Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ «NORD STREAM 1»
ΝΑΤΟικό υποβρύχιο drone είχε εντοπιστεί το 2015

Με φόντο τις εκρήξεις στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα, για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Δύση, εκπρόσωπος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού «Gazprom» ισχυρίστηκε - παρουσιάζοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό - ότι υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο σκάφος εξουδετέρωσης ναρκών που είχε εντοπιστεί το 2015 στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 1» ανήκε στο ΝΑΤΟ.

Τότε, σε ανακοίνωση αναφερόταν ότι «πυροδοτικός μηχανισμός» είχε εξουδετερωθεί από τις σουηδικές Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο εκπρόσωπος της «Gazprom», Σ. Κουπριάνοφ, ισχυρίστηκε μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση ότι επρόκειτο για υποβρύχιο τηλεχειριζόμενο σκάφος εξουδετέρωσης ναρκών, ονόματι «SeaFox», που είχε εντοπιστεί σε βάθος περίπου 40 μέτρων, κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 1» που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία. Εξαιτίας του περιστατικού είχε διακοπεί τότε προσωρινά η ροή φυσικού αερίου, είπε ο Κουπριάνοφ, θέλοντας να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι στην περιοχή έχουν πρόσβαση ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται «βλάβες» και «επιθέσεις» σε στρατηγικής σημασίας υποδομές, ενώ πολλές κυβερνήσεις δηλώνουν πως προετοιμάζονται για «υβριδικό πόλεμο».

Οι ιστότοποι 14 αμερικανικών αεροδρομίων δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση το βράδυ της Δευτέρας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η φιλορωσική ομάδα χάκερ Killnet. Η Killnet έχει αναλάβει ξανά στο παρελθόν την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους ως αντίποινα για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, στο στόχαστρο χάκερ βρέθηκαν μεταξύ άλλων τα διεθνή αεροδρόμια των Λος Αντζελες, Σικάγου, Ορλάντο, Ντένβερ, Φοίνιξ και Ατλάντα, καθώς επίσης και αεροδρόμια σε Κεντάκι, Μισισίπι και Χαβάη.

Από την κυβερνοεπίθεση δεν επηρεάστηκε η λειτουργία των αεροδρομίων. Ενημερώθηκαν για την υπόθεση τόσο η Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (TSA) όσο και το FBI.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ