Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Διεκδικώντας μεγαλύτερη διεθνή επιρροή των κινεζικών μονοπωλίων

Ως «μη αναστρέψιμη πορεία» εμφάνισε την ισχυροποίηση της Κίνας ο ηγέτης της χώρας Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στο 20ό συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που άρχισε την Κυριακή, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού - καταρχήν με τις ΗΠΑ - για την πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Δείχνοντας δε ετοιμότητα για περαιτέρω όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με τη γνωστή ρητορική περί «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά» τόνισε - σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» - ότι «θα εργαστούμε ταχύτερα για να εκσυγχρονίσουμε στον στρατιωτικό τομέα τη θεωρία, το προσωπικό και τα όπλα», ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις «να διαφυλάσσουν την αξιοπρέπεια και τα κομβικά συμφέροντα της Κίνας (...) Θα ενισχύσουμε τις στρατηγικές ικανότητες του στρατού». Δεν παρέλειψε να μιλήσει για «έλλειμμα σε ειρήνη, ανάπτυξη, ασφάλεια και διακυβέρνηση» το οποίο «μεγαλώνει», για «προκλήσεις άνευ προηγουμένου που αντιμετωπίζει η ανθρώπινη κοινωνία» και για «σταυροδρόμι στην Ιστορία», με φόντο την κλιμάκωση γεωπολιτικών αντιθέσεων, όπως εκφράζεται και στις πυκνές εξελίξεις από την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Ειρηνικό και την Κεντρική Ασία.

Ο Σι τόνισε ακόμα ότι η Κίνα καθιέρωσε έναν νέο τύπο διεθνών σχέσεων, ότι «αντιταχθήκαμε αταλάντευτα σε κάθε μονομέρεια, προστατευτισμό και εκφοβισμό», και επέκρινε την «παρέμβαση ξένων δυνάμεων» στην Ταϊβάν, που παραμένει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την Ουάσιγκτον, μετά και την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, το καλοκαίρι, και ενώ «φουντώνουν» οι εξοπλισμοί και οι ασκήσεις γύρω από τη νήσο, συνολικά στην περιφέρεια του Ινδο-Ειρηνικού. Μάλιστα ο Σι ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεσμευτούμε ποτέ να εγκαταλείψουμε τη χρήση βίας και επιφυλασσόμαστε για τη δυνατότητά μας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» προς την «επανένωση» με την Ταϊβάν.

Αντιδρώντας, η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-βεν είπε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και στην περιοχή είναι κοινή ευθύνη των δύο πλευρών και ότι μια συνάντησή τους στο πεδίο των μαχών δεν αποτελεί επιλογή.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανέβαλε τη δημοσίευση των στοιχείων για την ανάπτυξη κατά το γ' τρίμηνο του έτους, που επρόκειτο να γίνουν γνωστά χτες. Το β' τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, έναντι 4,8% το α' τρίμηνο. Την Παρασκευή είχε αναβληθεί και η δημοσίευση στοιχείων για το εμπόριο τον μήνα Σεπτέμβριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ