπιστοσύνη φαίνεται ότι μειώθηκε σε όλους τους οικονομικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου, αλλά και μεταξύ των καταναλωτών, έδειξαν τα στοιχεία της Κομισιόν, την ώρα που αυξάνονται οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε όλους τους τομείς.

Η πτώση του κλίματος ήταν πιο έντονη μεταξύ των κατασκευαστών και των καταναλωτών, με τους διευθυντές του κλάδου να μειώνουν τις προσδοκίες τους για μελλοντική παραγωγή και εξαγωγές.

Νέες «προσαρμογές» στις κρατικές ενισχύσεις ζητά η μεγαλοεργοδοσία

Σε ένα τέτοιο «κλίμα», η BusinessEurope, η ένωση της μεγαλοεργοδοσίας της ΕΕ, απηύθυνε αντίστοιχες «προειδοποιήσεις» με τα γερμανικά μονοπώλια, για τις υψηλές τιμές του αερίου και του ηλεκτρικού που δημιουργούν «επικείμενο κίνδυνο» να υπάρξουν «απώλειες παραγωγής» και «διακοπή της λειτουργίας χιλιάδων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων».

Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η εργοδοτική ένωση, στην οποία συμμετέχουν ενώσεις βιομηχάνων και μονοπωλίων όπως η Medef της Γαλλίας και η BDA της Γερμανίας, ζητεί κυρίως μια «χαλάρωση» στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν «δυσχέρειες», κατεπείγουσα αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτές του φυσικού αερίου καθώς και κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Περίπου το «70% της ευρωπαϊκής παραγωγής λιπασμάτων σταμάτησε ή επιβραδύνθηκε, ενώ 50% της συνολικής ικανότητας παραγωγής αλουμινίου έχει χαθεί. Υφίσταται πραγματικός κίνδυνος επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι βιομηχανίες ισχυρής ενεργειακής έντασης να μετεγκατασταθούν οριστικά εκτός Ευρώπης», αναφέρει η BusinessEurope.

«Για να αποφύγουμε νέες απώλειες παραγωγής», η ένωση της μεγαλοεργοδοσίας αξιώνει «το κοινοτικό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων να προσαρμοστεί περαιτέρω ώστε να επιτραπεί προσωρινά στα κράτη - μέλη να χορηγούν ενισχύσεις τις οποίες οι πληγείσες επιχειρήσεις έχουν τόσο ανάγκη».

Προσθέτει επιπλέον ότι «είναι απαραίτητο να κάνουμε περισσότερα για να αυξήσουμε την προσφορά Ενέργειας στην Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω την εξωτερική δράση επί των προμηθευτών και να αναπτύξουμε το ταχύτερο επιπλέον δυνατότητες αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια, την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά «προσωρινές νομοθετικές προσαρμογές» για τη «διευκόλυνση» της παραγωγής Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χτες επιβεβαίωσαν τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο μισό του 2022.

Ειδικότερα, το αμερικανικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση στην τρίτη της εκτίμηση για την οικονομία. Το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,6%.

Συζητήσεις για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στον ΟΠΕΚ+

Τις ενεργειακές πιέσεις στα ευρωπαϊκά μονοπώλια αναμένεται να εντείνουν και οι συζητήσεις που έχουν αρχίσει τα κορυφαία μέλη του ΟΠΕΚ+ (σχήμα στο οποίο συμμετέχει και η Ρωσία) σχετικά με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση της ομάδας στις 5 Οκτωβρίου.

Μια πηγή του ΟΠΕΚ δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι μια μείωση είναι «πιθανή», ενώ δύο άλλες πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι τα βασικά μέλη έχουν μιλήσει για το θέμα.

Η Ρωσία ενδέχεται να προτείνει στον ΟΠΕΚ+ τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου περίπου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στην επόμενη συνάντησή του τον Οκτώβριο, ανέφερε πηγή που γνωρίζει τη ρωσική άποψη επί του θέματος.

Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει αρνηθεί το προηγούμενο διάστημα να αυξήσει την παραγωγή παρά την έντονη πίεση από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν απότομα αυτόν τον μήνα - σε σχέση πάντα με τα μεγάλα ύψη που έχουν φτάσει - λόγω των φόβων για την παγκόσμια οικονομία και του ράλι του δολαρίου μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Στη συνεδρίαση του Σεπτέμβρη ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μικρή μείωση της παραγωγής, κατά περίπου 100.000 βαρέλια τη μέρα από τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ