Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Μπαίνουν μπροστά τα επόμενα σχέδια στη σύγκρουση με τη Ρωσία

Ενα «γεμάτο» διήμερο ξεκινά σήμερα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας θα βάλουν κάτω τα επόμενα βήματα στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, στο Ουκρανικό και ευρύτερα.

Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο ότι σήμερα Τετάρτη η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας (Ukraine Defence Contact Group) θα συναντηθεί για πρώτη φορά στα κεντρικά του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολ. Ρέζνικοφ προγραμματίζεται να ενημερώσει τους «συμμάχους» για τις τελευταίες εξελίξεις στο έδαφος και τις «επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας για τον χειμώνα», όπως λέγεται επισήμως. Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαιρέτισε «τις πρόσφατες ανακοινώσεις των συμμάχων για την παροχή πιο προηγμένων συστημάτων αεράμυνας και άλλων δυνατοτήτων, και ανυπομονώ για περαιτέρω παραδόσεις», είπε, σε μια συζήτηση που αφορά και τις πιέσεις που ασκούνται από τις ΗΠΑ στην Αθήνα για παραχώρηση των ενταγμένων στην ελληνική αεράμυνα S-300 (βλ. ρεπορτάζ σε διπλανή στήλη).

Σε αυτό το κλίμα ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι η λυκοσυμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της κυβέρνησης Ζελένσκι «όσο χρειαστεί». Ισχυρίστηκε δε με θράσος ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, αλλά η υποστήριξή μας διαδραματίζει βασικό ρόλο». Και πώς αλλιώς, εφόσον - όπως απαριθμούσε χθες ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ - σε υλοποίηση των αποφάσεών τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη, έγιναν βήματα όπως:

Ο διπλασιασμός των Battlegroups του ΝΑΤΟ από 4 σε 8, με τους σχηματισμούς αυτούς παραταγμένους στην ανατολική συνοριογραμμή της λυκοσυμμαχίας. Η αύξηση της ισχύος τους από επίπεδο τάγματος σε ταξιαρχίας. Η αύξηση των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας. Ο διπλασιασμός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα, με περισσότερα από 30 πλοία, συν την υποστήριξή τους από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και «υποθαλάσσιες δυνατότητες» («undersea capabilities»), όπως τις αποκάλεσε ο Στόλτενμπεργκ, στον απόηχο των εκτιμήσεων ότι οι ζημιές στους αγωγούς «Nord Stream» ήταν αποτέλεσμα ευρωατλαντικού σαμποτάζ.

Στο ίδιο πλαίσιο, αύριο Πέμπτη ο γγ θα προεδρεύσει συνεδρίασης της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού (Nuclear Planning Group) του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν - σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική ατζέντα - «την επικίνδυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και τον ρόλο της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιθετικότητας». «Παρακολουθούμε στενά τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στη στάση της Ρωσίας. Ωστόσο, παραμένουμε σε εγρήγορση», έλεγε χθες σχετικά ο Στόλτενμπεργκ, σκιαγραφώντας βασικά μια διαδικασία παρακολουθήσεων όπου εμπλέκονται και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα, σε ένα βήμα περαιτέρω κλιμάκωσης, το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει την «αποτρεπτική» του άσκηση «Steadfast Noon». Θα συμμετάσχουν 14 μέλη της λυκοσυμμαχίας, με αεροσκάφη με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών, μαζί με πρόσθετες δυνάμεις, όπως αεροπλάνα συλλογής πληροφοριών και ανεφοδιασμού.

Παραπέρα, οι υπουργοί θα συμφωνήσουν μέτρα για την περαιτέρω «ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας» του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τα αποθέματα πυρομαχικών και εξοπλισμού, «παρέχοντας στη βιομηχανία τη μακροπρόθεσμη ζήτηση που χρειάζεται για να ενισχύσει την παραγωγή μέσω της διαδικασίας αμυντικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και αυξάνοντας την ανθεκτικότητα και την προστασία της υποδομής ζωτικής σημασίας», αναφέρεται σχετικά, δίνοντας την ατζέντα της εν λόγω θεματικής και προαναγγέλλοντας νέους, χρυσοφόρους για το κεφάλαιο εξοπλισμούς.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, άλλωστε, δήλωνε χθες ότι «μετά τη δολιοφθορά στους "Nord Stream" έχουμε ενισχύσει περαιτέρω την επαγρύπνησή μας σε όλους τους τομείς. Οι Σύμμαχοι αυξάνουν επίσης την ασφάλεια γύρω από κρίσιμες υποδομές και ενισχύουν την ανταλλαγή πληροφοριών. Θα κάνουμε περαιτέρω βήματα για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας και να προστατεύσουμε τις κρίσιμες υποδομές μας. Οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση εναντίον ζωτικής σημασίας υποδομής των Συμμάχων θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αποφασιστικά», γεννώντας φόβους για προβοκάτσιες αλλά και αποδεικνύοντας ότι τέτοιες υποδομές, που παρουσιάζονται - και από την ελληνική κυβέρνηση - ως υποδομές «σταθερότητας», στην πράξη γίνονται μαγνήτης κινδύνων για τους λαούς, μπλεγμένες στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Τέλος, θα συζητήσουν τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ από το Κοσσυφοπέδιο έως το Ιράκ. Στη Σύνοδο θα παραστεί και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, καθώς «ΝΑΤΟ και ΕΕ αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις ασφαλείας» όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, καταλήγοντας ότι «έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Επομένως, είναι ακόμα πιο σημαντικό Βόρεια Αμερική και Ευρώπη να συνεχίσουν να στέκονται ενωμένες για την υποστήριξη της Ουκρανίας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ