Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μεγαλώνουν οι δυσκολίες στην αναζήτηση πρόσκαιρων συμβιβασμών

Εντείνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ για τον τρόπο στήριξης των μονοπωλίων ανά χώρα - μέλος με τα «πυρά» των περισσότερων εκ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να στρέφονται κατά της Γερμανίας, με αφορμή το «χρυσό πακέτο» αρωγής ύψους 200 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε πριν από μία βδομάδα από την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Ολαφ Σολτς για τα γερμανικά μονοπώλια και τις επιχειρήσεις.

Σε κοινό άρθρο που υπέγραψαν σε ευρωπαϊκές εφημερίδες στις αρχές της βδομάδας οι Επίτροποι Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, και Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, κατηγόρησαν εμμέσως τη Γερμανία πως ξεκινά μία «κούρσα επιδοτήσεων», θέτοντας «υπό αμφισβήτηση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ενότητας που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας σχεδίου».

Πρότειναν έτσι έναν κοινό μηχανισμό στήριξης της ΕΕ απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές Ενέργειας με υπόδειγμα τον ευρωπαϊκό «μηχανισμό» SURE των 100 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας για τη στήριξη των μεγαλοεργοδοτών.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ζήτησε «κοινή στρατηγική» μέσα στις επόμενες βδομάδες και μήνες, ενώ πριν από μερικές μέρες ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είχε καταγγείλει «πιθανές επικίνδυνες και αδικαιολόγητες στρεβλώσεις» της αγοράς στην ΕΕ.

Μία μέρα μετά, σύμβουλος του Εμανουέλ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε σε δημοσιογράφους πως με το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Γερμανία τίθεται ζήτημα που «αφορά το τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας». «Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό, ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με τη λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας» κατέληξε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρόο, δήλωσε πως η συσσώρευση εθνικών μέτρων στήριξης, όπως αυτά που ανακοίνωσε η Γερμανία, δημιουργεί κίνδυνο αποδυνάμωσης της ισορροπίας της ενιαίας αγοράς και θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά. Διαμαρτυρήθηκε και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, κάνοντας λόγο για «αρχή κανιβαλισμού στην ΕΕ», επειδή «η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει τις δικές της εταιρείες με εκατοντάδες δισ. ευρώ (...) αλλά οι φτωχές χώρες δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο».

Μέρος στον χορό των αντιδράσεων πήρε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Με άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» πρότεινε «γνήσια ενεργειακή ένωση» εντός ΕΕ, αναφέροντας ότι εάν παραμερίσουν τις αντιθέσεις οι 27 χώρες - μέλη θα καταφέρουν να κατεβάσουν τις τιμές της Ενέργειας. «Φωτογραφίζοντας» και αυτός την αντιπαράθεση για το τεράστιο γερμανικό πακέτο, ανέφερε ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνοχή της ενιαίας αγοράς.

Απέναντι σε αυτές τις επικρίσεις, ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε μεσοβδόμαδα πως το πακέτο των 200 δισ. είναι «πολύ έξυπνο, πολύ ισορροπημένο και πολύ αποφασιστικό», προσθέτοντας ότι με τα χρήματα που θα διατεθούν θα στηριχθούν και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου. Απαντώντας στην κριτική που δέχεται εντός της ΕΕ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η αλληλεγγύη στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι πολλά από τα μέτρα της κυβέρνησής του (π.χ. δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου) δεν αφορούν μόνο τη Γερμανία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντιδράσεις για την απόφαση του ΟΠΕΚ+

Στο μεταξύ, η όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών και ενεργειακών ανταγωνισμών εντάθηκε περαιτέρω την Τετάρτη με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει από τον Νοέμβρη την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου έως 2 εκατ. βαρέλια, αγνοώντας τις παραινέσεις και πιέσεις των ΗΠΑ για αύξηση της παραγωγής.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που ανακοίνωσε την επικείμενη αποδέσμευση 10 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιερ κατηγόρησε ευθέως τον ΟΠΕΚ+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία) ότι ευθυγραμμίζεται με τη Μόσχα. Η ίδια δε χαρακτήρισε την απόφαση «λάθος» και «αποτέλεσμα εσφαλμένης κρίσης», καθώς είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει νέα κούρσα αύξησης των διεθνών τιμών «μαύρου χρυσού» ενώ απομένουν λίγες βδομάδες μέχρι τις αμερικανικές ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη.

Η κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, πάντως, στην ΕΕ προκάλεσε μέσα στη βδομάδα δύο αντιδράσεις. Αφενός προκάλεσε τη «νεκρανάσταση» του ισπανο-γερμανικού αγωγού φυσικού αερίου «MidCat» στη διάρκεια συνόδου ανάμεσα στον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, και τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, στην ισπανική πόλη Λα Κορούνια.

Αφετέρου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κατά των ΗΠΑ που ξέσπασε για τις αστρονομικές τιμές με τις οποίες πωλούν το φυσικό αέριο τα αμερικανικά μονοπώλια.

Ο Χάμπεκ μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα NOZ επέκρινε «ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και φιλικές», επειδή πετυχαίνουν αστρονομικές τιμές για το αέριο που πουλούν στην ΕΕ. Ζήτησε περισσότερη «αλληλεγγύη» από τις ΗΠΑ, θεωρώντας πως αφορά αρωγή «προς τους ενεργειακά πιεσμένους συμμάχους τους» στην Ευρώπη.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ