Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη νέα σφαγή

Αλληλεγγύη στους Τούρκους εργάτες εκφράζουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Μεταλλωρύχων Ελλάδας

Το ΠΑΜΕ εκφράζει με μήνυμά του τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους συναδέλφους των 41 ανθρακωρύχων που δολοφονήθηκαν στα ορυχεία της Αμασρα. «Μετά τους νεκρούς της Σόμα, των οποίων οι οικογένειες ακόμα περιμένουν, έρχεται μια νέα σφαγή εργατών» καταγγέλλει.

Και υπογραμμίζει: «Οι καταγγελίες των συνδικάτων της Τουρκίας ότι οι υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους και στο συγκεκριμένο ορυχείο αποδεικνύουν ότι το νέο εργοδοτικό έγκλημα στην Αμασρα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανωθούν και συλλογικά να διεκδικήσουν την προστασία της ζωής τους, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

«Να φτάσει παντού το σύνθημα: Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», καλεί το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι «στέκεται στο πλευρό της εργατικής τάξης της Τουρκίας που θρηνεί τα παιδιά της. Ο πόνος σας είναι και δικός μας. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας για να γίνουν πράξη τα λόγια του ποιητή: "Στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε / Και δεν μπορείς να μας λυγίσεις / σκοτώνοντας τ' αδέρφια μας της μάχης... / Και να το ξέρεις / θα βγούμε νικητές / κι ας είν' οι θυσίες μας βαριές" (Ναζίμ Χικμέτ, "Στους 15 συντρόφους")».

Την οδύνη της εκφράζει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, τονίζοντας πως πρέπει «να βάλουμε πάνω από όλα την υπεράσπιση της ζωής μας, απαιτώντας μέτρα υγείας και ασφάλειας, ωράρια που να μην μας εξαντλούν και μισθούς που να μην μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για να τα βγάλουμε πέρα».

Αντίστοιχα, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας στέλνει «αμέριστη αλληλεγγύη στα ταξικά μας αδέρφια, τους Τούρκους συναδέλφους μεταλλωρύχους», ζητώντας από την τουρκική κυβέρνηση «να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους της καταστροφής» και καλώντας «η οργή των εργατών να γίνει δύναμη οργάνωσης και αλληλεγγύης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ