Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ζυμώσεις» στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας

Σήμερα ξεκινά η βασική συνεδρίαση της άτυπης συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα, με θέματα την είσοδο του υδρογόνου στο ενεργειακό μίγμα, την ενεργειακή ασφάλεια και ετοιμότητα της ΕΕ για τον επερχόμενο χειμώνα, αλλά και μια πιθανή αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναμένεται επίσης να τεθεί εκ νέου το θέμα της επιβολής πλαφόν στις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου, χωρίς όμως να παρθεί οριστική απόφαση, που παραπέμπεται για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Στο θέμα του πλαφόν μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο βασικές προτάσεις: Αυτή των Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας κ.ά., το πλαφόν να τεθεί μόνο στις προμήθειες φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, αφήνοντας έξω βιομηχανία - οικιακή κατανάλωση, και αυτή που υποστηρίζουν Ελλάδα, Πολωνία κ.ά., για επιβολή πλαφόν στο σύνολο των προμηθειών, αλλά με μια γκάμα τιμών, όπου στο τέλος η τελική τιμή θα συμφωνείται με τον προμηθευτή...

Και ενώ σήμερα θα συνεχιστεί το αντιλαϊκό παζάρι μεταξύ κρατών για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με την Ελλάδα φυσικά να πρωταγωνιστεί σε ακρίβεια. Χθες, στο εγχώριο Χρηματιστήριο Ενέργειας η τιμή της MWh έφτασε τα 379 ευρώ και ενώ «τρέχουν» προς εκτέλεση οι εντολές αποκοπής ρεύματος προς σπίτια και καταστήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ