Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Οποια πέτρα των ΝΑΤΟικών σχεδίων κι αν σηκώσεις...

Στο παρασκήνιο η κυβέρνηση συζητά την αποστολή και των «S-300» στην Ουκρανία
Στο παρασκήνιο η κυβέρνηση συζητά την αποστολή και των «S-300» στην Ουκρανία
Σε άλλα ύψη περνά η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό μας, ενόσω μάλιστα η ρωσο-ΝΑΤΟική σύγκρουση εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες το πρωί ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ, τύπου Embraer EMB-145 AEW&C (από την 380 Μοίρα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου), απογειώθηκε από την 130 Σμηναρχία Μάχης στη Λήμνο και πέταξε πάνω από την Ανατολική Βουλγαρία, στον κάθετο άξονα Μπουργκάς - Βάρνα, συλλέγοντας και μεταδίδοντας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ εικόνα για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα και με δημοσιεύματα, ανακινούνται εκ νέου σενάρια περί μετακίνησης των ελληνικών «S-300» στην Ουκρανία (σε συνέχεια του οπλισμού που έχει παράσχει ήδη η ελληνική κυβέρνηση) προς ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Αμερικανοί πιέζουν εδώ και καιρό την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει το σύστημα, κομβικής αξίας για την άμυνα της χώρας. Μάλιστα, παρά τις επίσημες διαψεύσεις από πλευράς της κυβέρνησης (π.χ. ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της ΔΕΘ από τον «Ριζοσπάστη», τον προηγούμενο μήνα, απάντησε ότι «δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα»), δεν είναι λίγοι οι παράγοντες σε αρμόδια επιτελεία που δείχνουν να ...συζητούν το θέμα, εάν και εφόσον οι Αμερικανοί αναλάβουν κάποια «δέσμευση» ότι θα στείλουν εδώ συστοιχίες αντίστοιχου συστήματος.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο υφυπουργός Αμυνας, Ν. Χαρδαλιάς, συνεχίζοντας την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και εγκαινιάζοντας το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Αμυντικού Εξοπλισμού «AUSA 2022» (συμμετέχουν ως εκθέτες το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και 15 εταιρείες), παρόντος του αναπλ. γγ Στρατού των ΗΠΑ αρμόδιου για Αμυντικές Εξαγωγές και Συνεργασία, Patrick Mason, παρουσίασε στους Αμερικανούς τις επικερδείς «συνέργειες» που μπορούν να αναπτυχθούν και εδώ λέγοντας ότι «οι ελληνικές αμυντικές εταιρείες έχουν εξωστρεφή στρατηγική και προνομιακούς δεσμούς με γειτονικές χώρες που βρίσκονται σε φάση εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεών τους», με αντικατάσταση βασικά προηγούμενου, σοβιετικής σχεδίασης ή ρωσικής προέλευσης εξοπλισμού.

Στο μεταξύ, σε αυτήν την ευρωατλαντικής κοπής συνεργασία επί του πεδίου, στο διάστημα 28/9 - 7/10 πραγματοποιήθηκε η πολυεθνική άσκηση «SEVEN STARS-2022» της λεγόμενης Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East Europe Brigade - SEEBRIG, με έδρα στο Κουμάνοβο στη Β. Μακεδονία) στο Μπέλες της Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή των κρατών - μελών της SEEBRIG (Ελλάδα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία), καθώς και παρατηρητών από Λιθουανία, Ουγγαρία και Πολωνία.

Επισήμως, σκοπός της άσκησης, η οποία διεξάγεται κάθε δύο έτη, ήταν «η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας του Στρατηγείου της SEEBRIG και των Μονάδων που υπάγονται σε αυτήν, καθώς και η ανάπτυξη κοινής αντίληψης επί θεμάτων Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ), Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών», σε άλλο ένα δείγμα του πώς τέτοιες περιστάσεις αξιοποιούνται για τη διείσδυση και ανάπτυξη στρατιωτικών τμημάτων. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση με 14 επιτελείς που τοποθετήθηκαν στο Επιτελείο της SEEBRIG, καθώς και με 6 αξιωματικούς του Γ΄ Σώματος Στρατού, χαρακτηρισμένου Σώματος Ταχείας Ανάπτυξης της λυκοσυμμαχίας.

Στο μεταξύ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δένουν το ένα μετά το άλλο τα αμερικανοΝΑΤΟικά οχηματαγωγά, φορτώνοντας στρατιωτικές δυνάμεις που συγκεντρώνονται τον τελευταίο μήνα στην πόλη. Προχτές, Δευτέρα, στο λιμάνι κατέφθασε το βρετανικό «Hurst Point», που φόρτωσε οχήματα και απέπλευσε για το λιμάνι του Σαουθάμπτον.

Σήμερα το ΚΥΣΕΑ

Στο μεταξύ σε τακτική - όπως λένε από το Μαξίμου - συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προεδρεύει σήμερα το μεσημέρι ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Κατά πληροφορίες, θα συζητήσουν τα δεδομένα από τη νέα συμφωνία που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για εκμετάλλευση κοιτασμάτων νότια της Κρήτης και την κατάσταση στο μέτωπο του Μεταναστευτικού. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας λέγεται ότι θα ενημερώσει τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για όσα ακολούθησαν την υπογραφή της συμφωνίας και για τις επαφές που είχε ο ίδιος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο την Κυριακή. Ο ίδιος, άλλωστε, μετέβη χθες στο υπουργείο Αμυνας, όπου ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο, καθώς ο δεύτερος αναχώρησε για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να εξεταστούν και θέματα εξοπλισμών, πιθανόν για την ενεργοποίηση του «δικαιώματος προαιρέσεως» (οψιόν) και για τέταρτη φρεγάτα τύπου Belharra.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ